Ostatnio edytowane przez januszP. ; 14-12-2010 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost
Biorę udział w tej dyskusji tylko dlatego, ze zrozumiałem iż dotyczy ona braku lampy wbudowanej i alternatywy do tego.
Kończąc wiec informuję, że lampa wbudowana w żadnym aparacie nie ma możliwości obrotu. A w znakomitej większości nawet regulacji w pionie.
To tak ad-rem!
ok, świetnie, dobrze wiedzieć.
warto tylko pamiętać, że nie było tak od początku - w zeszłym roku został wypuszczony przez Sunpak'a update do RD2000 i z tego co teraz znajduję, nowe lampki powinny już działać z 5D2 bez problemu, ale przy kupnie lepiej to sprawdzić (update wymaga wysłania lampy do serwisu).
więcej info np. tutaj:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30883129
niemniej jednak - jeżeli były kiedyś tego typu problemy - to trzeba już do danego produktu/producenta podchodzić z ostrożnością. bo co by było, gdyby np. nowy właściciel 60D pomyślał o tej lampce:
http://www.sunpak.jp/english/product...00/rendou.html
albo za rok, dwa kupisz nową puszkę. co wtedy?
ale brak wspomagania to IMHO jest problem - jak już sporo osób tu zauważyło, 5D2 (i większość nowych puszek) da sobie radę z fotką w słabych warunkach oświetleniowych bez lampy i na wysokim ISO. ale co z tego, jak AF nie da rady ustawić wtedy idealnie ostrości?
cały czas oczywiście wracam tu do czegoś takiego, jak było w 50E - z takim wspomaganiem (w dyskretny sposób) błyskawicznie znika większość problemów z AF, fokus działa dużo szybciej, pewniej i nawet w zupełnej ciemności (tak do 10m).
dlaczego canon nie wypuścił jakiejś małej przystaweczki do sanek - samego wspomagacza AF?
może choć young-guano by coś takiego małego zrobiło?
IMHO byłby to fajny patent.
koledzy z żółtego obozu mają to od dawna - w kablu do lampy błyskowej...
a my?
sam czasami używam starej lampy speedlite 200E - wspomaga tylko centralny i ma stary system (EZ) więc na 100% wiem, że mi nie błyśnie. jako wspomaganie AF sprawdza się, no ale niestety duża jest i wymaga 4xR6...
chapeau bas! trafna uwaga![]()
pozdro.,
m.
Nie napisałem że nie jest - jest jak najbardziej.
Tyle, że: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=163
Nigdy nie miałem problemów z potwierdzeniem AF w 5d, nawet w sporych ciemnościach (oczywiście, nie zupełnych) - po prostu trzeba było wiedzieć na czym ostrzyć (i którym czujnikiem). Problemem było to, gdzie potwierdzał - i tu assist-beam niespecjalnie pomagał. Dlatego oba problemy uznaję za równorzędne, chociaż sam miałem kiedyś idee fix nabycia 270ex.
Entuzjastyczny Neofita
Offtopowo - popieram zwróconą uwagę na aroganckie podsumowanie wypowiedzi kolegów przez autora wątku.
Nie widzę żadnej arogancji w poście Sławka, wyrażnie napisał, że oprócz dzieciaczka będzie robił jeszcze lanszafty i inne rzeczy i chodziło tylko i wyłącznie o informacje natemet możliwości 5D II bez lampy a tutaj wysyp opinii czy mu potrzeba czy nie potrzeba, czy śpi na kasie czy nie śpi!!! Czytać ze zrozumieniem i odpowiadaćna temat a forum będzie miało o połowę mniej postów - byłoby łatwiej odnaleźć wartościowe informacje.
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
Ależ ta ma większe.
1. regulacja w pionie (możliwość odbijania światła pod różnym katem)
2. lepsze parametry oświetleniowe od każdej lampy wbudowanej
3. małe rozmiary
4. brak efektu czerwonych oczu
5!! może służyć świetnie(i przede wszystkim do tego kupiłem) z G9!!
i dodatkowo do innych z E-TTL; E-TTL II
6. TANIA!