Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: zmiana szkła tylko na jakie ?

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

@ fancik - jak nie wiesz co masz kupić to... poczekaj aż sam "dojrzejesz" do tego co Tobie jest najbardziej potrzebne. Chyba nie zamierzasz podejmować decyzji na bazie opinii nieznanej bliżej "bandy oszołomów" ;-)

Nagła aktywność czyli nabijanie postów z powodu "parcia na giełdę" w większości przypadków kończy się... małymi wakacjami od CB albo "wydłużonym okresem oczekiwania na publikację postu w Sprzedam/Kupię" .

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    @ fancik - jak nie wiesz co masz kupić to... poczekaj aż sam "dojrzejesz" do tego co Tobie jest najbardziej potrzebne. Chyba nie zamierzasz podejmować decyzji na bazie opinii nieznanej bliżej "bandy oszołomów" ;-)

Nagła aktywność czyli nabijanie postów z powodu "parcia na giełdę" w większości przypadków kończy się... małymi wakacjami od CB albo "wydłużonym okresem oczekiwania na publikację postu w Sprzedam/Kupię" .
    Może źle od początku się wyraziłem sorry...
    Aby nie ciągnąć tego tematu zadam pytanie....co wybrać...
    Canon 15 - 85 mm ( 2200 zł )
    czy
    Tamron 17 - 50 /2.8 VC + ewentualnie canon 55 - 250 IS ( około 2400 zł)

Oczywiście w obu przypadkach canon 17-85mm do sprzedania...

pozdrawiam Wojtek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Ty możesz nigdy nie użyć takiej przysłony ale aparat zawsze korzysta i...
    Proponuję zajrzeć do instrukcji EOSa na str.87, by poznać jeden z powodów,
    dla których warto inwestować w szkła o światłosile conajmniej f/2.8.

Pozdrówka!

IMHO szkoda kasy na tego EF-Sa, skoro jest tańsza i lepsza (nie tylko optycznie)
    nowa Sigma 17-50 EX DC OS HSM - ceny startują od 2550zł.

Pozdrówka!

sprawdziłem ceny przed chwilą od 2650 zaczynamy .......... a nie mówiłem że się zacznie wycieczka z cenami w górę ...........sorry nie takich rad oczekiwałem ......
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 11-03-2011 o 22:45 Powód: Automerged Doublepost
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fancik Zobacz posta
    ... tematu zadam pytanie....co wybrać...
    Canon 15 - 85 mm ( 2200 zł )
    czy
    Tamron 17 - 50 /2.8 VC + ewentualnie canon 55 - 250 IS ( około 2400 zł)

....
    Ja bym żadnego z tych zestawów nie kupił. Poczekać, dozbierać, kupić jedno a na lata.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja bym żadnego z tych zestawów nie kupił. Poczekać, dozbierać, kupić jedno a na lata.
    Ale daj przykład jakiegoś takiego "na lata" - mi nic nie przychodzi do głowy.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Czekać to można tylko życie mija niestety .....
    Istnieje jakiś kompromis między jakością i ceną , który wystarczy choć na kilka lat ???
    Poprosimy jakieś przykłady ....zawsze to nowe doświadczenie , a nauki nigdy za mało .......
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czekać to można tylko życie mija niestety ........
    No. Mija. Czas goni. :-) Po prostu idź robić zdjęcia. Nie myśl o tym czy to taki obiektyw czy inny. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma kompromisów. Nie istnieją. Nie ma sensu wydawać kasy na "małe kroczki". Kupisz ciut, ciut lepsze szkło i... nie będziesz widział różnicy bo będzie za mała, żeby dojrzeć. To co masz może nie jest "rakieta" ale zdjęcia robi. Jak sam, tak zupełnie sam dojdziesz do wniosku, że Cię szkło ogranicza to sam będziesz wiedział co kupić. Ja zupełnie nie wiem co TOBIE jest potrzebne. Wiem tylko, że "dobre i tanie" oznacza kupowanie dwa razy. Raz tanie a raz dobre. Sam odniosłem torbę z "tanimi i dobrymi" szkłami do komisu. Tak. Też kupowałem "dobre i tanie. Kupowałem dwa razy. :-)

Janusz,

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

No. Mija. Czas goni. :-) Po prostu idź robić zdjęcia. Nie myśl o tym czy to taki obiektyw czy inny. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma kompromisów. Nie istnieją. Nie ma sensu wydawać kasy na "małe kroczki". Kupisz ciut, ciut lepsze szkło i... nie będziesz widział różnicy bo będzie za mała, żeby dojrzeć. To co masz może nie jest "rakieta" ale zdjęcia robi. Jak sam, tak zupełnie sam dojdziesz do wniosku, że Cię szkło ogranicza to sam będziesz wiedział co kupić. Ja zupełnie nie wiem co TOBIE jest potrzebne. Wiem tylko, że "dobre i tanie" oznacza kupowanie dwa razy. Raz tanie a raz dobre. Sam odniosłem torbę z "tanimi i dobrymi" szkłami do komisu. Tak. Też kupowałem "dobre i tanie. Kupowałem dwa razy. :-)
    Witam

Bardzo mi się podoba Twoja odpowiedź , mimo iż nadal unikasz konkretnej odpowiedzi ...
    Niestety jeśli obiektyw za około 2tys. jest dla Ciebie tani to nie dogadamy się ... Ogranicza mnie głównie słaba ostrość którą muszę poprawiać i to jest jedyny powód zmiany obiektywu i nie chciałbym zrobić znowu takiego błędu .
    Szukam spostrzeżeń takich jak np. kolegi K0wboj....
    pozdrawiam Wojtek
    ps. Wydaje mi się że właśnie na tym polega rozwój, aby nie powtarzać błędów innych i wykorzystywać ich doświadczenie.... itp....
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 14-03-2011 o 00:00 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ps. Wydaje mi się że właśnie na tym polega rozwój, aby nie powtarzać błędów innych i wykorzystywać ich doświadczenie.... itp....
    Bardzo słuszna uwaga. Tylko nie wiem, co masz z tymi kropkami
    Tak do rzeczy możesz skorzystać z dwóch opcji:
    Bigma 17-70/2.8-4,5 + 85/1.8 (o ile uda Ci się znaleźć do 1000zł) else
    Tamron 17-50/2.8 (wersja bez stabilizacji często wydaje mi się być szybsza, tutaj także szukaj do 1000zł). Dodatkowo 85/1.8 (podobnie jak powyżej).

Z takim zestawem szkieł na pewno będziesz miał wszystko, co potrzebujesz.

Dodatkowo możesz zastosować pewien zabieg; sprawdź zdjęcia i dowiedz się z jakich ogniskowych korzystasz najczęściej.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... Ogranicza mnie głównie słaba ostrość którą muszę poprawiać i to jest jedyny powód zmiany obiektywu i nie chciałbym zrobić znowu takiego błędu
    Naprawdę ostre są jedynie stałki.

....
    Szukając rekomendacji u innych, którzy piszą "kup xxxx" właśnie ten błąd popełniasz.

Poszukaj kogoś w okolicy, pomacaj, pooglądaj zdjęcia i sam wybierz.

Czy 2 tyś to tanio czy drogo to rzecz bardzo relatywna. 2k zł to powiedzmy "srednia niższa" półka wśród szkieł. Skok jakościowy w stosunku do "kita" nie jest powalający.

Tak, jakby co, to uważam, że (niestety) cena szkła jest wyznacznikiem jego jakości a wyjątków jest diabelnie mało.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Janusz dobrze Ci prawi... próbuje odwieść Cię od pozornych oszczędności,
    no i kupowania dwa razy - "kto tanio kupuje - dwa razy kupuje"
    Moja opinia jest dokładnie taka sama. Próbujemy tylko doradzić - w żadnym wypadku
    nie chcemy Cię naciągać na coraz droższe obiektywy

Ale chyba wiem co czujesz...
    Ja jako kompromis zakupiłem na początek Sigmę 18-200 f/3.5-6.3 DC OC.
    Bardzo fajne szkiełko, super wygodny zakres, ale od początku brakowało mi w nim "światła",
    szczególnie na dłuższym końcu. No i po pewnym czasie, również jakość na dłuższym końcu mnie...
    Jakość... jeszcze dało się jakoś przeżyć. Ale jako że najbardziej mnie światło w...to sprawiło, że postanowiłem inwestować w jasne szkła.

Takim doświadczeniem próbuję się z Tobą podzielić.

Tobie jak na razie przeszkadza jakość, nic nie piszesz na temat światła.
    Więc może faktycznie wystarczy Ci EF-S 15-85 f/3.5-5.6 IS USM.
    Ewentualnie kup Tamrona 18-270 nawet bez PZD bo tańszy jest,
    a bardzo chwalony za jakość optyczną w całym zakresie.
    Poczytaj - http://canon-board.info/showthread.php?t=41828

...Istnieje jakiś kompromis między jakością i ceną , który wystarczy choć na kilka lat ???
    Poprosimy jakieś przykłady...
    IMHO jedyny sensowny kompromis w klasie cena/jakość optyczna
    z podanych przez Ciebie szkieł, to Tamron 17-50 f/2.8.
    Ale jak sam zauważyłeś, jest różnie z jakością /wytrzymałością mechaniczną.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów