Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Canon 7d - wymiana filtra lub matrycy

Domyślnie Canon 7d - wymiana filtra lub matrycy

Witam.
    Czytam już tak kilka godzin to forum i niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi.
    Bardzo proszę o pomoc bo desperacja sięga zenitu.

Mam zarysowanie na matrycy tj. na filtrze przed matrycą.
    Chciałem się dowiedzieć czy wiecie jaki jest koszt wymiany takiego filtra i jaki jest koszt wymiany całej matrycy z filtrem do Canon 7d ?

Wiadomo wolę zapłacić mniej dlatego skłaniam się ku wymianie samego filtra, ale czytając forum dowiedziałem się, że na Żytniej tego się nie podejmują. Natomiast o foto-tronik na Żurawiej naczytałem się takich rzeczy, że zwyczajnie boję się tam oddać swoje body.

Wiecie może czy na Żytniej się coś zmieniło - może ktoś wymieniał w ostatnim czasie u nich taki filtr?

Bardzo proszę o pomoc!
    Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeżeli to cokolwiek zmienia to ta 7 jest jeszcze na gwarancji...
    Ostatnio edytowane przez Maciek Canon 7d ; 05-02-2011 o 16:53 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Oj a co się stało że się zarysowało ??

Chyba się łapki wsadzało tam gdzie nie trzeba
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

Wydmuchując gruszką czymś przypierdzieliłem w ten filtr
    Niestety moja wina, ale czy może ktoś mi pomóc i odpowiedzieć na pytania?
    Bardzo proszę.

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Wiesz najprosciej nie pytać tu na forum bo raczej nikt cennika nie ma tylko napisać do serwisu opisać sprawe i w odpowiedzi otrzymasz mniej wiecej jakie to koszta

Grucha była z gumową czy plastikową końcówką?

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.
    Grucha była gumowa - z apteki.
    Wcześniej sprawdzałem ją, umyłem i trochę czekałem, aż się wysuszyła. Nie wiem tak naprawdę co się stało. Nie robiłem nic inwazyjnego.

Wiem, że ludzie nie mają cenników i że to jest wyceniane w serwisie, ale pomyślałem czy może ktoś akurat w modelu 7d miał podobny problem?

Po przejrzeniu forum wiem (mam nadzieję, że może okaże się inaczej), że Żytnia nie podejmie się wymiany samego filtra.
    Żurawia wymienia, ale po pierwsze trzeba trochę czekać na sprowadzenie i kosztuje to u nich około 1200zł do Canona 5d.
    Jest jeszcze opcja w http://fotoelektronik.pl gdzie kilku użytkowników wymieniało za około 900-950 zł (również Canon 5d) i trwało to tydzień.
    Problem w tym, że ten ostatni to nie jest autoryzowany serwis Canona i boje się, że później gwarancja straci swoją ważność po podjęciu usług u nich.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, ale może jednak jest ktoś kto robił podobny zabieg z 7d i pomoże mi rozwiać moje wątpliwości?

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Jesteś pewien że to rysa? może to tłusty ślad po gumie? Jeśli tak to wystarczy czyszczenie matrycy przy użyciu izo

Widać to na zdjeciach po mocnym przymknieciu przysłony? Jeśli tak to wrzuć sampelka zobaczymy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

na żytniej wymieniałem filtr na matrycy w 40D.

koszt ca ok 350 zł , tak więc pogłoski że nie wymieniają są nieprawdziwe.

Zadzwoń popytaj u nich. Mi to zrobili w 3 dni szybko, sprawnie bezstresowo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dodam że filtr ma swój part number, tak więc jest to część, którą się normalnie wymienia. pytałem swego czasu też w berlinie i też bez najmniejszego problemu wymieniają, koszt podobny coś ok 100-150 ojro.
    Ostatnio edytowane przez p3cpl ; 05-02-2011 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Nie chce mi się wierzyć żebyś zarysował filtr gumową końcówką gruchy. Najprawdopodobniej został ślad po mazgnięciu bo za głęboko wsadziłeś. Kup izopropanol i jakieś szpatułki albo coś innego i wyczyść matrycę na mokro - poczytaj wątki o czyszczeniu matrycy - na mokro powinno zejść nie zostawiając śladu. Tylko to trzeba zrobić umiejętnie żeby jeszcze bardziej nie spieprzyć. Jak nie czujesz sie na siłach to poproś kogoś o pomoc albo oddaj aparat na Żytnią ale na początek do czyszczenia matrycy a nie do wymiany filtra. A wogóle to daj jakiegoś sampla jak to wygląda.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A jak powyższe nie pomoże sprawdź tu:
    http://www.opto-technika.pl/
    Korzystałem i mam same dobre wspomnienia. Tyle że nie są autoryzowani, więc gwarancja, sam wiesz...
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Domyślnie

Bartek_902:
    To raczej rysa...
    Spróbowałem teraz wacikiem (wiem - nie powinienem) i nie schodzi.
    Gruszką raczej też nie dotknąłem. Myślę, że może nie wszystko z niej przeczyściłem i zwyczajnie jak z armaty wystrzelił jakiś pyłek kiedy dmuchałem.
    Sam już nie wiem.

SdoubleU...
    Czytałem o czyszczeniu matrycy na sucho wcześniej i masz rację kupię taką szpatułkę, spróbuje, raczej nie zaszkodzi.
    Później na mokro, ale tego to już się boję, żeby przypadkiem ten płyn mi jakoś do środka nie wpłynął, więc raczej to komuś zlecę. Dzięki za odpowiedź.

p3cpl
    To co mówisz brzmi bardzo optymistycznie, tylko ciekawe czy z 7d da radę - na pewno zapytam. Czytałem tu na forum, że właśnie w 40d to robią i chyba w starym 5d. Dzięki bardzo.

photographus:
    A czy wymieniałeś tam (http://www.opto-technika.pl/) właśnie filtr?
    Jeżeli tak to ile zapłaciłeś i do jakiego aparatu? Jak długo czekałeś.
    ...ale mam do nich blisko przynajmniej
    Wiem, wiem ta gwarancja szkoda jej mimo wszystko dlatego najpierw spróbuję sam, a później Żytnia...

Co do sampli to wrzucę, ale nie wiem czy jest sens - brzydka krecha - szkoda pokazywać i psuć wam oczy...

Serdecznie wszystkim dziękuję za odpowiedzi.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów