Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Światło zapałek jako światło portretowe - fake?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Światło zapałek jako światło portretowe - fake?

http://www.youtube.com/watch?v=MwRNvpGydzw

Oglądając ten teledysk, zacząłem się (jak zawsze) zastanawiać nad światłem. Z początku myślałem, że to po prostu dobra imitacja, że główne światło pochodzi z reflektora, a światło ognia nie ma większego wpływu na ekspozycję. Analiza cieni też zdawała się to potwierdzać. Później jednak nabrałem wątpliwości (zwłaszcza po dokładnym obejrzeniu fragmentów, w których cienie delikatnie falowały).

Jak sądzicie, czy było możliwe uzyskanie takiego światła przy pomocy samyh zapałek? Wiem, że występowało tam oświetlenie tylne konturowe, które na 100% pochodziło z lamp, pytam jedynie o światło główne.

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Pomysłowe Światło zapałki przy jasnym obiektywie w zupełności wystarcza jako oświetlenie główne. Przed chwilą z ciekawości sprawdziłem doświadczalnie na 5d2
    Pozdrówka

Domyślnie

Fajnie, fajnie ale widać w niektórych momentach, że nie tylko mieli światło konturowe, ale również boczne świeciło. W momencie jak gasła zapałka gasły również lampki. Wydaje mi się, że używali jakiś światełek po bokach z możliwością płynnej regulacji mocy. Ale tak czy owak z przodu twarz była głównie oświetlona zapałką.

Coś już napisał Awatar meehaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

np. 1:06, widać padające oświetlenie z lewej strony ekranu (prawa strona śpiewaka).

Ale generalnie wygląda to ładnie.
    Pentaxian

Domyślnie

przecież wystarczy spojrzeć na zbliżeniu na oczy - odbija się w oczach jakieś wielgachne światło po prawej stronie.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    przecież wystarczy spojrzeć na zbliżeniu na oczy - odbija się w oczach jakieś wielgachne światło po prawej stronie.
    No jasne, sam się sobie dziwię, że nie widziałem tego wcześniej. Widać byłem po prostu zmęczony.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

W 1,35min widać nawet dwa , duże i drugie mniejsze.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A w 1:18 jak odpala zapałkę przenosi ją przed twarz, a światło cały czas oświetla prawą stronę twarzy, a lewa jest w cieniu, a teoretycznie powinna oświetlić się lekko od zapałki. Wynika stąd, że to normalny "fake" z tym światłem
    350d + kit 18-55 + Tamron 28-75 2,8 + Taron 55-200 4-5,6 + Tumax 386 AFZ

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A mi sie przypomina

Od 4 minuty
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tfu, blad, od 12:40
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 02-12-2010 o 02:11 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów