przeczytałem cały ten wątek i mam mętlik. Mam już przygotowaną kasę na 50d, a tu takie informacje ; /. Wstrzymywać się czy brać?
przeczytałem cały ten wątek i mam mętlik. Mam już przygotowaną kasę na 50d, a tu takie informacje ; /. Wstrzymywać się czy brać?
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Jakbym nie brał na ratki to bym kupił używane 5d ( no, ale do używanego trza by było doliczyć migawkę i lustro = następna kasa ). A tu 50d mam troszkę gorzej z szumami 1600 :3200, ale body jest NOWE. Nie mam kasy na dokładanie w naprawy a chciałem się cieszyć z dobrego aparatu.
PS. Na razie skończyły się problemy z moim obiektywem 50 1.8 po zejściu do firmware 1.0.3. A drugi mój obiektyw 17-85 IS ciągle zasuwa niesamowicie celnie i szybko niezależnie od firmware. domyślam się że jest jakiś myk z czasami i dokładnością skoku silniczka, słoiki bez USM się gubią - tylko moje wymysły![]()
1. mam moje 50d bezgotówkowo
2. jestem początkujący - ćwiczę prawie codziennie od 5 miesięcy
fotki lecą na liczniku jak oszalałe w skali kilku miesięcy.
Dochodzę powoli do momentu, że zdobyłem już na tyle doświadczenia, że zaczynam w pełni planować efekt i fotek zadowalających jest coraz więcej przy mniejszej ilości pstrykniętych.
Więc nie liczę jak dobry jest stan 5d , skoro wiem że ma nabite a ja go swoją nauką dobiję.
W MOIM WYPADKU KUPONO 5D I INTENSYWNA NAUKA = W SZYBKIM CZASIE WYMIANA MECHANIZMÓW
Tak już prawie mam górkę na nowy obiektyw. A 50d mam nadzieję że zarobi na 5d mark II.
Pozdrawiam - to był tylko mój punkt widzenia, którego nikomu nie narzucam
Ja też nie jestem fanem kupowania staroci o niepewnej jakości. Z nowym aparatem masz gwarancje, więc przy intensywnym cykaniu masz możliwość wymiany migawki na gwarancji. Z czasem intensywność robienia zdjęć maleje i jeżeli do tego czasu aparat będzie bezawaryjny, to masz duże szanse że jeszcze długo popracuje.
Myślę, że jak ktoś kto przeszedł szkołe z lustrzankami analogowymi to teraz nie ma kłopotów z rozważnym szafowaniem ilości cyknięć. Analog nauczył, że każde zdjęcie musi być przemyślane i do tego porządnie złapany kadr. Laby robiły wtedy zdjęcia bez obcinania niechcianych fragmentów kadru, w cyfrze to nagminny proceder.
faktycznie wymiana softu w 50d załatwia sprawę z af w 50d?
lubię 40d i nie chcę 50d tym bardziej 60d