Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wizjer

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wizjer

mam takie pytanie czy to normalne ze w zestawieniu canon 50d + 15-85/3.5-5.6/ widok przez wizjer jest ciemniejszy niz ten w rzeczywistości? Pewnie pytanie głupie ale pytam mimo wszystko

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

zastanawia mnie z czego on by miał być jaśniejszy...ten obraz w wizjerze w sensie
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Primo oderwij oko od wizjera i zerknij
    Po drugie primo jeśli obraz otrzymujesz przez jakiś układ optyczny to wypadałoby założyć że...
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Tak, jest normalne. Gdybyś miał jaśniejsze szkło rzędu 2.8, 1,8 różnica byłaby mniejsza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jasność w wizjerze

Cytat Zamieszczone przez Olek1979 Zobacz posta
    mam takie pytanie czy to normalne ze w zestawieniu canon 50d + 15-85/3.5-5.6/ widok przez wizjer jest ciemniejszy niz ten w rzeczywistości? Pewnie pytanie głupie ale pytam mimo wszystko
    Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Tak, jest normalne. Gdybyś miał jaśniejsze szkło rzędu 2.8, 1,8 różnica byłaby mniejsza.
    Obiektyw zaczynający się od F/3.5 to niestety ciemnica. Ja na codzień używam F/1.4 a to i tak jest sporo ciemniej niż "jasność" ludzkiego oka. Może Rodenstock 50 mm f/0.75 (chyba jeden z najjaśniejszych obiektywów świata) mógłby zbliżyć się do jasności jaką widzi ludzkie oko, ale wątplię.

Generanie jak ustawisz priorytet przesłony w aparacie, przyciśniesz przycisk DOF (depth of field, po lewej od obiektywu) i zaczniesz zmniejszać pokrętłem przysłonę to zobaczysz co naprawdę widać w zależności od przysłony.

Ja sam korzystam z takiego rozwiązania http://canon-board.info/showthread.php?t=60067 - nawet jak masz ciemny obiektyw (a w 50d masz dodtkowo wyjątkowo mały wizjer) to po nałożeniu tej muszli nigdy jej nie zdejmiesz...

Zablokowany

Domyślnie

a nie chodzi tu przypadkiem o matówkę?

Domyślnie

może wystarczy umyć oczy

Uprawnienia umieszczania postów