u mnie to zależy od sytuacji oczywiście staram się na jak najmniejszym ale generalnie jak mam C 50D to 100-3200 czasem specjalnie robię na dużym dziwnie to zabrzmi ale dla szumówponieważ większość moich zdjęć jest bw więc szum czasem dodaje uroku
![]()
u mnie to zależy od sytuacji oczywiście staram się na jak najmniejszym ale generalnie jak mam C 50D to 100-3200 czasem specjalnie robię na dużym dziwnie to zabrzmi ale dla szumówponieważ większość moich zdjęć jest bw więc szum czasem dodaje uroku
![]()
ja do max 1600, ale to bardzo rzadko, wszystko zależy od sytuacji![]()
Stosuję się do zasady Mellana:
Stosowana wartość ISO zależy też do czego planuję wykorzystać wykonywane zdjęcia i raczę wolę zdjęcie na wyższym iso dobrze naświetlone niż na niższym iso niedoświetlone.Najniższe, jakie jest odpowiednie do warunków
20D od 100-3200. Szumofobia to nie dla mnie. Zresztą czasami i takie warunki są, że i f1,4 (jaśniejszego nie mam) i iso3200 nie pomoże.
Ja używam 500D. ISO najczęściej dobieram ręcznie. Maksymalnie to 1600 jednak najczęściej maks to 800 (przy 1600 widzę już utratę szczegółów i czasem mnie to niepokoi).
Jeśli 1600 to za mało to zakładam lampę błyskową i wtedy mam większy komfort![]()
Szum dla mnie, to prawdziwa udręka i powód do głębokiej depresji.
Na 5DII jadę na sto chociaż kilka razy w życiu zbliżyłem się do 800 (i 98% robię w manualu)
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
u mnie 50d uzywam max 1000. Choć czasem i na wiekszym iso źle to nie wyglada
Dla mnie szum to żaden problem jak trzeba to jadę na maksymalnym iso.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Najniższe na moim aparacie, czyli 100. Jeżeli dziura w obiektywie nie wystarcza lub ciemno, to podkręcam tak aby utrzymać czas z "ręki". Trochę inaczej wygląda sytuacja przy korzystaniu z lampy, bo tu priorytetem jest właściwy stosunek światła zastanego do flesza. Pozdrawiam.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(