Pokaż wyniki od 1 do 10 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Mieszany widok

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

To ją może tak zapytam zapobiegawczo, coby potem na lotnisku nie mieć problemu.
    Czy ktoś z szanownych kolegów przewoził kiedyś samolotem sprzęt w wynalazkach Peli? Konkretnie chodzi mi o model 1510, bo akurat takowy posiadam. Przy zakupie nie specjalnie mnie to obchodziło (powód zakupu był inny niż loty samolotem), ale dystrybutor twierdził, że spełnia wymogi bagażu podręcznego. W sumie to prawda, ale problem mam taki, że zapakowana 'krzinka' waży 15kg, a nie jest to niepozorna torbą tylko jednak kawał plastikowej walizy. I zastanawia mnie czy nie będzie problemu, żeby zabrać to na pokład? (lecę Ryanem z KRK do DUB, potem PMI i z powrotem).
    Od razu proszę, żeby nie komentować sensu zakupu skrzyni (jak pisałem wcześniej, potrzebna była do czego innego i doskonale sie sprawdzą) jedynie chodzi mi o info odnośnie samego podróżowania z tym sprzętem.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez betinus Zobacz posta
    ... I zastanawia mnie czy nie będzie problemu, żeby zabrać to na pokład? (lecę Ryanem z KRK do DUB, potem PMI i z powrotem).
    ...
    W Katowicach-Pyrzowicach bagaż podręczny jest baaaardzo często kontrolowany powtórnie,
    (waga i "klatka") przed samym wejściem na pokład samolotu - podczas boardingu.
    Nie wiem jak jest teraz w KRK, ale kiedyś było tak samo - waga i "klatka".
    To samo Dublin - waga i "klatka" tyle że więcej luzu - jak im coś nie pasi wzrokowo,
    wtedy zapraszają do kontroli wymiarów i wagi.

Oczywiście piszę tu tylko o liniach Ryanair.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja za 3 tygodnie lecę na wakacje i mam zamiar kupić Lowepro Vertex 100AW.
    Czy ten plecak będzie pasować??
    Troszkę boje się limitem 5kg bo sama torba waży 2.2kg do tego jeszcze laptop 1.6kg a co z lampa aparatem dwoma lustrami kamera itd.
    Wymyśliłem, że jak będę widział, że sprawdzają wagę bagażu podręcznego to przed ważeniem wyciągnę lustra i wsadzę w kieszeń bo limit przekroczę o jakieś 2kg a lustra ważą około 1.1kg plus dwa komplety baterii i jakieś inne pierdoły i będzie 1.5 kg więc powinno być ok.

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Ja sie właśnie dzięki polityce tej firmy wyleczyłem z korzystania z ich usług po ładnych kilku latach bycia częstym klientem na pokładzie.
    Każdą (a jest ich dużo) niedogodność dla pasażera argumentują stwierdzeniem ''co byś chciał za te pieniądze - siadaj i nie marudź'' a tak naprawdę jak na spokojnie policzyć wszystkie ukryte opłaty to wcale nie wychodzą atrakcyjnie w zestawieniu z innymi liniami.
    W easy jet, czy wizz air – nie mówiąc już o BA, Lot, czy innych narodowych przewoźnikach - nie miałem nigdy problemów z zabraniem Tamrac Expedition 7 + 15kg sprzętu jako podręczny, nawet nikt nigdzie krzywo na niego nie spojrzał (mowa tu o przynajmniej 20tu różnych lotniskach i kilkunastu lotach rocznie ) W Ryanair w 80% przypadków musiałem wciskać się z dużo mniejszym Lowepro 200AW w te ich kratki bo i tak wyglał na za wielki....
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny1999 Zobacz posta
    ...a tak naprawdę jak na spokojnie policzyć wszystkie ukryte opłaty to wcale nie wychodzą atrakcyjnie w zestawieniu z innymi liniami...
    Ok, to pokaż mi linie, gdzie za bilet w dwie strony z Irlandii do Polski, dla 2 osób zapłacisz 100 Euro.

Oczywiście, jak ktoś kupuje bilet "z dnia na dzień", to...,
    ale da się kupić bardzo tanio z wyprzedzeniem, i na tym bazuje sporo ludzi.

Cytat Zamieszczone przez czarny1999 Zobacz posta
    Ja sie właśnie dzięki polityce tej firmy wyleczyłem z korzystania z ich usług po ładnych kilku latach bycia częstym klientem na pokładzie.
    Nie, żebym bronił Ryanair'a, ale korzystam z ich usług od początku 2005 roku,
    kiedy jeszcze nie obsługiwali bezpośrednich połączeń z Polską, a następnie od początku
    ich zaistnienia na trasach do Polski, i wierz mi, że takie "klocki"(z ważeniem i mierzeniem),
    są od niedawna, i zostało to zastosowane "na życzenie" pasażerów.

No i, o ile się nie mylę, to jest to praktyka stosowana tylko na trasach z/do Polski.

Gdybyś widział, z jakimi walizami ludzie wchodzili jako "podręczny", to...
    szkoda słów - IMHO najzwyczajniej przeginali z wielkością walizek,
    próbując jak najwięcej przewieźć w "podręcznym", nie płacąc za zasadniczy.
    Bo swego czasu bagaż podręczny był w cenie biletu, a za zasadniczy się dopłacało.

Inna sprawa, że często ludzie po odprawie bagażowej i nadaniu bagażu zasadniczego,
    bardzo często wracali do oczekującej rodziny/znajomych, i albo zamieniali
    już zważone torby podręczne na inne "podręczne", albo doładowywali
    jeszcze więcej wagi do posiadanych.

Wiesz czarny1999, wybacz, ale jak ktoś wsiada do samolotu z bagażem "podręcznym",
    tak ciężkim, że ledwie może podnieść i który nie mieści się w schowku to... lekka żenada.

Trochę latam ja, i moja rodzina, no i z naszych obserwacji na lotniskach wynika,
    że tylko Polacy robią "bydło" w postaci kolejek na stanowisku odlotu na godzinę
    przed boardingiem oraz przepychanek "kto pierwszy, ten lepszy" bo muszę siedzieć przy oknie,
    nie wspominając już o bagażu, czy "chlaniu" podczas lotu przemyconej wódy.

No cóż, Polacy nie gęsi - latać nie potrafią ;-)

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

Ok, to pokaż mi linie, gdzie za bilet w dwie strony z Irlandii do Polski, dla 2 osób zapłacisz 100 Euro.

Wiesz czarny1999, wybacz, ale jak ktoś wsiada do samolotu z bagażem "podręcznym",
    tak ciężkim, że ledwie może podnieść i który nie mieści się w schowku to... lekka żenada.
    Z Irlandii sprawa dostępności i ilości lotów do np. Polski wygląda trochę inaczej niż w Anglii - absolutnie z tym faktem nie polemizuje.
    Jeśli chodzi o rozmiar i wagę podręcznego to Ryanair moim zdaniem sam sprowokował w niemałym stopniu ta sytuacje. Jak sam piszesz korzystasz z ich usług od 2005, czyli dokładnie jak ja i zapewne pamiętasz ze bagaż nadawany był wtedy bezpłatny, później z każdym rokiem powoli, powoli zwiększali jego cenę (o ile pamiętam ich założenie gdzieś tak kolo 2007 było takie aby 70-80% pasażerów łatało tylko z podręcznym) . Restrykcje które teraz mamy sa efektem tych działań. Inne tanie linie tez podążyły do czasu tym torem – ale mam wrażenie ze się to zmieniło (np. zwiększone limity bagażu bez dopłaty do 32kg itp.)
    Apropo wagi jeszcze dodam tylko ze wracałem w zeszłym tygodniu z Sofii Easy Jet'em i sami się reklamowali ze podręczny może ważyć tyle ile jesteś w stanie udźwignąć i umieścić w luku bez niczyjej pomocy (przy zachowaniu wymiarów bagażu oczywiście).
    Nie jestem jakims wrogiem Ryanaira i jak nie bedzie alternatywy to polece oczywiscie, ale tak jakos sprawdzam ich loty dopiero jak nie moge znalezc innego polaczenia.
    pozdrawiam
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie Odp: Sprzęt w samolocie... Jak?

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    cześć, lecę jutro z Modlina liniami RyanAir tylko z bagażem podręcznym i mam pytania:

kiedy będą mi ten bagaż ważyć (podręczny) i czy w ogóle będą?
    czy mogę wnieść aparat na szyi, a nie w torbie?

Wiele zależy od lotniska, bo tak jak jak pisałem wcześniej...
    W Katowicach-Pyrzowicach bagaż podręczny jest baaaardzo często kontrolowany powtórnie,
    (waga i "klatka") przed samym wejściem na pokład samolotu - podczas boardingu.
    Nie wiem jak jest teraz w KRK, ale kiedyś było tak samo - waga i "klatka".
    To samo Dublin - waga i "klatka" tyle że więcej luzu - jak im coś nie pasi wzrokowo,
    wtedy zapraszają do kontroli wymiarów i wagi.

Poza tym, że teraz jest więcej luzu, to tak jak pisał kolega wcześniej - nie ma reguły.

Ale jeśli bagaż jest bardzo bliski wymaganych wymiarów i nie jest nadmiernie wypchany,
    to masz większe szanse na... "święty spokój"

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 26-07-2012 o 10:28

Uprawnienia umieszczania postów