Kultowe to jest: (300,350,400,450,500,550,10,20,30,40,50,60,7,5mk1, 5mk2.5mk3 to nawet legenda, 1d(1-4),1ds(1-3))D itd....
Więc bez przesady.
Kultowe to jest: (300,350,400,450,500,550,10,20,30,40,50,60,7,5mk1, 5mk2.5mk3 to nawet legenda, 1d(1-4),1ds(1-3))D itd....
Więc bez przesady.
no 300D umówmy się... było to pierwsze lustro canona dla ludu ... w zjadliwej cenie... i tylko z tego względu obrosło w jakąś tam legendę
30stki akurat nie wiadomo dlaczego jakoś szczególnie nie trzymają ceny. Sam poszukiwałem zapasowego body w zeszłym roku i trafiłem na 2 sztuki w cenie poniżej 1000zł przebieg... jedna 25k druga 33k. Ostatecznie kupiłem 500D bo z fv była za 1700 ktoś potrzebował na szybko kasy a dla mnie to był idealny układ i sztuka na gwarancji... przebieg 5000 fotek... gdyby nie to na pewno wziąłbym 30stkę... wszystko zależy od szczęścia.
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
Otóż to. To jest wyłącznie kwestia umowy i nazewnictwa. Dlatego nie da się tu ustalić jakichś obiektywnych miar co jest, a co nie jest kultowe.
Dla mnie 350D nie jest kultowe ale bardzo lubię ten aparat za to jaki daje obrazek, za WB który mnie nigdy nie zawiódł, za bardzo powtarzalny światłomierz i na pewno go nie sprzedam, bo po co.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
mi się skończyła.
niemniej jednak faktem jest, że trochę się musiałem najpierw napstrykać:![]()
![]()
no i to już prawie wystarcza, żeby był kultowy :wink:
niemniej jednak kultowy, to IMHO jakiś przełomowy powinien być.
dlatego dla mnie kultowe były np.:
300D - bo był pierwszy dla ludu jak już ktoś wspomniał,
350D - bo był pierwszy dla ludu i dobrze działający (nie włączał się 2 sekundy, tylko 0.2 sek, nie miał poblokowanych podstawowych funkcji itp. itd)
50D - bo był ostatni magnezowy w serii xxD
no a inne? co w nich było przełomowe?![]()
pozdro.,
m.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Stan migawki można sprawdzić po wgraniu hacka - link gdzieś na tym forum. Pomiar punktowy też tam jest "dodany". 350D to świetny aparat, generuje piękny obrazek i gdyby był trochę lepszy AF to aparat zaje.. za tą cenę. Gdybym miał jednak teraz wybierać to 30D jest najlepszą opcją..
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
Zaraz,zaraz
Pokazujecie, że w 350d padła migawka?
A w innych nie padają?
W jedynkach też nie padają?
Taka sama odpowiedż dotyczyłaby innych modeli.
Może pytanie powinno być ...Czy w 350d migawka pada szybciej niż np w 400d?
Ja nie twierdze, że 400 czy pózniejsze modele sa gorsze od 350d
Wręcz przeciwnie,wiecej funkcji,bogatszy soft.
Tylko jakoś nie mogę zrozumieć ludzi, którzy wypowiadaja się żle i z uszczypliwością o tym modelu.
Pamiętajmy, że na 350d uczyły sie setki osób i własnie ten model był maltretowany i katowany przez nowicjuszy jako pierwszy
Wielu z nas rozpoczynało od niego nauke.
Dlatego uważam, że należy mu sie pewien szacunek,a nie głosy lekceważenia.
Czy coś staje się kultowe, czy nie oceniaja ludzie i historia
Dla mnie 350d jest i będzie aparatem kultowym.
Tak jak 50d i seria jedynek
300d była pierwsza,ale to 350d przyczyniła sie do rozwoju fotografi cyfrowej
400d do 550d to generalnie te sam modele z małymi ulepszeniami wymuszonymi przez konkurencje.Wiecej pikseli,większy LCD i dodany LV
Myśle,że 350d przypomina starego dobrego mercedesa taxi,
50d zaś ostatniego z prawdziwych porządnie wykonanych merców
Te od 400 do 550 to takie mercedesy klasy A i B.
Nowsze,ale czy ... lepsze...?
Przepraszam za motoryzacyjne porównania
To jest tylko dyskusja, więc faktem jest, że wypowiadam TYLKO swoje skromne zdanie,i nie obstaje uparcie przy mojej nieomylności
Wszak jestem tylko zwykłym amatorem (bez Canona 5d Mark II)
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
no.... trochę się faktycznie sypnęli, ale dokument z żytniej jest autentyczny!
stanu migawki nie można sprawdzić w żaden sposób.
po wgraniu hacka albo wysyłając aparat do serwisu możemy sprawdzić jedynie stan licznika zdjęć (cykli migawki) od ostatniej wymiany migawki. ale to nie oznacza stanu migawki, która może tak samo paść po jednym zdjęciu, po 5 tysiącach zdjęć, jak i po 95 tysiącach.
witaj w klubie!
dokładnie tak - sam pamiętam, jak z analogiem w ręku (50e) te x-lat temu czekałem na decyzję o zakupie pierwszej cyfrowej lustrzanki. D30, D60 były za kiepskie. 10D był za drogi. dopiero 300D pozwolił zacząć myśleć realnie, ale nadal miał braki (okrojone funkcje, bardzo powolne działanie, relatywnie za wysoka cena). dopiero 350D był strzałem w dziesiątkę! kupiłem go chyba dwa tygodnie po premierze :grin:
dlatego, jeżeli już mówimy o modelach kultowych, to właśnie:
300D - bo był pierwszy dla ludu
350D - bo był dla ludu i działał (nadal działa!) naprawdę dobrze produkując świetny obrazek (nawet w dzisiejszych standardach)
50D - bo był ostatni magnezowy z mikroadjustacją i bez wideo przed zmianą polityki canona
5D - bo był pierwszym FF dla ludu i produkował idealny obrazek.
o droższych modelach nie mówię.
pozdro.,
m.
Wiesz to wszystko rzecz bardzo umowna i tak na prawdę to czas weryfikuje najlepiej co było kultowe, a co nie. Przy czym nadal jest to ocena dość subiektywna.
BTW: z tego co napisałeś o 50D to prawie wszystko jest naciągane. Nie był ostatni magnezowy, nie był ostatni z mikroadjustacją, może bez wideo (ale tego też nie wiemy), a co do zmiany polityki Canona to też rzecz dyskusyjna.
BTW2: jeśli masz parcie na rozwijanie tego jakże "interesującego" wątku :wink: to zróbmy to w innym miejscu żeby tu nie śmiecić :cool:.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-03-2011 o 18:37
Kapitan Wagner