Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: PTgui workflow Raw czy Tiff?

Mieszany widok

Domyślnie

Zacznę może od przeprosin za mój nietakt - jestem również ze Szczecina Rzeczywiście, informacje podane w moim profilu są bardzo skąpe i powinienem był podać pierwszy taką informacje pytając się Pana o to samo.
    Dobrze wiedzieć, że nie muszę się martwić o monitor Sugeruje Pan żeby zapisać gotową panoramę w Adobe RGB - zakładam że przy ewentualnej publikacji w sieci należałoby skonwertować do sRGB?
    Faktycznie, dopiero teraz zauważyłem, że wszystkie głowice do panoram sfer. mają zamontowane aparaty w pionie - dziękuję, że definitywnie wyjaśnił Pan tą kwestię.
    Na panoramy sferyczne natknąłem sie właśnie przez go360 i projekt "Odkryj Szczecin" i zafascynowała mnie ta technika a raczej jej efekty. Chciałbym sam spróbować sił w tym temacie ale po nieudanych próbach ze zwykłą głowicą kulkową w moim pokoju przekonałem się że eksperci nie kłamią i potrzebna jest specjalna głowica. Co do samej głowicy to wyczytałem że Manfrotto 303SPH jest niezła ale myślę że raczej zbuduję zestawik z RRS (Really Right Stuff) Mam od nich mocowanie typu "L" do aparatu i uczwyt/szybkozłączkę na moją kulkę Gitzo i muszę powiedzieć, że funkcjonalność i jakość wykonania są na najwyższym poziomie. Jedyny ból to to że głowica od RRS kosztuje prawie 2x tyle co Manfrotto :/

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deedee7 Zobacz posta
    Zacznę może od przeprosin za mój nietakt - jestem również ze Szczecina
    Kolumba 5 I p. u Piotra (piotrek72t) co środę po 16-tej. W tym tygodniu chyba nie dam rady ale w przyszłym raczej tak.

... Sugeruje Pan żeby zapisać gotową panoramę w Adobe RGB - zakładam że przy ewentualnej publikacji w sieci należałoby skonwertować do sRGB?
    Zależy w czy robisz. Jeśli w RAW to po zrobieniu trzeba przypisać profil (nie konwertować) bo wynik z PTGui nie ma tagu profilu. Do netu tak, jak najbardziej konwersja do sRGB ale to po przypisaniu

i potrzebna jest specjalna głowica. Co do samej głowicy to wyczytałem że Manfrotto 303SPH jest niezła ale myślę że raczej zbuduję zestawik z RRS (Really Right Stuff) Mam od nich mocowanie typu "L" do aparatu i uczwyt/szybkozłączkę na moją kulkę Gitzo i muszę powiedzieć, że funkcjonalność i jakość wykonania są na najwyższym poziomie. Jedyny ból to to że głowica od RRS kosztuje prawie 2x tyle co Manfrotto :/
    Można budować samemu, można kupić tu: http://sklep.vr24.pl/ Ceny od ok 1k pln. za najprostszą.

Panoramę w rodzaju widoczek można zrobić nawet z ręki. Panoramy QTVR (Quick Time Virtual Reality) bez przyzwoitej głowicy się nie da. Im mniejsze pomieszczenie tym jakość głowicy istotniejsza. Najmniejsze pomieszczenie jakie robiłem miało 1.5m x 1.5m z oknem. W HDR to było coś około 120 zdjęć. Drobny błąd z aparatu/głowicy byłby ogromnie pracochłonny - to po prostu musi być najpierw dobrze zrobione na poziomie sprzętu. Soft ma tylko składać a nie korygować błędy. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 14-02-2011 o 20:24

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów