Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Jaki aparat do zdjęć zegarków

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez corel Zobacz posta
    ...uwielbiam zabierać moje zegarki na wycieczki i robić im zdjęcia...
    Stary, jesteś MISZCZEM!!! Przebiłeś nawet moje hobby...

Rozumiem, że będąc na wycieczkach "w górach czy nad rzeczką" fotografujesz sam zegarek? Reszta scenerii nie łapie się w kadrze?

Na Twoim miejscu kupiłbym prostą lustrzankę. Fakt, głębia ostrości mniejsza, ale większe możliwości "rozwoju". Jeśli już zwracasz uwagę na kolory, rozmycie tła itd., to za jakiś czas napiszesz post z pytaniem o techniki świecenia i kolejny o obróbce. Później okaże się, że kompakt w jakiś sposób Cię ogranicza i będzie problem.
    CanOn Can'tOff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masahuku Zobacz posta
    Rozumiem, że będąc na wycieczkach "w górach czy nad rzeczką" fotografujesz sam zegarek? Reszta scenerii nie łapie się w kadrze?
    Dokładnie tak.
    Fotografuję tak żeby zegarek zajmował prawie całe zdjęcie.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Pokaż kilka zdjęć, to może coś doradzimy.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Nadal nie powiedziałes, jaki masz na to budżet.. Może określ się w jakich granicach chcesz się poruszać, to będzie łatwiej coś doradzić. Kompakt i lustrzanka mają wady i zalety. Na lustrzanke z obiektywem makro + "ciocia na imieninach" wydasz znacznie więcej niż na kompakt, bedzie też wymagać większej torby i wagi do noszenia. Jak już koledzy napisali - bedziesz tez skazany poniekąd na mniejszą glębię ostrosci z lustrzanki niż z kompaktu.

Ale... uśmiechnąłem się troche jak poczytalem , ze przyznałes żeś nazwal siebie antytalentem, a w kolejnym poście stwierdzasz , że jak komuś pokażesz fotki zegarków to zapytają, z którego katalogu...

Jesli chodzi o apaaty, nie ograniczaj się do Canona.. dzisiaj naprawde wiele producentów oferuje bardzo dobre makro w swoich kompaktach. Pamiętam jak rok temu doradzilem koledze kompakt Canona za 1500 zl, kierowalem się sentymentem i poniekąd zaufaniem marki, z ktorą na co dzien pracowalem.. po 2 dniach oddalismy do sklepu, zdjęcia wychodziły paskudne, jakby ktos je mocno skompresowal choc byly na mozliwie najwyszej jakosci robione.. Wybralismy kompakt Sony, który jakością zdjęc zmiażdzył kompakty NIkona i Canona w podobnej cenie. Nawet kiedys dawalem zdjęcia z tych aparatów dla porownania , ze faktycznie sprzęt coś nie teges a nie fotograf.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Domyślnie

Poszukiwacz2006 proszę bardzo.
    Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z wczorajszej wycieczki na wieś .

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Coś nie działa.
    Więc wklejam link do imageshack
    http://img858.imageshack.us/g/eretna3.jpg/
    Ostatnio edytowane przez corel ; 13-03-2011 o 11:49 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

[...]Coś nie działa.[...]
    Działa, tyle że musisz wkleić link bezpośredni do udostępniania tego obrazu.
    BTW: na forum można wklejać zdjęcia do max 800px na dłuższym boku, pod rygorem ich usunięcia przez moderatora.
    Większe można linkować.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Wybralismy kompakt Sony, który jakością zdjęc zmiażdzył kompakty NIkona i Canona w podobnej cenie. Nawet kiedys dawalem zdjęcia z tych aparatów dla porownania , ze faktycznie sprzęt coś nie teges a nie fotograf.
    Nie powiem, że przetestowałem każdy kompakt, ale jeszcze nie widziałem lepszego makro niż Sony.

Domyślnie

A jakie Sony w tym konkretnym przypadku byś polecił?
    Wx, Tx, Hx?
    Czy jeszcze jakiś inny?

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Poszukiwacz2006 proszę bardzo.
    Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z wczorajszej wycieczki na wieś .

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Coś nie działa.
    Więc wklejam link do imageshack
    http://img858.imageshack.us/g/eretna3.jpg/
    Pełny szacunek dla Twojej pasji!! Nigdy o takim hobby nie słyszałem i pewnie nie usłyszę!!

Podtrzymuje tutaj swoje poprzednie stanowisko xxxd+60mm f2.8 makro załatwi sprawę, a i nie wydasz przy tym krocia. Mój typ to model od 450 w górę. Liveview może sie przydać.
    Zegarki wypadną o niebo lepiej niz kompaktem:-D
    Pzdr

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Corel - ciekawe masz hobby
    Jeśli chcesz - jak napisałeś robić zdjęcia takiej jakości (albo zbliżonej) jak w profesjonalnych katalogach to proponuje Ci lustrzanke typu 5d plus 60/2.8 lub ew. 100/2.8 macro. Do tego oczywiście statyw i oświetlenie. Jeśli robisz w plenerze takie rzeczy jak zegarki to polecam np. zabranie ze sobą twardej tektury w formacie A4-A5 oklejonej srebrną taśmą, z jakimś "stojakiem" (stojakiem może być np. kulka plasteliny). Przy mocnym oświetleniu bocznym pozwoli Ci to ładnie doświetlić drugą stronę zegarka. Można z tym sporo pokombinować w terenie. Kiedyś czytałem jakąś publikację o fotografowaniu zegarków właśnie w terenie wydaną przez Vacheron Constantine - jak znajde to Ci podeślę
    Pozdrawiam.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów