Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Który obiektyw najbardziej rozmazuje tło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Wg Twojej teorii musiałbym kupić 200/1.8L ? żeby uzsykać niesamowite rozmycie? Tak prawdę powiedziawszy rozmycie można nawet uzyskać kitem.
    Hmmm no to pokaż fotkę kita z takim rozmyciem tła jakie daje np. Nikon 200mm 2.0
    Mam na myśli fotkę całej osoby a nie np. zdjęcie makro lub ciasny portret.
    Każdy prawie obiektyw na lustrzance daje możliwość roznycia tła,
    ale niestety jeśli chce się uzyskać piękny efekt to trzeba wybulić dużo kasy.
    W klasie "ekonomicznej" to chyba Samyang 85mm 1.4 daje ładne rezultaty.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rivaldo Zobacz posta
    Według kalkulatora mniejszy zakres ostrości ma 50 1.8 niż 200 1.8 więc ten pierwszy jest lepszy.
    To przeliczenie kalkulatorem moim zdaniem nie jest wiarygodne jeśli chodzi o rozmycie tła.
    Np. obiektyw 50mm przy 2.0 z 5 metrów ma taką samą głębię ostrości jak 200mm 2.0 z 20metrów a ten drugi da zupełnie inne rozmycie tła.
    Ostatnio edytowane przez Tomek67 ; 22-01-2011 o 17:19 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Czyli nie warto przepłacać za 200 mm f2 tylko najlepsze są 85mm.Nikt nie ma sampli więc teoria musi wystarczyć.
    Canon

Domyślnie

Czyli nie warto przepłacać za 200 mm f2 tylko najlepsze są 85mm.Nikt nie ma sampli więc teoria musi wystarczyć.
    witam

czy warto hmmm ja uwazam ze warto ale to moje zdanie

przyklady na f2 200mm canon

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Rivaldo, jakaś książka by Ci pomogła.

Licząc samą głębię ostrości wyjdzie, że dla konkretnej wielkości matrycy praktyce zależy ona tylko od przesłony bo z dłuższymi obiektywami trzeba odejść dalej by objąć w kadrze ten sam obiekt. Ale tutaj wchodzi jeszcze zmiana perspektywy z tym związana, która powoduje, że zdjęcie robione dłuższym obiektywem wydaje się lepiej odcinać tło od od fotografowanego obiektu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

W pierwszym poście napisałem co chce fotografować. i do tego proszę się ustosunkować
    Canon

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

Zdjec z 85-tki 1.8 jak i 1.2 jest mnostwo w internecie lub tutaj :

http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_85_18u
    http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_85_12u
    http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_100_28_macro

nie wiem jak to jest z tym kalkulatorem,ale z wlasnego doswiadczenia moge napisac,ze sluzsze ogniskowe z F od 1.4 do 2.8 daja milsze rozmycie niz np. ogniskowe 24,35,czy 50. Rozmycie mozna uzyskac kazdym obiektywem,ale im mniejsza ogniskowa tym jakies bardziej agresywne. "portretowki" od ogniskowej 85 do 135 daja tzw.papierowe rozmycie,na ktore rowniez wplywa odleglosc tla od obiektu.Zatem polecam cos z takiego zestawu.

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja tam się mało znam i może wtym temacie palnę głupstwo, ale czy mogła by być taka podpowiedź : Kup najjaśniejsze szkło na jakie Cię stać z najkrótszą ogniskową?
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    ...
    To przeliczenie kalkulatorem moim zdaniem nie jest wiarygodne jeśli chodzi o rozmycie tła.
    Np. obiektyw 50mm przy 2.0 z 5 metrów ma taką samą głębię ostrości jak 200mm 2.0 z 20metrów a ten drugi da zupełnie inne rozmycie tła.
    no tak, ale jeszcze trzeba wziąć pod uwagę skalę odwzorowania i właśnie ten dystans...
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W pierwszym poście napisałem co chce fotografować. i do tego proszę się ustosunkować
    Podałeś tylko wymiary, nie wiadomo z jakiej odległości chcesz to fotografować.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Podałeś tylko wymiary, nie wiadomo z jakiej odległości chcesz to fotografować.
    z odpowiedniej odległości. Zgadując powiem że 3 do 4 metry patrząc przez 70 milimetrów na aps-H
    Canon

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów