Zacznę może od przeprosin za mój nietakt - jestem również ze SzczecinaRzeczywiście, informacje podane w moim profilu są bardzo skąpe i powinienem był podać pierwszy taką informacje pytając się Pana o to samo.
Dobrze wiedzieć, że nie muszę się martwić o monitorSugeruje Pan żeby zapisać gotową panoramę w Adobe RGB - zakładam że przy ewentualnej publikacji w sieci należałoby skonwertować do sRGB?
Faktycznie, dopiero teraz zauważyłem, że wszystkie głowice do panoram sfer. mają zamontowane aparaty w pionie - dziękuję, że definitywnie wyjaśnił Pan tą kwestię.
Na panoramy sferyczne natknąłem sie właśnie przez go360 i projekt "Odkryj Szczecin" i zafascynowała mnie ta technika a raczej jej efekty. Chciałbym sam spróbować sił w tym temacie ale po nieudanych próbach ze zwykłą głowicą kulkową w moim pokoju przekonałem się że eksperci nie kłamiąi potrzebna jest specjalna głowica. Co do samej głowicy to wyczytałem że Manfrotto 303SPH jest niezła ale myślę że raczej zbuduję zestawik z RRS (Really Right Stuff) Mam od nich mocowanie typu "L" do aparatu i uczwyt/szybkozłączkę na moją kulkę Gitzo i muszę powiedzieć, że funkcjonalność i jakość wykonania są na najwyższym poziomie. Jedyny ból to to że głowica od RRS kosztuje prawie 2x tyle co Manfrotto :/