jak już tyle czekamy, to nie szkodzi wstrzymać się z opiniami do testu Cichego, pewnie już go ma w łapkachciekaw jestem jego wrażeń.
jak już tyle czekamy, to nie szkodzi wstrzymać się z opiniami do testu Cichego, pewnie już go ma w łapkachciekaw jestem jego wrażeń.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=ts-e jednak jakieś są :-P
24mkI? trudno dostać, a jak jest to koło 3k. Sądzę, że samyang by się zmieścił w 2k :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Może po to aby zaoszczędzić na serwisie? Kalibracja robiona za darmo w ramach gwarancji to jednak koszt dla firmy. A może po to aby nie zszargać sobie opinii nietrafiającym AF? Mój ojciec powtarzał "nie spieprzy ten co nic nie robi" i widać Samyang wyznaje tą samą maksymęZresztą kiedyś nie było w ogóle AF i jakoś zdjęcia ludzie robili. Większy ból to ręczne otwieranie i przymykanie przysłony. W starym Heliosie 58mm od Zenita B jest to lepiej rozwiązane, ustawia się pierścieniem przysłonę, drugim pierścieniem otwiera się na maks., oko w wizjer, ostrzenie, przymknięcie pierścieniem przysłony do ustawionej drugim pierścieniem wartości i strzał.
Może nie jest to tak proste jak się wydaje.
Może zwyczajnie im się to nie opłaca.
Może mają zbyt na to co jest w takim kształcie, a opracowanie AF-a na tyle by podniosło ceny że przestaliby być konkurencyjni.
Może to właśnie wymaga podpisania jakichś umów, a to kosztuje.
etc. etc. etc.
:cool:
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
równie dobrze można zapytać: a czemu CZ nie robi szkieł z AF?
Tych "może" o których pisał Kolekcjoner to można by pisać na kilka stron, a i tak odpowiedz nie sprawi, że AF się pojawi, więc po co w ogóle marudzić na stan rzeczy na którą nie ma się wpływu? Nie pasuje, nie używaj.
Mimo wszystko stawiam, że jest to bardziej skomplikowane niż "nie spieprzy ten co nic nie robi", chociaż powiedzenie przypadło mi do gustu![]()
CZ akurat tak się składa, że robi dla Sony...
Właśnie sęk w tym, że jakość optyki mi bardzo pasuje. Mam ich 14mm które jest świetne. Tam akurat brak AF tak nie doskwiera, no ale nie wyobrażam sobie manualnej 35tki 1.4...
No trudno czekam na fisha do FF i TS-E w okolicy 20mm
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Ja rozumiem te westchnienia o AF-a bo dla mnie brak AF zwyczajnie szkło dyskwalifikuje (ze względu na wzrok) ale wiem też że jakby to miało działać taka jak w sigmiokach to istotnie lepiej żeby go nie dawali.
Samyang jeszcze rekompensuje to ceną ale brak tego u cajsato dla mnie jest porażka na całej linii.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-03-2011 o 19:49
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Połowę swego fotograficznego życia fotografowałem bez AF, bez windera, bez automatyki.
Widać zrobić szybki i celny AF wcale nie jest łatwo. Badziewia może nie chcą wsadzać, a naprawdę dobry odbije się na cenie i nie będą już konkurencyjni.
Obiektyw musi być od razu zaprojektowany do AF. Pewne elementy nie mogą być za ciężkie lub za ciasne. Zeiss nie robi szkieł z AF bo od razu musiały by być delikatniejsze i legenda solidności by prysła.