Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ale możesz po prostu przekręcić aparat o 90st. Albo sam szablon.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    AF aparatu działa na zasadzie wyłapywania kontrastów. Ściana z czerwonych cegieł i brudne stare fugi nie są zbyt kontrastowe, Tu natomiast mamy kombinację czerni i bieli ma płaszczyźnie kilkakrotnie większej nić nawet największe pole AF. U mnie podobny tester sprawdza się już od kilku lat i jeszcze nigdy nie miałem problemu z ustawieniem ostrości, nawet przy bardzo słabym świetle i nędznym obiektywie.

Mam jednak pytanie, jak ty widzisz pole AF. Czy mają to być po prostu iponowe lub poziome linie? Jeśli tak to jakiej grubości, bo to ma też znaczenie?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malum Zobacz posta
    AF aparatu działa na zasadzie wyłapywania kontrastów.
    Niestety, nie. Tak działa jedynie AF w LV. Sensor AF przy opuszczonym lustrze działa jak lupa nastawcza, przez dopasowywanie półobrazów.

Mam jednak pytanie, jak ty widzisz pole AF. Czy mają to być po prostu iponowe lub poziome linie? Jeśli tak to jakiej grubości, bo to ma też znaczenie?
    Zobacz link, który podałem w pierwszym poście. Lubię rzeczy proste
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Zobacz link, który podałem w pierwszym poście. Lubię rzeczy proste
    Zgodnie z Twoimi wskazówkami:
    http://www.fotocyk.yoyo.pl/test_bf_ff/projekt2.jpg
    Czy o taką wersję Ci chodziło?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zgodnie z Twoimi wskazówkami:
    http://www.fotocyk.yoyo.pl/test_bf_ff/projekt2.jpg
    Czy o taką wersję Ci chodziło?
    Dla mnie - idealnie. W zależności od testowanego sensora można wybrać którąś z połówek. Przy okazji można sporo dowiedzieć się o działaniu AF w aparacie - często problemy z nietrafianiem są wynikiem zbytniego zaufania w jego telepatyczne współdziałanie z naszymi intencjami
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Niestety, nie. Tak działa jedynie AF w LV. Sensor AF przy opuszczonym lustrze działa jak lupa nastawcza, przez dopasowywanie półobrazów.

Zgadza się, okiem i mózgiem nic łatwiejszego te półobrazy dopasować (nawet małpa pewnie potrafi). Ale biedny prymitywny chip Canona ma tylko jednowymiarowy szereg luminancji jako "obraz" do dopasowania. Musi zidentyfikować odpowiadające sobie pixele na tych "pólbrazach" i obliczyć różnicę pomimo aberracji i niesymetrii które powodują różnice między połobrazami i pewne mydełko. Więc stara się zidentyfikować jakiś podobny wzór o największym kontraście na obu paskach (czujnikach).

Z motywem mającym zarówno linie pionowe jak i poziome nie ma żadnego problemu - algorytm albo bierze pierwszy znaleziony akceptowalny charakterystyczny punkt, albo wybiera ten "lepszy" czyli większy kontrast, i na tej podstawie oblicza ruch obiektywu.

Jeżeli to jest czarno-biały wzór na kartce to jest łatwo (chyba, że wzór się powtarza) ale jeśli to jest trawa albo liście drzewa, to puszka zgaduje często niepoprawnie, na tyle, że kit nie trafia (bo faktem jest, że kit nie trafia z odleglości kilkunastu metrów do oo). Jednak faktem jest rownież, że celowanie w ekstremalnie kontrastowe motywy poprawia trochę celność.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    pomimo aberracji i niesymetrii
    Poruszyłeś niezmiernie ciekawy problem wpływu aberracji na działanie lupy nastawczej. Też mam na ten temat jakieś tam przemyślenia/doświadczenia, które często idą w zupełnie innym kierunku niż oficjalne deklaracje. Tyle, że trochę nie w tym wątku próbujemy o tym gadać
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów