Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 115

Wątek: 1d markII vs 50D

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jaki jest sens porównywania szumu 8MPx vs 15MPx???
    No chyba że przeskalowałeś...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Odkopię wątek Czytałem go jak i wiele innych dotyczących 1dII w piątek rano a w piątek wieczorem miałem już w łapkach 1dII. Ponieważ w tym wątku nie padła jasna odpowiedź 1dII czy 50D więc dorzucę swoje spostrzeżenie jeśli chodzi o szumy na ISO3200. Porównałem 1dII, 50D i 5D. RAW plus redukcja kolorowego szumu w CameraRAW (o wartość +25), zmniejszenie zdjęć do jednakowego rozmiaru i zapis do jpg. Wynik jest taki, że 1dII szumi tak samo jak 50D natomiast 5D (jedynka) ma przewagę 1EV bo szum na ISO3200 z tej puszki wygląda jak ISO1600 z pozostałych dwóch. Dlaczego to piszę i odkopuję stary wątek? Dlatego że 1dII w w bardzo dobrym stanie można obecnie kupić w cenie nowego 50D a często mówi się również w tym wątku, że 50D to dużo nowsza konstrukcja i na pewno szumi mniej, nieprawda bo szumi tak samo a biorąc pod uwagę resztę tego co oferuje 1dII to 50D nie dorasta mu do pięt w żadnej kategorii oprócz wyświetlacza.
    I jeszcze jedna sprawa odnośnie ładowarki do 1dII, czasem można kupić taniej samo body ale bez ładowarki czy warto? Wiadomo, że oryginalna ładowarka jest piekielnie droga ale jest wyjście z sytuacji, kupno ładowarki modelarskiej za 50-100zł i podpięcie się krokodylkami do styków baterii. Ważne żeby ładowarka obsługiwała 10 cel NiMH i miała regulację prądu ładowania. Jeśli kogoś ten temat zainteresuje to zrobić mały artykulik na ten temat.
    Moze inaczej. Np. 40D testowane przez kilka osob (bylo walkowane na forum wiele razy) szumi nieco mniej niz 1D2. 20D ma poziom podobny (lub nieco mniejszy) do 40D, a takie 50D w trybie S-RAW 7.1mpix ma szum 1EV mniejszy niz owe 20D w 8mpix. Wiec na logike trzeba porownac 7.1mpix s-rawa z 50D do wlasnie 8mpix 1D2 i powinien byc spokojnie 1EV na plus dla 50tki

