Wymieniłem na Heliopan
Pozdr.
Wymieniłem na Heliopan
Pozdr.
30D 17-40 50 85
no faktycznie, paskudnie to wyglądało, zawalczyłem z tym rawem ale efekt jest taki, że wcale nie chce go pokazać, jaki to sklep że mogłeś wymienic?
mi po głowie chodzi tez ten filterek
http://allegro.pl/filtr-ndx500-nd500...321769053.html
ale czekam az pokażesz cos z nowym filtrem
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Dotąd nie używałem podobnych filtrów, ale filtr szary powinien być szary... Jednak zafarb z tego rawa usunąłem ebz problemu w dwóch kliknięciach, WB na ścianę i usunięcie resztki zafarbu (akcja).
to chyba rzeczywiście nie używałeśa już na pewno nie hitecha ... jeśli chodzi o drugą część wypowiedzi to się zgadzam - zwykle usuwa się bez problemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pogoogluj trochę też nie jest bezproblemowy - daje charakterystyczne zaciemnienie pola
Ostatnio edytowane przez jaś ; 23-11-2010 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Dostalem w koncu Heliopana/ ten sam kadr (z balkonu:-) nie ma juz wstretnego zafarbu zielono-niebieskiego jak w przypadku Hitech'a ND 3.0. Fotki zrobione tez na AWB jak poprzednie. Zafarb to raczej ocieplenie zdjecia, ale jeden klik w ACR i problem z glowy, a w przypadku Hitecha zostawał, po korekcji WB, mimo wszystko denerwujący nienaturalny efekt kolorystyczny - w przypadku Heliopana nie odróżniam, które zdjecie z, a ktore bez filtra. No i kontrast lepszy. OGOLNIE POLECAM.
bez filtra
Heliopan nd 3.0
30D 17-40 50 85
Zdjęcie z filtrem heliopan jak widzę ma również dominantę kolorystycznątylko o innej temperaturze barwowej. Jak widać również jest potrzebna obróbka ;-), a różnica w cenie do filtra Hitech ?
Heliopan tez ma różnice w temp. barwowej, ale po 1 kliknieciu WB zmienia sie i zdjecie nie różni od tego bez filtra. Hitech co prawda o polowe tanszy, no ale z kolorami daje popalić i trzeba sie napracowac zeby bylo ok! ja z Hitechowym zafarbem na filtrze 3.0 ND nie dawalem rady. teraz jest bardzo OK//
30D 17-40 50 85
nie napisałes gdzie ten heliopan był kupowany (i za ile), zatanawiam się tez czy może wybrac B+W?
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)