Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1282

Wątek: Eos 60D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu. Przykład: fotografujesz w pomieszczeniu w trybie Av czy Tv na ISO 1600, wychodzisz na zewnątrz i jest super okazja do zrobienia zdjęcia, zanim przestawisz ISO okazja minie a jak zapomnisz przestawić to i tak może być kiszka jeśli na zewnątrz będzie bardzo jasno. Drugi przykład, jesteś na lotnisku, fotografujesz samoloty. Te odrzutowe to prosta sprawa, czas żeby nie poruszyć i bezpieczna przysłona i już, najlepiej tryb M i AutoISO. Ale samoloty z napędem tłokowym (to te ze śmigłami) wymagają czasu naświetlania niezbyt krótkiego żeby nie zamrozić w bezruchu śmigła. Zajęty fotografowaniem jetów nagle słyszysz za głową terkot silnika, szybko przestawiasz czas na dajmy na to 1/160 (tryb M) a automat dobierze ISO, jakbyś chciał kombinować z przysłoną przy stałym ISO albo zmieniać ISO to bye bye samolociku a tak będziesz miał poprawną fotkę. Przykłady można mnożyć. Niestety AutoISO z 50D ma ograniczenia o których napisałem kilka postów wyżej.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu.[...].
    Zdecydowanie tak. Dla mnie normalne, a nie kulawe, jak w dotychczasowych Canonach, Auto ISO byłoby bardzo użyteczne. Często ustawiam wstępnie przysłonę i czas, a potem w zależności od ilości światła dobieram do tego ISO. Z tym, że przysłonę i czas ustawiam co jakiś czas, a ISO muszę zmieniać ciągle.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie doceniałem tego wcześniej, dopóki na wyjeździe wakacyjnym nie biegałem w szaleńczym tempie po wnętrzach i krużgankach jakiegoś zamku. Mało się nie wykręciłem tego kółka od zmieniania ISO.

Auto-ISO z maksymalnym czasem (łatwo przestawialnym przy zmianie stylu/obiektywu) oraz auto-ISO w manualu to podstawa.

Nie chcę być złośliwy, ale pewnie jeszcze sobie na to poczekacie.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu. Przykład: fotografujesz w pomieszczeniu w trybie Av czy Tv na ISO 1600.....
    itd. itd.

ok, wszystko się zgadza, ale..

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
    zazwyczaj na Av mam ustawione ISO "na daną chwilę", natomiast C1 - ISO800-1000, a C2 - ISO200...

myślę, że warto sobie usiąść nad puszką i prze-konfigurować sobie wszystko pod siebie.. ja np. mam tak skonfigurowane "Funkcje indywidualne" C.Fn III i IV, że praktycznie poproszenie kogoś o zrobienie mi zdjęcia wiąże się z tłumaczeniem: "...tym ostrość, potem tym...", ale ja pracuje na swoim body intuicyjnie, bo poświęciłem na to czas.. co nie zmienia faktu, że AutoISO pozostawia trochę do życzenia, ale można sobie z takimi sytuacjami radzić - wystarczy troszkę kreatywności

#
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiście "odkąd"

#
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 29-10-2010 o 11:19 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    itd. itd.

ok, wszystko się zgadza, ale..

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
    zazwyczaj na Av mam ustawione ISO "na daną chwilę", natomiast C1 - ISO800-1000, a C2 - ISO200...

[...]

#
    C1 i C2 mam praktycznie od początku obsadzone wyższymi ISO przy mniejszych przysłonach. To jednak nędzna proteza "normalnego" AUTO ISO (oprócz tego C1 i C2 powraca do zapisanych przez użytkownika ustawień po automatycznym wyłączeniu aparatu, tak więc stosowanie korekt zapamiętanych ustawień jest niewygodne).

Żeby nie było całkiem OT. Moimi absolutnie koniecznymi warunkami zmiany body na 60D było pozostawienie mikroregulacji AF i zaimplementowanie "normalnego" Auto ISO. Zdaje się, że w 60D nie ma ani jednego ani drugiego, więc pieniążki zostają w portfelu, a ja spokojnie przyglądam się nowemu Nikonowi

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO
    Bo go nie miałeś.

i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
    Możliwości tych banków ustawień też są żałosne w porównaniu z konkurencją.

poproszenie kogoś o zrobienie mi zdjęcia wiąże się z tłumaczeniem: "...tym ostrość, potem tym..."
    Miałem z Canonem to samo. Teraz jest ok, bo nikt nie musi do mojego aparatu robić doktoratu.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Bo go nie miałeś.

Możliwości tych banków ustawień też są żałosne w porównaniu z konkurencją.

Miałem z Canonem to samo. Teraz jest ok, bo nikt nie musi do mojego aparatu robić doktoratu.
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Jak sobie chcesz to nie korzystaj. Dla pewnej grupy ludzi ISO automatyczne to dobrodziejstwo, ot jeszcze jeden bzdet mniej do zaprzątania sobie głowy, w której i tak robi się coraz większy śmietnik.
    O tempora, o mores!:wink:
    tak czy siak... nie to sprawiło, że wybrałem Canona i nie gmeram teraz, że "szkoda, że nie Nikona", bo wiem co brałem i mam świadomość tego.. nie będę płakał nad rozlanym mlekiem, bo umiem sobie z tym jakoś poradzić i wady przekształcam w... radzenie sobie z problemem..
    poza tym wszystko ma swoje zady i walety... zachwyt AF Nikona, AutoISO a i tak lament nad kolorami... brak tego, czy tego w Canonie, ale i tak mnogość szkieł... trzeba iść na kompromisy, a tak jak już ktoś kiedyś tu słusznie zauważył - producenci nie robią body pod klienta tylko pod własny marketing..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja powiem tak.
    Miałem 400D wymieniłem na 40D. Za jakiś czas wymienię na 50D (ze względu na Wyświetlacz). Myślałem, że kolejnym krokiem będzie 60D ale po tym co tutaj przeczytałem, wybieram 5D MKII.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gangster Zobacz posta
    Za jakiś czas wymienię na 50D (ze względu na Wyświetlacz). Myślałem, że kolejnym krokiem będzie 60D ale po tym co tutaj przeczytałem...
    możesz już nie zdążyć na nowe 50D

....po tym co tutaj można było przeczytać o 60D, sprzedaż 50D gwałtownie wzrosła

no i niestety - u fotojokera 50D jest już niedostępne:

http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...n-eos-50d-body

ale za to jest w bestsellerach

a 60D dostępne i obecnie w cenie 3888,- pln brutto.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

(...)ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę,(...)

oczywiście "odkąd"
    #
    Jak sobie chcesz to nie korzystaj. Dla pewnej grupy ludzi ISO automatyczne to dobrodziejstwo, ot jeszcze jeden bzdet mniej do zaprzątania sobie głowy, w której i tak robi się coraz większy śmietnik.
    O tempora, o mores!:wink:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uprawnienia umieszczania postów