Pokaż wyniki od 1 do 10 z 331

Wątek: EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Jak już weszliście na porównanie z 100-400 to powiem, że mam właśnie problem z decyzją. Generalnie chodzi o dziką przyrodę, więc teoretycznie dłuższy lepszy zwłaszcza, że na 400 jakość jest ok. Ale znowu 70-300 ma niezłego IS i jest mniejszy. No i tak w kółko można dywagować. Jeśli macie jakieś sugestie czy 70-300 byłby również ok (lub nawet lepszy) do przyrodniczych (ptaki, zwierzaki) to będę wdzięczny za poradę.
    Standardowy dylemat, rozwiany już wiele razy. Do dzikiej przyrody z czatowni/zasiadki (ze statywem) najlepszym wyborem jest 400/5.6, natomiast do szwędania się po lesie czy innych bagnach i focenia z ręki - 300/4 IS. Sam używam tego drugiego od dwóch lat i jestem bardzo zadowolony i nie widzę dla niego alternatywy na rynku (mowa oczywiście o podobnej półce cenowej). A i cenowo fajnie wychodzi, bo używkę w bdb stanie dostaniesz za 3000-3500 zł.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Standardowy dylemat, rozwiany już wiele razy. Do dzikiej przyrody z czatowni/zasiadki (ze statywem) najlepszym wyborem jest 400/5.6, natomiast do szwędania się po lesie czy innych bagnach i focenia z ręki - 300/4 IS. Sam używam tego drugiego od dwóch lat i jestem bardzo zadowolony i nie widzę dla niego alternatywy na rynku (mowa oczywiście o podobnej półce cenowej). A i cenowo fajnie wychodzi, bo używkę w bdb stanie dostaniesz za 3000-3500 zł.
    Dzięki za podpowiedź. Pomyślę nad tym, choć nosząc przypiętego Taira 300 odczuwam nieraz potrzebę zooma i dlatego kusi mnie 70-300L z uwagi na 70, natomiast 100-400 wiadomo długim końcem, bo łapiąc ptaka Tairem czułem, że 300 to troszkę mało. Ale ponieważ dopiero wchodzę w temat dzikiej przyrody (obecnie siedzę głównie w makro) dlatego chciałem zapytać kogoś, kto to robi i ma doświadczenie właśnie w stylu "300 to za mało" itp.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Pojawiła się recenzja tego obiektywu u Juzy:
    http://www.juzaphoto.com/eng/article...usm_review.htm
    Autor pochwalił budowę, ale optycznie oczekiwał więcej... szczególnie za tą cenę.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Pojawiła się recenzja tego obiektywu u Juzy:
    http://www.juzaphoto.com/eng/article...usm_review.htm
    Autor pochwalił budowę, ale optycznie oczekiwał więcej... szczególnie za tą cenę.
    nie wiem czego oczekiwal, ale ja w kazdym razie optycznie widze co innego
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Znowu rozjechana jakosc roznych sztuk?
    Bo te juzy to jakas marna sztuka, bo to co widac na the-digital-picture.com masakruje wide open na 300mm inne szkla.

Uprawnienia umieszczania postów