Technika obróbki zdjęć
Marketing i Bóg wie co
Sam nie wiem
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Drzewiej było inaczej![]()
Bardzo drzewiej były zdjęcia ślubne na tle kolumienek i strumyczków + zdjęcia z kościoła na zasadzie ktoś zrobił kilka zdjęć, bo umiał obsługiwać aparat. Oczywiście pewnie były wyjątki, ale ja z nimi się nie spotkałam.
Później wybuchła fotografia ślubna we wszystkich kierunkach. Jak można dziś zaobserwować nurty są przeróżne.
Określenie repoglamur wymyślił Adam Trzcionka, a było ono ubraniem w słowa naszych wspólnych poszukiwań i pomysłów na sposób sfotografowania ślubu. Nie tylko to glamurowa panna młoda, która ma prawo niezależnie od wszystkiego wyglądać na zdjęciach pięknie (każdego można dobrze sfotografować, czasem trzeba się tylko więcej napracować), ale i poszukiwania piękna w szerokich reporterskich kadrach.
Pkt 8 regulaminu forum
Oj, Kalina, Kalina... troszkę młodsza jesteś niźli ja, ale...
No cóż, widocznie w innych światach wtedy przebywaliśmy
Bo jak mnie pamięć nie myli, to dokładnie takie same usługi były oferowane drzewiej,
tylko sprzęt był analogowy, bo nie było wtedy cyfrówek.
A co za tym idzie to i obróbka takich fotek to była czarna magia znana tylko "wybranym",
lub zapalonym hobbystom (a i to w większości B&W)
I efekty wyczarować z negatywu (lub na negatywie) nie było tak Hop-Siup.
A teraz:
"Uuups! Nieostre fotki trochę wyszły!!!
Nic to - poruszamy suwaczkami, nałożymy teksturkę by zamaskować niedoskonałości i...
włala - a nazwiemy to "śtuką" i klientom trza wmawiać, że taki trend teraz i taka moda...
Hmmm...no... jak by to tu nazwać... jakoś tak efektownie..."
Teraz jest po prostu moda na "maskowanie" nieostrości i niedoskonałości zdjęć,
przez różne "cudne" efekty jakie dają programy graficzne.
Mnie się to nie podoba, ale ludziska to kupują, więc...
Ale ja się pewnie na tym nie znam ;-)
Obrazki Picassa też mi się nie podobają, ale ludzie płacą za to ciężkie pieniądze
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."