Hej,
cuda się zdażają, sam miałem ofertę zakupu lat temu naście Walkmana (R) marki Grundig za całe 2 DEM za sztukę, warunek był tylko jeden - 90.000 sztuk od razu, czyli cały kontener!!
A przy takich "okazjach" to jedyne sensowne zabezpieczenie to Paypal, gwarantują do 1.500 €, jak nie dojdzie w 45 dni, to zwracają kasę. Wszystko inne od razu do działu KOSZ !!
J.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. dla informacji powiem, ze wtedy taki sam Walkman(R) kosztował w sklepie 20 DEM, żeby było widać widełki cenowe ...
J.
Ostatnio edytowane przez jacek-ie ; 02-12-2010 o 18:10 Powód: Automerged Doublepost
Wysłałem ten wątek z paru powodów:
1. Znajomy zamawiał telewizor z hong-kongu Polska: 6000 Hong kong 1000 $
2.Kursy walut; 2 lata temu byłem w stanach (dolar: 2,10 zł) Kupiłem laptopa za około 1300 zł w Polsce ten sam 3200. gps tam ok 500 zł europa ok 1000 itd...
3. Cena samochodów za oceanem 2 x mniej niż w Europie(a np w Norwegii samochody są 2x droższe niż w Polsce)
4.Zastanawiam się skąd zamawiane są aparaty którymi handluje się np: na allegro i ile mają na tym przebitki.
Wiem, że pewnie to marzenia ściętej głowy i rzeczywiście ta strona to wielka ściema. Ale biorąc pod uwagę parę historii cenowych z przeszłości, dodając do tego wahania cen na świecie chce się w to uwierzyć :-D
Wiadomo,że to bardzo śmiesznie u nas wygląda...ale wyprodukowanie przykładowo popularnego na całym świecie Iphone (pierwszej generacji) to koszt ok 12$ . Resztę bierze Apple,dystrybucja,reklama,wat,marża sprzedawcy i cena robi się kilkaset razy wyższa niż produkt końcowy.Raczej daje to do myślenia![]()
Taaa... Daje do myślenia... MYŚLENIA???? :-D Komu? :-D
Skąd są zamawiane?
http://canon-board.info/showthread.php?t=71083
Ja dałem tylko zwykły,ale autentyczny przykład.Miałem do czynienia w wakacje z kilkoma Chińczykami i zdziwiony byłem,że posiadają oni naprawdę fajny sprzęt fotograficzny,kamerkę a pracowali z pocałowaniem ręki za 6euro/h .Powiedzieli,że to na ich warunki gigantyczne kwoty ,a sprzęt u nich jest bardzo tani.Nie powiedział mi dokładnie co ile kosztuje ,ale w przeliczeniu za tydzień mieszkania w miejscu pracy (ok 50e) miał fajną kamerkę którą kupił u siebie.Na Allegro tego typu sprzęt jak wtedy patrzyłem był wart 800-1000zł.Śmieszne ale realne zaczeły mi się wydawać takie ceny elektroniki tam,szczególnie jakieś oferty hurtowe.Co nie zmienia faktu,że sam bym nie zaryzykował zakupu wysyłkowego za szaloną dla nas cene.Jak bym na żywo pomacał to co innego![]()