Pokaż wyniki od 1 do 10 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Mieszany widok

Domyślnie

Tak.Nie mozna niczego porównywać jeżeli nie ma się tego w dłoni lub nie robi się jednocześnie tym zdjęć tego samego kadru na statywie. Zapomnijmy o wszystkich testach i nie czytajmy secyfikacji. Wszystko to nie jest nic warte.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zwłaszcza wtedy , gdy 28 ma być takie samo jak 30mm. To znaczy - różnica ma być kosmetyczna.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 13-01-2011 o 12:23 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Tak.Nie mozna niczego porównywać jeżeli nie ma się tego w dłoni lub nie robi się jednocześnie tym zdjęć tego samego kadru na statywie. Zapomnijmy o wszystkich testach i nie czytajmy secyfikacji. Wszystko to nie jest nic warte.
    No wreszcie to skumałeś
    Zwłaszcza wtedy , gdy 28 ma być takie samo jak 30mm. To znaczy - różnica ma być kosmetyczna.
    Dla mnie to twoje 28mm jest w praktyce 29mm
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 13-01-2011 o 12:24 Powód: Automerged Doublepost
    600D | X-M1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Dla mnie to twoje 28mm jest w praktyce 29mm
    Rozumiem, że mierzyłeś to osobiście wykonując serię zdjęć ze statywu (jaka stosowałeś procedurę przy takim pomiarze?). Bo chyba nie podpierasz się danymi ze sprcyfikacji obiektywu - te przecież nie moga być podstawą do wyciągania jakichkolwiek wnioosków!!! ;-)
    No dobra.Wiem, że producenci też nie zawsze są dokładni. Standardowy przykład - wałki z ISO ;-)
    Ostatnio edytowane przez psl ; 13-01-2011 o 12:36 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozumiem, że mierzyłeś to osobiście wykonując serię zdjęć ze statywu (jaka stosowałeś procedurę przy takim pomiarze?). Bo chyba nie podpierasz się danymi ze sprcyfikacji obiektywu - te przecież nie moga być podstawą do wyciągania jakichkolwiek wnioosków!!! ;-)
    Albo czegoś niedoczytałeś albo nie chcesz zrozumieć. Pisałem wyraźnie że dla mnie wynika to z różnicy między poziomym katem widzenia - obiektywu o tym samym ekwiwalencie między kadrem o proporcjach 3:4 a 3:2. Z ciekawości wyrysowałem to sobie w autocadzie - różnica wynosi 5% ERGO -> olkowy obiektyw o ekw. 28mm daje taki sam POZIOMY kat widzenia jak ekw. 29,4mm na APS-C (x1,5). Nie bez znaczenia jest fakt sporego przyrostu pionowego kąta widzenia w olku ale dla mnie osobiście najcześciej ważniejszy jest poziomy kąt widzenia. Specyfikacja obiektywu określa kąt widzenia po przekątnej kadru.
    600D | X-M1

Domyślnie

Rozumiem. A czy to oznacza, że olkowy (3:4) szeroki kąt (ekw. 28mm) PIONOWO jest szerszy niż 28mm przy proporcjach 3:2?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozumiem. A czy to oznacza, że olkowy (3:4) szeroki kąt (ekw. 28mm) PIONOWO jest szerszy niż 28mm przy proporcjach 3:2?
    Dokładnie. Sprawdziłem to jeszcze raz. Poziomo APS-C jest szersze o ~4%, pionowo u43 jest wyższe o ~8%
    600D | X-M1

Domyślnie

Tylko żebym dobrze zrozumiał. Te procenty dotyczą: różnicy w kącie widzenia (np. o 4% szerszy kąt widzenia POZIOMO), pola które obiektyw "rejestruje" (5% więkasza powierzchnia kadru) czy długości boku kadru (5% szerszy kadr)?

Uprawnienia umieszczania postów