Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 450D Prędkośc robienia zdjęć

Domyślnie 450D Prędkośc robienia zdjęć

Witam. Mam Canona 450D z Tamronem 18-200. Aparat działał bez zarzutu do pewnego czasu. Pewnego dnia robiąc seryjne zdjęcia okazało się że po zrobieniu 2 klatek z prędkości standardową (3,5kl/s), aparat zaczął się przycinać ukazując w wizjerze napis "Busy" i kolejne zdjęcia robi co ok. 0,5s. I to mnie właśnie denerwuje i niepokoi. Próbowałem robić na wszystkich możliwych nastawach, z AF i MF, z kartą (sformatowana)i bez, z przywróconymi ustawieniami fabrycznymi, a problem nie znikał. Czy ktoś wie co może być przyczyną?

Początki nałogu

Domyślnie

Sprawdź z raw, a potem z jpg. Sprawdź z inna kartą, bo ta może mieć przycinki. Sprawdź z innym szkłem. Mi aparat z zapiętą sigmą wyraźnie zwalnia w serii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Sprawdź z raw, a potem z jpg. Sprawdź z inna kartą, bo ta może mieć przycinki. Sprawdź z innym szkłem. Mi aparat z zapiętą sigmą wyraźnie zwalnia w serii.

hmmm... włąsnie sparwdziłem z raw-em i przyciny znikają, ale w jpg-u nadal są (nie powiem że wolałbym jechać na jpg-ach niz na raw-ach ), co do karty to nawet bez karty przyciny są, a co do szkła to raczej z tym może być problem bo na razie innego się nie dorobiłem a zanim zacznę gorączkowo szukać znajomego z jakimś to czy jest możliwe że szkło zaczęłoby zwalniać serie po 8 miesiącach użytkowania?

ale jako że przy raw-ach to znika to można coś zrobić żeby jpg-i też normalnie leciały?

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Raczej szkło nie jest problemem skoro RAW idzie normalnie.

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

.jpg nie ustawiasz przypadkiem jako RAW + .jpg?
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Włączyłeś sobie pewnie jakąś poprawę jakości zdjęć w locie i Ci przycina.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muchonen Zobacz posta
    hmmm... włąsnie sparwdziłem z raw-em i przyciny znikają, ale w jpg-u nadal są (nie powiem że wolałbym jechać na jpg-ach niz na raw-ach ), co do karty to nawet bez karty przyciny są, a co do szkła to raczej z tym może być problem bo na razie innego się nie dorobiłem a zanim zacznę gorączkowo szukać znajomego z jakimś to czy jest możliwe że szkło zaczęłoby zwalniać serie po 8 miesiącach użytkowania?

ale jako że przy raw-ach to znika to można coś zrobić żeby jpg-i też normalnie leciały?
    Aktualizowałeś firmware?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

problemem może być wolna karta, zbyt wolna powoduje zapychanie bufora, aparat pstryknie kolejne zdjęcie dopiero po opróżnieniu bufora i przesłaniu danych do karty. Spróbuj z szybszą kartą, powinno pomóc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny1999 Zobacz posta
    .jpg nie ustawiasz przypadkiem jako RAW + .jpg?
    po upewnieniu się zdecydowanie stwierdzam ze nie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wybaczcie ale jestem ledwo raczkującym amatorem , ale jeśli przyciny są nawet przy robieniu zdjęć bez karty, to czy nie eliminuje to tematu zbyt wolnej karty? (tak na marginesie to 8gigowy sandisk extreme)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i nie aktualizowałem firmware'a
    Ostatnio edytowane przez Muchonen ; 13-01-2011 o 22:36 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Deeno
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    Włączyłeś sobie pewnie jakąś poprawę jakości zdjęć w locie i Ci przycina.
    I to jest chyba prawidłowa odpowiedź.
    Miałem taki efekt, jak sobie na próbę ustawiłem redukcję szumów w Hi ISO.
    450D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów