Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: studio 16m2 - proszę o pomoc w wyborze sprzetu

Domyślnie studio 16m2 - proszę o pomoc w wyborze sprzetu

Witam

Do małego domowego studia potrzebne mi będą 2 lampy na statywach z regulacja światła, 2x 1 metrowe softboxy, tła do fotografowania ludzi/obiektów.

na allegro znalazłem taka aukcje:

http://allegro.pl/profesjonalny-zest...392589909.html

problem w tym ze softboxy są za małe, no i nie potrzebuje parasolki, lampy chyba ok.

Jeśli macie jakieś ulubione sklepy/aukcje allegro gdzie można bezpiecznie kupić lampy na statywach/softboxy/tła, to prosiłbym o odnośnik w tym temacie, dzięki.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do obiektów te 160 Ws to może i ok
    Ale jak założysz naprawdę sporego softa i będziesz chciał oświetlić całą sylwetkę to może Ci brakować. Na Twoim miejscu szukał bym czegoś około 300 Ws

Domyślnie

http://allegro.pl/foto-ivy-zestaw-os...399886851.html
    zdecydowanie lepszy jakościowo zestaw....
    Poza tym ja mam taką jedną lampe jak w zestawie ale 120WS i że tak powiem. SHIT!
    Na zdrowie Ci wyjdzie dołożyć pare stówek do tych quantuumów i będziesz z nich o wiele bardziej zadowolony.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

polecę dwa sklepy w których kupuję www.fripers.pl i www.cyfrowe.pl ze wskazaniem na ten drugi. Jesli zas chodzi o zestaw, ktory wymieniasz to niestety daleko mu do profesjonalnego. Lampy 160Ws będą za słabe do fotografii postaci. Jak wczesniej Ci zasugerowano uderzaj w moc min. 300ws. Polecam równiez lampy quantuum. Posiadam ch kilka i bardzo sobie chwalę. Zerknij na moje www, znajdziesz tam sporo zdjęć robionych z ich użyciem.

aaa... i jeszcze jedno, 16m2 to strasznie mało, będziesz się męczył
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zestaw lepszy, tylko jeszcze trzeba dolozyc zakup softboxow do tych lamp i juz mamy prawie dwa razy tyle Oczywiscie warto zainwstowac jesli posiada sie taki budzet.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Zestaw lepszy, tylko jeszcze trzeba dolozyc zakup softboxow do tych lamp i juz mamy prawie dwa razy tyle Oczywiscie warto zainwstowac jesli posiada sie taki budzet.
    wyjdzie wiecej niz dwa razy tyle... ale inaczej sie nie da... chyba ze pojdzie w oswietlenie stale... zreszta lepiej miec wiecej mocy i ja skręcić niż mniej a potrzebować więcej...
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Domyślnie

chyrek- polecasz dokładnie te lampy quantum? mozna je kupic bez parasoli?

bez nich same lampy kosztowałyby pewnie mniej niz 1000zł, softboxy mogłbym zrobic domowymi sposobami.

potrzebowałbym jeszcze 2 lamp ktorych moglbym urzyc jako rimlight/hairlight, czy taka lampa tez musi byc mocna czy moge pojsc w cos tanszego, domowego?

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek30 Zobacz posta
    chyrek- polecasz dokładnie te lampy quantum? mozna je kupic bez parasoli?

bez nich same lampy kosztowałyby pewnie mniej niz 1000zł, softboxy mogłbym zrobic domowymi sposobami.

potrzebowałbym jeszcze 2 lamp ktorych moglbym urzyc jako rimlight/hairlight, czy taka lampa tez musi byc mocna czy moge pojsc w cos tanszego, domowego?
    oczywiście, że kupisz same lampy... polecam serie R+ (np http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...0---300ws.html)

do tego statywy i jakies softboxy. Zakładam, że będziesz lampy odpalał fotocela i dlatego nie wspominam o wyzwalaczach
    Łukasz Chyrek

Domyślnie

nie wiem czym będę je odpalał, mam nadzieje ze w pudełku będzie instrukcja

wcześniej nie interesowałem się oświetleniem studyjnym. Mógłbyś polecić jakiś artykuł/książkę o oświetleniu studyjnym? C

chodzi mi o setupy świateł, opis takich rzeczy jak podłączenie sprzętu, praca z lampami itp. będę bardzo wdzięczny.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek30 Zobacz posta
    nie wiem czym będę je odpalał, mam nadzieje ze w pudełku będzie instrukcja

wcześniej nie interesowałem się oświetleniem studyjnym. Mógłbyś polecić jakiś artykuł/książkę o oświetleniu studyjnym? C

chodzi mi o setupy świateł, opis takich rzeczy jak podłączenie sprzętu, praca z lampami itp. będę bardzo wdzięczny.
    Chyba szybciej i prościej będzie jak pójdziesz z raz, dwa na warsztaty studyjne dla początkujących. Z książek owszem - coś tam sie dowiesz ale jak rozłożysz własny sprzęt studyjny to i tak sie pogubisz, a gdy będziesz już po pierwszej pracy w studio to od razu z górki będzie. Jak nie warsztaty to chociaż podłap jakiś kontakt z kimś, kto ma studio w okolicy by "dał pomacać".

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów