sam kiedyś zastanawiałem się nad sensem/możliwością "przerobienia" swojej starej baterii/akuku od 1d (który właśnie dokończył żywota...) poprzez założenie eneloop, ale ....
koszt około 7-10 pln za 1 szt i "babranie się" w lutowanie (które znam i lubię co prawda..) spowodowało decyzję (na szybko) zakupu zamiennika...
jak na razie jestem zadowolony.po lekkim "tuningu" zamknięć/zamków akku mam dobre zasilanie i komfort użytkowania.
jak już kiedyś pisałem koszt nowego akku to około 100-120 pln (z przesyłką) , a efektywność ... - w chwili obecnej naprawdę nie robię dużo zdjęć, raczej okazjonalnie. aparat więcej leży .... wynik to około 4 miesiące w aparacie i około 2500 zdjęć.
co do szkieł to co prada w większości eLki (usm) a le i jeden "kundelek" z is też się mota po torbie. dość dużo podglądu, zdjęć z lampą i gmerania po menu...
imho... wynik bardzo mnie satysfakcjonujący po około 300-600 zdjęciach na starej baterii lub 10min jej pracy (w ekstermalnych warunkach zimowych 2009/2010).
całą tą zimę (no może prawie..) obskoczyłem jednym ładowaniem baterii.. (prawie, bo ładowałem w grudniu... jakoś tak przed ślubem....)![]()