Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Schodzenie z jasności na cieniach

Dopiero zaczyna Awatar meus

Domyślnie Schodzenie z jasności na cieniach

Witam
    Mam taki problem - mianowicie jak najszybszym sposobem można obrobić zdjęcie - przykładowo takie: http://img860.imageshack.us/img860/1299/img1130.jpg aby w finalnym efekcie wyglądało tak: http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto...1748&width=big Nie chodzi mi tutaj o ostrość, bo to nie jest problem - tylko o to jak przejść z niebieskiego nieba na czarne jednocześnie mając rzeczywiste odwzorowanie barw samolotu. Dosyć często męczę się z takimi zdjęciami i mało kiedy udaje mi się wyciągnać taką czerń, a jeśli się uda to sam się dziwie jakim sposobem to zrobiłem (tak jak w powyższym zdjęciu - jest mojego autorstwa i obróbki) (czasami przesuwam krzywe, czasami kliknę Auto Tone w PS'ie i czasami zdjęcie wyjdzie takie jak chce - jednak mało kiedy) Z tego co mi przyszło do głowy aby usprawnić ten proces to: myślałem o narzędziu które jest podobne do Shadow/Highlights z PS, jednak zamiast rozjaśniać cienie - powinno je ściemniać - dojść do sytuacji kiedy niebo jest traktowane jako cień da się spokojnie, niestety nie mogę się doszukać takiego narzędzia, o ile jest możliwość aby coś takiego istniało. Macie może jakąś możliwość dostępu do takiego narzędzia/akcji/skryptu/czegokolwiek do PS CS4? Ewentualnie może polecicie coś od siebie w sensie usprawnienia procesu obróbki takich zdjęć? Z góry dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję ze wystarczająco opisałem problem

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

A nie lepiej zaznaczyc to niebo lassem badz czymkolwiek innym, powielic i wtedy pokolorowac?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

ja bym to zrobił na dwóch warstwach w ps, wpierw ustawił wszystkie suwaczki tak żeby samolot mi pasował a w na 2 warstwie tak żeby mi niebo pasowało . Potem jedną warstwę na maskę i pobawił pędzlem xd tak w dużym streszczeniu
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Otworz krzywe, pozniej czarna pipetke, kliknij na niebo, i voila. Pozniej to juz korekcje samego obiektu wzgledem tla.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Otworz krzywe, pozniej czarna pipetke, kliknij na niebo, i voila. Pozniej to juz korekcje samego obiektu wzgledem tla.
    Dokładnie tak, nie ma chyba szybszej metody, a najlepiej na warstwie dopasowania
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna Awatar meus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Dzięki wielkie Nie spodziewałem się że to może być aż tak proste.

Domyślnie

ale paprochy na obiektywie/matrycy to masz niezłe...

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

W LR można też w zakładce HSL spróbować zrobić tak:
    kolor niebieski z luminancją na minus, nasycenie niebieskiego też na minus.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    ale paprochy na obiektywie/matrycy to masz niezłe...
    Ale na finalnym ich nie ma

Uprawnienia umieszczania postów