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja na obecną chwilę mam idealny jak dla mnie zestaw, 5D do ładnych fotek i używania na co dzień i 1DII do szybkiej akcji. Możliwości konfiguracji 1DII jak choćby ustawianie minimalnych i maksymalnych wartości czasów i przysłony, możliwość wyłączenia nieużywanych trybów czyli można sobie zostawić tylko Av i Tv i wybierać je bez odrywania oka od wizjera, szybkie przełączanie AF z wielopunktowego na jeden dowolnie zdefiniowany punkt (pod przyciskiem bez odrywania oka od wizjera, przy czym zmiana może być po wciśnięciu przycisku lub tylko podczas jego wciśnięcia) to tylko niektóre możliwości dostosowania jedynki pod konkretnego fotografa i pod konkretne warunki, zestawy ustawień można zapisać na karcie i po włożeniu karty z zapisanymi ustawieniami jedną operacją aparat zmienia się w zależności od potrzeb, można więc oznaczyć karty jako: sport na zewnątrz, sport na hali, reportaż na ulicy itp itd. Można by pisać i pisać. 50D poza jakością obrazka niestety może się schować. Co do argumentu o drogich akcesoriach to fakt, oryginalne akcesoria są drogie ale akumulatory zamienniki są w cenie 100zł a kto choć trochę sie orientuje w elektryce to wie, że to nic innego jak 10 akumulatorów AA połączonych szeregowo. Jak to ładować? Tak jak napisałem, można ładowarka modelarską a ja mam ładowarkę z czterema wyjściami (ok. 500zł) i nią mógłbym ładować cztery akumulatory do 1D JEDNOCZEŚNIE albo jedna ładować inne rozładowywać. Jeśli jest potrzeba szybkiego naładowania aku to zwiększam prąd ładowania oczywiście w rozsądnych granicach (maks. 1A, normalnie 0,5A tak ładuję ogniwa NiMH w rozmiarze AA). A co do trwałości aku przy ładowaniu ładowarką modelarską to mają one zwykle możliwość regulacji parametru "delta peak" który to parametr odpowiada za moment zakończenia ładowania, kontrolując temperaturę akumulatora (ładowarki modelarskie mają możliwość podpięcia czujnika) można nawet władować w akumulator więcej mAh niż oryginalną ładowarką Canona. Przy ładowarce modelarskiej ta oryginalna od jedynki to jakaś popierdułka. Jestem modelarzem i od lat używam ogniw NiMH, LiPo i LiFe więc wiem co piszę A jak ktoś potrafi to sobie wymieni ogniwa w zdechniętym aku i wyniesie go to 10 razy cena akumulatorka czyli w 50zł się zmieści. A to co robi Canon sprzedając aku do jedynki w cenie 300zł czy ile to tam kosztuje to przegięcie hipertotalne. To samo tyczy się ceny ładowarki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do porównania szumów, robiłem RAW w pełnej rozdzielczości, odszumianie w ACR i resize w PS do JEDNAKOWEGO rozmiaru ale ok, zrobię sRAW z 50D i porównam.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 07-11-2010 o 15:25 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Ja z tego co pamietam to 1d2 powalal jeszcze 50d detalem i ostroscia na iso3200, szum sam oczywiscie byl wiekszy.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Jeśli chodzi o jakość obrazka, to najprawdopodobniej tak własnie jest. Ale jesli rozpatrywać inne czynniki, to wybór nie jest taki prosty. Mam tu na mysli wage 1d, drogie akcesoria i serwisowanie - czyli to o czym ten wątek od początku traktuje. Poza tym przy reporterce raczej nie potrzeba gładkiego obrazka przy wysokich ISO, bardziej liczy sie uchwycenie momentu i szybkość aparatu i do tego 1D jest stworzony. Moim zdaniem jednoznacznej opinii na temat ktory z aparatow jest lepszy nie sposob udzielic, bo kazdy ma inne potrzeby.
    No nie do konca sie zgodze. Oba aparaty to crop - 50D 1.6 1D 1.3 wiec zdecydowanie lepszy obrazek uzyskasz 1D. A skoro szum taki sam, af w 1D jest lepszy to wiadomo co wybrac. No ale faktem jest serwisowanie i akcesoria - nie sa tanie.
    Aha 50D wedlug mnie ma jednak plus - wieksza rozdzilczosc, co po zmniejszeniu do wielkosc 8mpx da lepiej wyostrzony obrazek (jesli ostrzymy np. bitubikiem przy zmniejszaniu w PS).
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do kosztów serwisowania, zdarzają się jedynki z przebiegami 400tys. na pierwszej migawce, ciekawe czy choć jeden 50D dożyje 200tys. ? Baterie? 100zł sztuka albo regeneracja, już o tym pisałem. Ładowarka? Też pisałem. No ale wiadomo, chodzenie na spacer z 1D to tak średnio.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No ale wiadomo, chodzenie na spacer z 1D to tak średnio.
    I tam mozna sie przyzwyczaic. Ja jak chodze z 400D mojej zony to tak jakbym chodzil z samym obiektywem
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Moze inaczej. Np. 40D testowane przez kilka osob (bylo walkowane na forum wiele razy) szumi nieco mniej niz 1D2. 20D ma poziom podobny (lub nieco mniejszy) do 40D, a takie 50D w trybie S-RAW 7.1mpix ma szum 1EV mniejszy niz owe 20D w 8mpix. Wiec na logike trzeba porownac 7.1mpix s-rawa z 50D do wlasnie 8mpix 1D2 i powinien byc spokojnie 1EV na plus dla 50tki
    Czytałem o 50D, że jego matryca jest trochę unowocześniona, że lepiej zbiera światło, może to wpływa na trochę lepszą jakość niż w 20D?
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

1d to profi do konkretnego celu, dla mnie to kobyła ciężka i nieporęczna, nie nadaje się jako aparat do wszytkiego i nie ma LV które uwielbiam w makro.
    Ja bym się nie wymienił , af lepszy ale ten w 50D wystarcza mi.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciężka i nieporęczna? Podepnij do 50D grip i już masz taki sam poziom nieporęczności. Co do wagi to przecież nie ma tragedii (200-300g więcej?) a jest mobilizacja żeby trochę hantlami pomachać. No ale do makro to faktycznie jak z armatą na muchy

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów