Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 110

Wątek: Zatrzęsło Japonią

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Ja jestem przekonany, że suma składowych, czyli: ograniczenia w produkcji, które w Japonii na pewno wystąpią plus wzrost kursu walut w stosunku do PLN w kontekście kondycji gospodarki zarówno na świecie, jak i bezpośrednio w Polsce w perspektywie kilku miesięcy doprowadzi do wzrostu cen. Pytanie na ile będzie to reakcja rynkowa, a na ile spekulacja.
    Ciekawe też - jezeli w ogóle miały być jakiekolwiek premiery nowych szkieł czy korpusów w 2011 - to czy nie będzie przypadkiem tak, że dla zapewnienia bieżącej produkcji, premiery zostaną zawieszone? Tym bardziej, że sytuacja dotyczy wszystkich wiodących producentów, którzy mogą przecież na czas uporządkowania zawrzeć swoisty "pakt o nieagresji".

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w zasadzie, to ostatnim co mnie chwilowo martwi sa ceny sprzetu. tam jest totalna kleska zywiolowa i ludzie walczacy o zycie i majatek.

co do rynku foto - w Sendai jest fabryka Nikona, ta w ktorej produkuje sie profesjonalne korpusy. wiec nie robmy sobie zludzen, ze to bedzie bez wplywu na rynek...
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Piatkowe newsy:

NIKON
    http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_306233.html

CANON
    http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_306229.html

http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_306248.html

PANASONIC
    http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_306245.html

do tego panasonic ma fabryki w prefekturze Fukushima, tam gdzie topi sie rdzen elektrowni atomowej
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w zasadzie, to ostatnim co mnie chwilowo martwi sa ceny sprzetu. tam jest totalna kleska zywiolowa i ludzie walczacy o zycie i majatek.
    Tego nikt nie kwestionuje. Z tym, że wątek jest o sprzęcie foto, a nie o klęskach żywiołowych. Każdego dnia na świecie giną setki ludzi i kilka razy do roku zdarzają się w różnych rejonach klęski i katastrofy. I zaduma nad tym faktem chyba nie musi powodować milczenia na temat wpływu tychże sytuacji na gospodarkę?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Moim zdaniem nie ma szans żeby w dłuższej perspektywie to nie miało wpływu na ceny. Teraz nie ma w gospodarce wysp szczęśliwości. To że fabryki nie ucierpiały to nic. Są problemy z energetyką, transportem, paliwami. Nie wiadomo jak z kooperantami, dostawami, logistyką.
    Pomijam już że niejednemu księgowemu musiała przejść przez głowę genialna myśl, że przecież to doskonały pretekst do podwyżki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jestem tego samego zdania, mamy kryzys i wystarczy trzęsienie ziemi w 3 gospodarce świata aby wpłynęło to na zawirowania na rynkach finansowych. Wg mnie odczujemy to na pewno, a przy naszej polityce rządu z pewnością odbije się na gospodarce naszego kraju, co przełoży się na dalszy wzrost cen, który obserwujemy. Dlatego co planowałem kupić już zamówiłem i czekam ....

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Byli ubezpieczeni. Tak ciągle się coś trzęsie więc są do tego niejako przyzwyczajeni. Wyłączenia prądu pewnie zupełnie nie wpłyną na ceny sprzętu.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony

Domyślnie

Pewnie o ile realne straty finansowe ,czy to spowodowane trzęsieniem czy np problemami z produkcją lub dostawami jakięs bardzo wielkie nie bedą to producenci z pewnością wykorzystają zawirowania do podniesienia cen sprzętu. mają świetny powód aby to zrobić i nikt im złego słowa w obliczu takiej sytuacji nie powie. zresztą, zawsze jak swiat światem największą kase robiono gdy coś sie działo. Do tego pamiętajmy że Japonię czeka wdrażanie pakietu reform w celu ruszenia gospodarki. wzrost podatków , w tym VAT , wzrost podatków od wynagrodzień. w normalnej sytualcji to bu nie przeszło bo opozycja trzyamła rząd za gardło. teraz przejdzie i nawet nikt nie piśnie. To doda kolejne kilka procent do ceny towarów.. firmy ubezpieczeniowe też bedą musiały odbić sobie straty z tytułu wypłaty odszkodowań co zapewne wpłynie na poziom składek .

rząd Japonii aby ratować gospodarkę wydusi z firm ostatni grosz bo w kasie dawno pustki

także czasy taniego sprżetu odeszły do historii na conajmniej kilka lat.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja bym chciał zwrócić uwagę na talki drobny szczegół w dyskusji na tematy gospodarcze jakim są ludzie. Póki co to nie pójdą do roboty w nawet nie tkniętych trzęsieniem ziemi fabrykach bo będą ratowali swoje życie, dobytek i będą pomagali innym. Do tego chyba nie ma co się już łudzić ( choć chciałbym bardzo się mylić ), że liczba ofiar zamknie się koło tysiąca. Ogrom ofiar zapewne odsłoni opadająca po tsunami woda.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nie ma się co łudzić, wystarczy, że sprzęt będzie trudniej dostępny, co jest więcej niż pewne, a rynek sam podyktuje ceny. A na to, że towar będzie trudniej dostępny składa się tyle niewiadomych, również tu przytoczonych, że jedynie wielkość tego ograniczenia długo nie będzie znana.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów