Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Winietowanie likwidacja

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie Winietowanie likwidacja

Ostatnio zainteresowala mnie zakladka w ACR dotyczaca winietowania, z ta rozniac ze zamiast (jak to zwykle sie robi) dodawac winiety postanowilem ja zdejmowac. I teraz pyanie do madrzejszych np.

Moje szklo daje winiete 33% - jak to zlikwidowac z ACR majac do dyspozycji Amount i Midpoint? Jak ruszam samym Amount na +33 to robi sie fajnie, ale jak zjade drugi do 0 to mam az o 1EV jasniejsza fotke i szumy praktycznie niewidoczne przy tym procesie.

Swoja droga to doskonaly sposob na poprawe naswietlenia.
    Jakies rady?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja b. czesto uzywam "odwinietowywania" w LR i zauwazylem, ze nie ma jakiejs normy z midpoint i amount. Zawsze sie robi to na oko i finalizuje gdy widac, ze wszystko gra.
    Druga sprawa kazde szklo inaczej winietuje i roznie na kazdej przyslonie, wiec watpie czy da sie w tym temacie doradzic jakos uniwersalnie.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Da da, wzorujac sie +/- na tym co jest w sieci na temat winietowania obiektywow.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tylko wlasnie co ma do tego midpoint?
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 14-03-2011 o 23:25 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

amount i midpoint regulują dwie różne rzeczy...Amount reguluje rozjaśnianie bądź ściemnianie winiety a midpoint reguluje wielkość winiety. Wielkośc w sensie jak daleko winieta ma sięgać "wgłąb" zdjęcia. Jesli rozjasniasz winietę amountem a midpoint dajesz na zero to rozjasniane jest całe zdjęcie bo midpoint ma bardzo małą srednicę. Jesli ustawisz midpoint na maksimum wtedy rozjaśnisz tylko same krawędzie zdjęcia. Czyli midpoint reguluje obszar korekcji winiety.

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

ja jestem laik centralnie ale jak mi coś nie pasuje to w LR suwakiem jade na minusik w vinietach, choc wiekszosc zdjec to wlasnie sobie winietuje bo lubie winietke szczerze mówiąc(no nie zawsze

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Da da, wzorujac sie +/- na tym co jest w sieci na temat winietowania obiektywow.
    Nie wpadłbym chyba na to, żeby "odwinietowywać" na podstawie tabelek z neta zamiast po prostu popatrzeć na zdjęcie i dobrać parametry tak żeby wyglądało dobrze.
    A do czego suwaki służą już Adso Ci napisał
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

U mnie przewaznie wystarcza wybranie automatycznej korekty dla danego obiektywu i winieta znika... ale legendarna i niedefiniowalna "plastycznosc" tez
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 15-03-2011 o 10:48

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    U mnie przewaznie wystarcza wybranie automatycznej korekty dla danego obiektywu i winieta znika... ale i legendarna i niedefiniowalna "plastycznosc" tez
    Ja swego czasu w ramach eksperymentu wziąłem kilka zdjęć - takich, które dostały nagrody na międzynarodowych konkursach i pościągałem winiety. Moim zdaniem warto było - polecam wszystkim ten eksperyment. Nie chciałbym, żeby aktualny wątek poszedł w tym kierunku, i nie będę w nim więcej pisał o tym .

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    amount i midpoint regulują dwie różne rzeczy...Amount reguluje rozjaśnianie bądź ściemnianie winiety a midpoint reguluje wielkość winiety. Wielkośc w sensie jak daleko winieta ma sięgać "wgłąb" zdjęcia. Jesli rozjasniasz winietę amountem a midpoint dajesz na zero to rozjasniane jest całe zdjęcie bo midpoint ma bardzo małą srednicę. Jesli ustawisz midpoint na maksimum wtedy rozjaśnisz tylko same krawędzie zdjęcia. Czyli midpoint reguluje obszar korekcji winiety.
    A jak to odniesc w stosunku do DPP, gdzie jest tylko jeden suwak do likwidacji badz dodawania winiety?
    Czy z tego co napisales wynika, ze nie ma defaultowego ustawienia midpointa?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    U mnie przewaznie wystarcza wybranie automatycznej korekty dla danego obiektywu i winieta znika... ale legendarna i niedefiniowalna "plastycznosc" tez
    To w najnoweszej wersji ACR? Ja mam niestety starego PS cs3.
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 15-03-2011 o 12:08 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    To w najnoweszej wersji ACR? Ja mam niestety starego PS cs3.
    Właśnie sprawdziłem, niestety w ACR tego nie ma.

Tak to wyglada w LR - mozesz dokonac recznej korekcji lub ustawic automat, lub po prostu wybrac obiektyw z listy (sa tez inni producenci) i po ewentalnej korekcji stworzyc wlasny profil.

Oprocz winiety korekcji ulega rowniez dystorsja.

Ostatnio edytowane przez Czacha ; 15-03-2011 o 12:34

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów