Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: fotografowanie z balonu

Coś już napisał Awatar RUTRA007
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie fotografowanie z balonu

Prawdopodobnie będę miał możliwość wykonania fotek z balonu (krajobraz, wschód lub zachód słońca).
    Będę wdzięczny za rady, jak najlepiej się przygotować do tego tematu.
    Dysponuję canonem 50-tką.
    Przeszukiwałem forum i albo nic nie było, albo coś mi umknęło.
    Pozdrawiam
    ruttra007
    Rutra007

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak masz tylko 50-tkę to jaki masz dylemat? Myślisz że w balonie inaczej działa autofokus?
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

pozyczyc cos szerszego.

a 50mm to mi nic nie mowi. to moze byc wszystko od szerokiego kata w srednim, przez standard w malym po krotkie tele w APS-C...
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

50-tka to może być i obiektyw i body, trzeba zgadywać

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może to jest combo, 2x50 - 50d+50mm? Czym sie różni robienie foto z balonu jak z ziemii? Chyba tylko tym że jak wypadnie z rąk to będzie dłużej spadać )

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

50tka to body.
    Mam trochę szklarni (5 szkiełek od 8 do 300 mm).
    To celem wyjaśnienia sprzętowego, choć to nie ma większego znaczenia dla sprawy.

A co do meritum:
    Wydaje mi się, że jednak są to trochę inne warunki od zwyczajnych i dlatego porady doświadczonych kanonierów są mile widziane.
    Autofokus działa i owszem tak samo, ale:
    1. Przy słabszym oświetleniu (np. godzina przed wschodem słońca) może warto użyć statywu. No ale dłuższe czasy mogą być problemem. Balon się przemieszcza (przyznam, że nie wiem z jaką prędkością). Zatem może być gorzej z ostrością. Robiłem kiedyś fotki w takich warunkach ze statku i trzeba było mieć na uwadze to, że aparat jest w ruchu.
    2. Można wyższe iso i krótsze czasy. Ale przy 50-tce nie można szaleć, bo jeśli chodzi o szumy to mogłoby być lepiej. Pozostaje też kwestia wartości przesłony. W sumie głębia ostrości w takich fotkach nie powinna być zbyt mała, a to już powoduje pewne ograniczenia w ilości dostarczanego do matrycy światła.
    3. Zatem odpowiadając na wpisy - tak, jest różnica w foceniu. Dla przykładu - pstrykając z ziemi nie martwię się długim czasem (co najwyżej dołożę szary filtr), jak chcę mieć ruch chmurek - dłuższy czas i nie ma sprawy, ziemia i ja pozostajemy w miejscu. Tu jest inaczej.
    4. Ponadto interesowałoby mnie, jaką najczęściej stosuje się wówczas ogniskowa. Czy coś szerszego w stylu 24 mm, czy okolice 100-tki ? Wiem, wiem, to kwestia kompozycji, motywu itp itd, ale chodziłoby mi o uwagę statystyczną. Podobnie z przesłoną.

Pozdrawiam
    rutra007
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps nigdy nie leciałem balonem i nie wiem, czy trzęsie, jak wygląda spraw ruchów poziomych i pionowych (czy są płynne) itp. Zatem będę wdzieczny za spostrzeżenia osób, które to ćwiczyły.
    Ostatnio edytowane przez RUTRA007 ; 06-03-2011 o 13:53 Powód: Automerged Doublepost
    Rutra007

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym zabrał szeroki, teleobiektyw i jakiś jasny do wieczornych fot. Na 2,8 i ISO800 da się spokojnie łapać gwiazdy, etc. na w miarę znośnych czasach.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

mam to za sobą dwukrotnie. (i planowane jeszcze 2 loty)
    1. ilość sprzętu jaki będziesz mógł zabrać zależy od liczebności załogi (pasażerów) i wielkości gondoli.( to nie IŁ 62 )i tę kwestię musisz uzgodnić z pilotem-aeronautą.
    2. Lot pewnie będzie wczesnym świtem (musi być chłodno)
    3. ja miałem 24-105 i 100-400 (5D)
    4. Filtry polaryzacyjny, szary mogą się przydać) Ważny jest pułap na jakim
    będziecie. Wysoko występuje zjawisko interferencji światła.
    Reszta zależy od światła, układu chmur kierunku wiatru ...
    Musisz wziąć pod uwagę, (jeżeli to Twój pierwszy raz), że będziesz tak zafascynowany samym lotem, że fotografowanie będzie bardzo "impulsywne".
    http://gtf-plenery.blogspot.com/2009_10_01_archive.html

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RUTRA007 Zobacz posta
    [...] nigdy nie leciałem balonem i nie wiem, czy trzęsie, jak wygląda spraw ruchów poziomych i pionowych (czy są płynne) itp. Zatem będę wdzieczny za spostrzeżenia osób, które to ćwiczyły.
    Nic nie trzęsie, w zasadzie nic nie wieje (balon porusza się z wiatrem), wszelkie ruchy pionowe czy poziome są bardzo płynne.
    O statywie zapomnij; w koszu są przeważnie 4 osoby, 4 duże butle propanu i zwyczajnie nie ma miejsca żeby się rozkładać. Zresztą balon jest w ruchu i dłuższe czasy raczej nie wchodzą w grę.
    C-F-K - forever

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Duże dzięki za informacje.
    A jak wygląda sprawa ze stabilnością balonu. Zakładam, że jest w miarę spokojnie, ale czy tak jest na pewno.
    Pewnie będzie to wschód, jak wygląda wówczas wilgotność, czy jest wyższa niż przy ziemi?
    Jak widzę, raczej dłużej, aniżeli krócej. Mam 24-105, to też go podepnę, ale na szerszych kadrach jednak zniekształcenia są spore. Nie mam jednak nic jasnego i szerokiego (posiadam sigmę 10-20) i zastanawiam się, czy nie nabyć czegoś takiego, ale może lepiej coś jasnego, dłuższego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nic nie trzęsie, w zasadzie nic nie wieje (balon porusza się z wiatrem), wszelkie ruchy pionowe czy poziome są bardzo płynne.
    O statywie zapomnij; w koszu są przeważnie 4 osoby, 4 duże butle propanu i zwyczajnie nie ma miejsca żeby się rozkładać. Zresztą balon jest w ruchu i dłuższe czasy raczej nie wchodzą w grę.
    Dzięki za info dot stabilności, miejsca w balonie i statywu.
    Ostatnio edytowane przez RUTRA007 ; 06-03-2011 o 16:57 Powód: Automerged Doublepost
    Rutra007

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów