sory, że tak późno z odpowiedzią ale zapomiałem o tym wątku :-P
kompaktowe-wyobraź sobie ciemną salę i i czas 1/200 + błysk wbudowanej lampy główne światło - lampa, przód ok ale z tyłu egipskie ciemności - to rozumiem pod pojęciem kompaktowy kadr :-P zewnętrzna lampa pozwala mi w pełni sterować błyskiem i odbijać go w miarę dowolnie żeby takich sytuacji uniknąć.
nie wiem gdzie Ci się na 1/200 zdarzyły poruszone zdjęcia? Jak błyśniesz to nie ma takiej opcji bo i tak zamrozisz...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
jak napisalem, jak na sali jest jasno, tak ze na iso 1600 i 1/200 bez lampy fotki sa dosc jasne to jak dopalisz lampa moze to nie starczyc aby zamrozic ruch
jak zespol ma swoje swiatla i jakis reflektor zaswieci na twarz czlowieka ktorego fotografujesz to tez 1/200 nie starczy aby zamrozic
lampa na wprost na weselu czasami mozna robic fajne klimatyczne zdjcia
Akurat w tą sobotę trafiłem na jasną salę i mam zamrożony ruch przy iso800 2.8 i 1/250 bez błysku, robiąc 70-200 pierwszy taniec... Bez przesady to nie sporty motorowe!
Może kłócimy się przez nieporozumienie - nie mówię koniecznie o kompletnie zamrożonym ruchu, wg. mnie zdjęcia a'la panning też się kwalifikują na w pewnym sensie "zamrożony" gdyż główny obiekt nie jest rozmazany i jest ostry dzięki błyskowi a reszta to mogą być kompletne mazy :-P możliwe, że o to może się rozchodzić w naszej drobnej różnicy zdań
Lampą na wprost owszem ale to specyficzne zdjęcia raczej(długi czas i gruga lamelka np.) Poza tym przy fishu czy jak mam lampę na statywie to siłą rzeczy lampa też jest niejako na wprost![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
to ja mam do was pytanie, będę robił fotki na ślubie, nieodpłatnie jako przysługa i chęć swojej nauki. sale widziałem i można robić zdjęcia na iso 1600 i f/2.0 - czasy wychodził rzędu 1/100s. jednak wolę z lampą, pożyczyłem sobie speedlita 430EX i teraz tak wiem, że trzeba odbijać światło od czego się da. chociaż sufit wysoko bo pewnie ponad 5metrów, czy wystarczy to na odbicie i dobre naświetlenie kadru... czy może lampę ustawić na 45-75stopni i tak walić... + do tego dyfuzor z kartki papieru zrobić (nie będę inwestował w nie swoją lampę)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a dodatkowo na ścianach jakieś obrazy więc pewnie od ścian nie da się dobrze odbić. jestem w kropce, z jakimi czasami robić ogólnie... i jak ustawić lampę. na pierwszą czy drugą kurtynę, jakie czasy 1/100s. ostatnio bawiłem się lampą w domu gdzie sufit był na wysokości może niecałe 3metry, i odbijałem od sufitu i było znośnie. lampę podpinam pod 350d. ogólnie jak to zrobić aby było dobrze.
Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 04-11-2010 o 20:23 Powód: Automerged Doublepost
lampą strzelaj żeby się odbijało od białych ścian/sufitu, uważaj na kolorowe, 1/100 powinna wystarczyć z powodzeniem w kościółku jeśli nie będzie za ciemny
50D + 17-55/2.8 IS USM
właśnie problem z białymi ścianami. cała sala jest w drewnie :/ a kościół siedemnastowieczny i z tego co widziałem też drewniany. Chociaż pan młody mówił że jest jasno w kościele - stwierdzam jedno, będzie "przebojowo"- dobrze że za to kasy nie biorę bo mam stres
![]()
Rob w RAW to bedzie dobrzePozniej obrobisz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hmm.. moglbys to rozwinac? Poruszyles dosc ciekawy temat - osobiscie u siebie tego nie zauwazylem ale z checia dowiem sie wiecej na temat fotografowania w takich warunkach.
Ostatnio edytowane przez roshuu ; 07-11-2010 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Ja tak dobieram ISO aby przy zadanej przysłonie dajmy na to f8 i czasie dobranym stosownie do zamierzonego efektu smugi za obiektem (różnie zależnie od szybkości ruchu obiektu np. 1/6s) uzyskać prawidłowo naświetlone tło, do tego błysk na drugą lamelkę i zwykle jest ok. Później ewentualne korekty czasu i ISO. ISO zwykle ze względu na długi czas naświetlania jest raczej niskie 200-400.