Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 134

Wątek: Samyang 35mm f/1.4 będzie dopiero za...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Problem w tym ,że ten obiektyw nie czegoś co miały w większości obiektywy M42.
    Mechanizmu który pozwalał zamknąć obiektyw do nastawionego otworu.
    Innymi słowy, ostrzyliśmy na pełnej dziurze i jednym przesunięciem klawisza(suwaka) zamykaliśmy obiektyw do wartości nastawionej (np.8). W innych obiektywach funkcję taką spełniał pierścień który należało obrócić do końca do oporu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Test za ok miesiąc.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Domyślnie

czekajcie, czekajcie... naprawdę w wersji do Canona nie ma automatyki? Przecież dodali styki z tego co pamiętam, a przynajmniej na zdjęciu nie widać żeby były ustawienia przysłony, no chyba ze to wersja do nikona

Mam 5d, ale nie spieszno mi do wydawania 5k na nowa Lke, więc Ciamciang jest dobrą alternatywą po zamontowaniu matówki, zwłaszcza jak Ci się nie spieszy. Widziałem zdjęcia z M9 na 35mm f/1.4 (kogoś z forum) i to ze streeta - czyli jednak się da ustawić ostrość po prostu trochę wprawy i wyczucia. Canon żąda pieniądze za AF, USM i pancerną obudowę z uszczelkami. Przysłona nigdy Ci się nie zatnie, a jak wiadomo Ciamciang miał różne przygody ponoć mają to poprawić...

wciąż liczę na preselekcje przysłony może mnie mile zaskoczą

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może sie pospieszyłem.
    Pisząc to o preselekcji posiłkowałem sie swoją wiedzą o ciamciangach 14mm i 85 mm.
    Może 35 mm bedzie miec automatyczne lub półautomatyczne przymykanie.
    Jesli tak to szanse rosną , bo brak AF nie jest moim zdaniem czynnikiem dyskwalifikujacym.
    Czyms takim dla mnie jest konieczność pracy z otworem roboczym.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Od Ciamciangów AF nie wymagam. Może nawet lepiej, że go nie mają. Do szczęścia potrzebuję tylko potwierdzenia ostrości.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Test za ok miesiąc.
    nic, tylko uzbroić się w cierpliwość czekamy.

Domyślnie

Potwierdzenie na stronie Samyang.pl terminu dostępności tego szkła - marzec 2011:
    http://www.samyang.pl/produkt,155,ka...od_lutego_2011

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak sobię myślę, jako tako załapałem jak się robi foty w manualu na 24mm o świetle 3,5, to takie 35 1,4 damy radę bez problemu. Tylko tutaj znowu, matówka z klinem konieczna. U mnie precyzyjna nie zda egzaminu, bo poza f1,2 i f/1,8 mam szkła, których używam często, od f3,5 do f4.

Popatrzę jak będzie z dostępnością i sobie za nabędę, być może nie do pracy, bo pewniej się czuję z autofokusem, ale dla siebie, czemu nie. Jeśli nie spartolą bokehu, to zapowiada się wyśmienite szkło do amatorskiej roboty na 5D czy analogu.

Tylko trochę przypał z brakiem komunikacji z body, na f/1,4 wszystko będzie okej, ale jak się przymknie, to będzie jatka z mierzeniem światła.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Tylko trochę przypał z brakiem komunikacji z body, na f/1,4 wszystko będzie okej, ale jak się przymknie, to będzie jatka z mierzeniem światła.
    na czym ma polegać ten problem...? Przecież jest pomiar TTL. W exifie będzie pustka, to jedyna wada braku komunikacji przy takiej konstrukcji. TTL2 nie będzie działać w lampie, bo nie pomierzy z obiektywu odległości.

Nawet jakby był problem o którym mówisz, to wydłużasz czas o tyle, o ile przymknąłeś przysłonę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forecaster Zobacz posta
    Nawet jakby był problem o którym mówisz, to wydłużasz czas o tyle, o ile przymknąłeś przysłonę
    Problem to będzie w Nikonie, no chyba że będzie dlań wersja AE. Canon przecież mierzy światło w manualach i dobrze dobiera czas.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów