mam takie pytanie czy to normalne ze w zestawieniu canon 50d + 15-85/3.5-5.6/ widok przez wizjer jest ciemniejszy niz ten w rzeczywistości? Pewnie pytanie głupie ale pytam mimo wszystko![]()
mam takie pytanie czy to normalne ze w zestawieniu canon 50d + 15-85/3.5-5.6/ widok przez wizjer jest ciemniejszy niz ten w rzeczywistości? Pewnie pytanie głupie ale pytam mimo wszystko![]()
zastanawia mnie z czego on by miał być jaśniejszy...ten obraz w wizjerze w sensie![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Primo oderwij oko od wizjera i zerknij
Po drugie primo jeśli obraz otrzymujesz przez jakiś układ optyczny to wypadałoby założyć że...
Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.
Tak, jest normalne. Gdybyś miał jaśniejsze szkło rzędu 2.8, 1,8 różnica byłaby mniejsza.
Obiektyw zaczynający się od F/3.5 to niestety ciemnica. Ja na codzień używam F/1.4 a to i tak jest sporo ciemniej niż "jasność" ludzkiego oka. Może Rodenstock 50 mm f/0.75 (chyba jeden z najjaśniejszych obiektywów świata) mógłby zbliżyć się do jasności jaką widzi ludzkie oko, ale wątplię.
Generanie jak ustawisz priorytet przesłony w aparacie, przyciśniesz przycisk DOF (depth of field, po lewej od obiektywu) i zaczniesz zmniejszać pokrętłem przysłonę to zobaczysz co naprawdę widać w zależności od przysłony.
Ja sam korzystam z takiego rozwiązania http://canon-board.info/showthread.php?t=60067 - nawet jak masz ciemny obiektyw (a w 50d masz dodtkowo wyjątkowo mały wizjer) to po nałożeniu tej muszli nigdy jej nie zdejmiesz...
a nie chodzi tu przypadkiem o matówkę?