Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
Poprzednio miałem 400D. Muszę powiedzieć, że na takich samych motywach /krajobrazach/ procent prześwietlonych zdjęć robionych 550D jest zdecydowanie wyższy niż na starym poczciwym 400D. Czy ktoś ma może takie same spostrzeżenia ?
Jednak coś było na rzeczy jak pisałem ten post. W numerze 3 Digital Camera jest opisany ten przypadek. Dla mnie to ewidentna niedoróbka i bubel Canona.
Cytuję:
"Canon 60D ma nowy system pomiaru iFCL/intelligent Focus Color Luminence/, taki sam jak zastosowany w 550D i 7D. Zauważyliśmy w tym systemie jedną niepokojącą rzecz. Powiązanie systemu ekspozycji z punktami AF sprawia, że gdy ustawiamy ostrość na motyw, który znajduje się w zaciemnionym miejscu, pojawia się duże prawdopodobieństwo, że zdjęcie będzie prześwietlone............Podczas fotografowania z aktywnym autofokusem, system pomiaru nie zawsze idealnie ocenia warunki, zwłaszcza przy aktywnym autofokusie, gdy pomiar opiera się na jasności i barwie obszaru, na który ustawiana jest ostrość. Dzieje się tak nawet przy pomiarze matrycowym, gdy teoretycznie pomiar powinien brać pod uwagę całą scenę. Bardziej przewidywalne wyniki może dać pomiar centralnie ważony. Jednym z rozwiązań może być także wyłączenie opcji Auto Lighting Optimizer, która osłabia w znacznym stopniu kompensację ekspozycji".
Najnowszy soft, który wgrałem nie wyeliminował tej wady.