nie róbmy z kolegi przestępcy
Co się stanie, jeżeli opublikujemy wizerunek osoby bez jej zgody?
Odpowiedź prosta :do czasu, gdy osoba sfotografowania nie złoży pozwu do Sadu Cywilnego nic się nie stanie. Należy tu zaznaczyć, że egzekwowanie prawa do ochrony wizerunku następuje na wniosek osoby sfotografowanej lub jej krewnych w linii prostej w przypadku jej zgonu. Krewni mogą występować z pozwem do okresu 20 lat po śmierci osoby fotografowanej.
i dalej:Art. 83i: Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.
Więc nie jest to eleganckie zamieszczać cudze podobizny w necie bez zgody właściciela,...Art. 78 ust. 1
Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności, aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznana krzywdę lub ( na żądanie twórcy) zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny
Pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Oświadczenie : Kobieta przedstawiona na w/w zdjęciu tak na prawdę NIE MA dmuchanych różowych króliczych uszu (wiem, że powinny być przecinki, ale jakoś mi tu nie pasują). To tylko gra złudzeń.
Jedziemy dalej :
Marsz Równości
461.
462.
463.
464.
465.