Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Dobre Tanie szkło do makro

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

robie zdjecia telefonom ryski musze pokazac wiec taki obiektyw bedzie potrzebny
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    A po co ci dwa szkła makro?
    a kto powiedzial ze ja szuka dwoch szkiel??? szukam jednego
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    powalcz: http://allegro.pl/tokina-at-x-m35-pr...336226526.html

@to nie moja aukcja, ani nikogo z moich znajomych - żeby nikt nie pomyślał, że napędzam koniunkturę
    o co chodzi z ta tokina? do makro sie nadaje?
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Może powiesz co konkretnie Ci przeszkada. Ten Tamron ma min. odległość 27 cm więc trochę już można się przybliżyć.
    moze zle porownuje i zle patrze ale czytalem ze ten tamron wogole sie nie nadaje do makro absolutnie

cytat

tym tamronem mozna robic niezłe portrety ale z makro ciezko.
    Ostatnio edytowane przez grzesieklegnica ; 25-11-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

calamus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesieklegnica Zobacz posta
    a kto powiedzial ze ja szuka dwoch szkiel??? szukam jednego
    Ty mi powiedziałeś.

Wyraźnie napisałeś, że szukasz szkła dobrego i taniego. Stąd moje pytanie po co ci dwa obiektywy macro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    Ty mi powiedziałeś.

Wyraźnie napisałeś, że szukasz szkła dobrego i taniego. Stąd moje pytanie po co ci dwa obiektywy macro.
    przepraszam zle skonstruowalem pytanie
    przepraszam
    taniego a zarazem dobrego

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesieklegnica Zobacz posta
    (...)

o co chodzi z ta tokina? do makro sie nadaje?
    (...)
    tak nadaje się, ma odwzorowanie 1:1, czyli można uznać go za obiektyw macro.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

tak nadaje się, ma odwzorowanie 1:1, czyli można uznać go za obiektyw macro.
    Weź jeszcze pod uwagę jak blisko trzeba się zbliżyć do obiektu mając obiektyw 35mm, a jak mając 100mm... Prawdziwe makro to przede wszystkim stałki min. 60mm na cropie, 100mm na FF...

Tanio i dobrze? Wspomniany Soligor/Cosina/Vivitar 100/3.5 Macro z soczewką 1:1.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Weź jeszcze pod uwagę jak blisko trzeba się zbliżyć do obiektu mając obiektyw 35mm, a jak mając 100mm... Prawdziwe makro to przede wszystkim stałki min. 60mm na cropie, 100mm na FF...

a skąd zaczerpnąłeś tę wiedzę? bo ja wiem że obiektyw macro to taki który oferuje skalę odwzorowania przynajmniej 1:2, a 1:1 to już na pewno :-D

...ale to drobiazg.
    pozdrawiam.
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie

Domyślnie

a skąd zaczerpnąłeś tę wiedzę? bo ja wiem że obiektyw macro to taki który oferuje skalę odwzorowania przynajmniej 1:2, a 1:1 to już na pewno :-D

...ale to drobiazg.
    pozdrawiam.
    Ale ja nic o odwzorowaniu nie napisałem, tylko o ogniskowej...

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

ja doskonale zrozumiałem o czym napisałeś, chciałbym tylko się dowiedzieć skąd wziąłeś te wartości, bo jeżeli istnieje sigma50/2.8macro pod mały obrazek to 35 pod APS-C jest niejako jej odpowiednikiem. stąd moje zdziwienie
    Jestę fotografę

Początki nałogu

Domyślnie

ja doskonale zrozumiałem o czym napisałeś, chciałbym tylko się dowiedzieć skąd wziąłeś te wartości, bo jeżeli istnieje sigma50/2.8macro pod mały obrazek to 35 pod APS-C jest niejako jej odpowiednikiem. stąd moje zdziwienie
    Niezupełnie. 1:1 to skala odwzorowania. Znaczy milimetr w naturze-milimetr na matrycy, bez względu jaka to matryca. Skala jest zależna od ogniskowej i od minimalnej odległości ostrzenia (1:1 to tak naprawdę maksymalna skala osiągana przy minimalnej odległości). Sigma o której wspomniałeś ma minimalną odległość gdy obiekt umieścisz 4cm od przedniej soczewki. 35mm ze skalą 1:1 ustawiałby ostrość już wewnątrz obiektywu, no może jeszcze paproszki na soczewce by się załapały. Więc 35mm na APS-C nie jest odpowiednikiem 50mm na FF.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta

Podpisuję się obiema rękami. W tej cenie to najlepszy wybór moim zdaniem. Miałam to szkło i polecam. Inne nazwy tego szkła to jeszcze : Voigtlander, Phoenix, Dynar.

Według mnie znacznie lepszy od pierścieni, bo zyskujemy:
    - kolejne szkło do kolekcji
    - fajne optycznie szkło do macro
    - ciemnawą portretówkę z AF-em (klekoczącym jakby szkło się kończyło, ale nawet dość celnym)

Pozostaje tylko życzyć powodzenia w poszukiwaniach, bo na Allegro nie pojawiają zbyt często. Z racji, że już po sezonie macro szanse są większe.

Uprawnienia umieszczania postów