Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: GO przy tej samej skali odwzorowania dla 85 i 135 mm

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie GO przy tej samej skali odwzorowania dla 85 i 135 mm

Hej,
    nie wiem czy nie było już takiego posta, ale próbowałem szukać i nic nie znalazłem.
    Zastanawiam się jakim obiektywem uzyskam mniejszą GO pod moim 5d mkII: Sigmą 85/1.4 czy Canonem 135/2 otwartymi na maxa przy tej samej skali odwzorowania? Chodzi mi głównie o zdjęcia całych sylwetek, przy których 85/1.8 nie daje rady, nawet max otwarty.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.mir.com.my/rb/photography...pthofField.gif
    http://www.microglobe.co.uk/cimages/...h-of-field.JPG
    http://www.microglobe.co.uk/cimages/...h-of-field.JPG

Porównaj sobie z tych tabel. Sigmy tu nie ma ale możesz popatrzeć na dane dla szkieł Canona o ogniskowej 85 mm (różnice będą minimalne).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Wielkie dzięki.
    Z tego co widzę, różnica jest minimalna (pewnie ledwo zauważalna). To się nawet dobrze składa, bo perspektywa ze 135mm pod FF (lekkie spłaszczenie) mi się bardziej podoba niż z 85. No i zawsze mi zostanie w plecaku 85/1.8

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Można też dokonać zwykłego dzielenia, który obiektyw ma większy realny otwór, co przekłada się właśnie w praktyce na większe wrażenie GO.
    85/1.8=47,2
    85/1.4=60,7
    135/2 =67,5

Większy odjazd da Ci 135/2.0 niż 85/1.4

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

szwayko, no tak, ale tylko przy tej samej odległości od obiektu, z pominięciem skali odwzorowania.
    Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Zastanawiam się jakim obiektywem uzyskam mniejszą GO pod moim 5d mkII: Sigmą 85/1.4 czy Canonem 135/2 otwartymi na maxa przy tej samej skali odwzorowania?
    Przy tej samej skali odwzorowania mniejsza głębia będzie z jaśniejszego szkła czyli f/1.4.
    Konkretniej: 85/1.4 z odległości 1.0m daje 9mm GO, natomiast 135/2.0 z odległości 1.6m daje 13mm.
    Z 1.0m 135-ką raczej nie robię na f/2 (5mm GO!), chyba że celem jest sfotografowanie źrenicy, ale i tu trzeba nieruchomego modelu i bardzo stabilnej ręki, bo będą narzekania na FF/BF:cool:
    Inną sprawą jest wrażenie powodowane lekką kompresją tele.
    >Kalkulator
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Polecam też programik Spot http://www.radom.ws/index.php?n=Foto.Spot
    Poza GO pozwala też obliczyć skalę odwzorowania (lub w drugą stronę, określić odległości od fotografowanego obiektu, które pozwolą zachować tą samą skalę odwzorowania dla różnych ogniskowych)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Hmm ściągnąłem program SPOT i mam teraz zagwozdkę. Mianowicie z programu wynika dokładnie to samo co napisał x-mac. Ale idąc dalej, postanowiłem sprawdzić GO dla tej samej skali odwzorowania przy 85 mm i 24 mm na f=2. I z programu wynika, że szerokość GO jest prawie identyczna - co jest wbrew temu co zaobserwowałem przez kilka lat fotografując. Dodatkowo, przed chwilą zrobiłem szybki test obiektywami 85 i 24 mm (obydwie fotki na f=1.8 - prawie identyczny kadr) i już na wyświetlaczu widać gigantyczną różnicę w rozmyciu tła. Ma ktoś jakiś pomysł z czego to wynika?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Hmm ściągnąłem program SPOT i mam teraz zagwozdkę. Mianowicie z programu wynika dokładnie to samo co napisał x-mac. Ale idąc dalej, postanowiłem sprawdzić GO dla tej samej skali odwzorowania przy 85 mm i 24 mm na f=2. I z programu wynika, że szerokość GO jest prawie identyczna - co jest wbrew temu co zaobserwowałem przez kilka lat fotografując. Dodatkowo, przed chwilą zrobiłem szybki test obiektywami 85 i 24 mm (obydwie fotki na f=1.8 - prawie identyczny kadr) i już na wyświetlaczu widać gigantyczną różnicę w rozmyciu tła. Ma ktoś jakiś pomysł z czego to wynika?
    Onanistycznych tabelek i różnic między GO a odseparowaniem planów. Ja zagłębianie tematu odpuściłem i dzielę szkła na te, które tła rozmywają bardzo, i te które tego nie robią.

Ze szkieł w temacie ja bym wybrał 85//1,8 Canona, bardziej uniwersalna ogniskowa, a za pozostałą kasę jakieś inne szkiełko, czy lampkę ;p
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Onanistycznych tabelek i różnic między GO a odseparowaniem planów. Ja zagłębianie tematu odpuściłem i dzielę szkła na te, które tła rozmywają bardzo, i te które tego nie robią.

Ze szkieł w temacie ja bym wybrał 85//1,8 Canona, bardziej uniwersalna ogniskowa, a za pozostałą kasę jakieś inne szkiełko, czy lampkę ;p
    Problem w tym, że 85/1.8 już mam, ale przy dość specyficznym rodzaju zdjęć nie spełnia moich wymagań - przy zdjęciach gdzie sylwetka zajmuje małą część kadru, tło jest jak dla mnie mało rozmyte (nawet na 1.8). Dlatego poszukuję obiektywu, który trochę bardziej rozbełta mi tło
    Jak nikt nie potrafi mi pomóc, to pewnie zakupię używana 135 i jak się nie sprawdzi to sprzedam bez większej straty

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Domyślnie

Tak jak 85 jest świetna w plenerze na cropie, tak 135-tka na FF to konieczność w plener^^

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów