Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: 50D - RAW i JPEG - czmu tak się różnią ?

Początki nałogu

Domyślnie

W pierwszym aparat podniósł programowo kontrast, nasycenie i ostrzenie w/g stylu jaki sobie wybrałeś. Wybierz w DPP styl i balans jaki miałeś ustawione w danym momencie w aparacie i dostaniesz takie samo zdjęcie.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    W pierwszym aparat podniósł programowo kontrast, nasycenie i ostrzenie w/g stylu jaki sobie wybrałeś. Wybierz w DPP styl i balans jaki miałeś ustawione w danym momencie w aparacie i dostaniesz takie samo zdjęcie.
    DPP aplikuje nastawy aparatu jako domyślne, więc nawet nie trzeba nic wybierać.

A to co autor wątku wkleił to zapewne zrzut z jakiegoś IrfanView czy innego tego typu programu.

Jeszcze raz uwaga ogólna: naprawdę nie jest źle wiedzieć, jak działa aparat.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    DPP aplikuje nastawy aparatu jako domyślne, więc nawet nie trzeba nic wybierać.
    Tak, masz rację. Bywa tylko czasem, że po wrzuceniu zdjęć do kompa coś poprzestawiamy, wracamy za kilka dni i już niekoniecznie pamiętamy co było przestawione i w którym zdjęciu.
    A to co autor wątku wkleił to zapewne zrzut z jakiegoś IrfanView czy innego tego typu programu.
    Jak zrobię raw+jpg irfan mi wyświetla identyczny obraz. Pewnie aparat zaszywając jpg w raw też zapisuje z tymi samymi ustawieniami, co byłoby logiczne. Bo na co Ci podgląd na monitorku zdjęć z innym balansem bieli czy nasyceniem?
    Jeszcze raz uwaga ogólna: naprawdę nie jest źle wiedzieć, jak działa aparat.
    Tu się zgadzam w pełni, ale...Ja jestem techniczny z natury, więc jestem w stanie to pojąć. Co nie znaczy że tacy są wszyscy. Jak ktoś z natury jest humanistą, to choćbyś mu to tłumaczył, rysował, pisał, ma prawo nie zrozumieć. Tak jak ja nie rozumiem poezji.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ten humanista kupi sobie dobry kompakt, którego soft zaszyty w pamięci wewnętrznej zrobi za użytkownika podstawowe rzeczy czyli auto-poziomy, nasycenie, wyostrzenie itp. i zdjęcie prosto z puszki (puszeczki ?) będzie nadawało się do internetu czy zrobienia odbitki. Ewentualnie kupi sobie lustrzankę, przeczyta instrukcję i będzie robił w jpg z wykorzystaniem styli i też efekt będzie ok. Do RAW trzeba mieć trochę wiedzy i narzędzia a nie każdy ma na to czas.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak zrobię raw+jpg irfan mi wyświetla identyczny obraz. Pewnie aparat zaszywając jpg w raw też zapisuje z tymi samymi ustawieniami, co byłoby logiczne. Bo na co Ci podgląd na monitorku zdjęć z innym balansem bieli czy nasyceniem?
    No to znaczy tego rawa "wywołał" jeszcze inaczej.

Tu się zgadzam w pełni, ale...Ja jestem techniczny z natury, więc jestem w stanie to pojąć. Co nie znaczy że tacy są wszyscy. Jak ktoś z natury jest humanistą, to choćbyś mu to tłumaczył, rysował, pisał, ma prawo nie zrozumieć. Tak jak ja nie rozumiem poezji.
    Nie mówię że trzeba koniecznie, ale warto. Samochodem też można jeździć bez znajomości jak działa, ale po prostu czasem da się jeździć lepiej/bezpieczniej jak się wie.

Zakładam, że jak ktoś pyta, to chce się dowiedzieć, również tego że źle pyta
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Kolego NIEMAMNIE, a czym "wywołałeś" tego rawa. To jest pytanie od którego powinniśmy zacząć. Każda aplikacja inaczej traktuje rawy.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    To ten humanista kupi sobie dobry kompakt, którego soft zaszyty w pamięci wewnętrznej zrobi za użytkownika podstawowe rzeczy czyli auto-poziomy, nasycenie, wyostrzenie itp. i zdjęcie prosto z puszki (puszeczki ?) będzie nadawało się do internetu czy zrobienia odbitki. Ewentualnie kupi sobie lustrzankę, przeczyta instrukcję i będzie robił w jpg z wykorzystaniem styli i też efekt będzie ok. Do RAW trzeba mieć trochę wiedzy i narzędzia a nie każdy ma na to czas.
    Akurat do wołania rawa humaniście nie jest niezbędna wiedza o tym, jak jest zbudowana matryca.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A gdzie w tym wątku jest cokolwiek o budowie matrycy? Myślałem że wątek jest o różnicy między RAW a jpg.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A gdzie w tym wątku jest cokolwiek o budowie matrycy? Myślałem że wątek jest o różnicy między RAW a jpg.
    W poście 10? A wątek jest zapytaniem, dlaczego? I jak ustawić, aby było dobrze?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

W poście 10? A wątek jest zapytaniem, dlaczego? I jak ustawić, aby było dobrze?
    Oj, nie dokuczajcie nudzącemu się w robocie gadule

Wiecie jak wygląda raw?

Pizza to by ze szpinakiem wyszła
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów