Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Jeśli dotyczy okna aplikacji to na pewno nie dotyczy monitora.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Na kółkach, jak ogromna większość foteli komputerowych.
1920x1200Domyslam sie ze masz wysoka rozdzielczosc monitora
Jakoś nie czuję takiej potrzeby. Sporadycznie przy dokładnym retuszu skóry przybliżam się, by skoncentrować się tylko na niewielkim wycinku zdjęcia.to przy czytaniu tekstu sie przyblizasz a do obrabiania oddalasz![]()
A możesz się określić do czego właściwie zmierzasz?
Może ja się określę - jeśli ktoś na monitorze 20parę cali lata oczami to znaczy, że ma po prostu niepoprawną ergonomię pracy.
Albo ustawienia biurka/monitora/fotela do poprawy albo ustawienia systemowe (wspomniane przez Toma01 używanie okienek a nie do wszystkiego fullscreena) - do poprawy. Zależy jak komu wygodniej.
Możliwości zmiany ustawień tak by było wygodnie jest mnóstwo - należy najpierw tego spróbować, zamiast od razu narzekać na wielkość monitora.
Cześć
Przeczytałem ten wątek, i wiem jakie monitory nadają się do obróbki grafiki, niestety tych w cenie 2-3 tyś nie moge w tej chwili kupić.
Mam na to 1000+kilkaset zł i plan jest taki że chcę kupić sobie monitor tak na 1 - 1,5 roku, a potem kupić jakiś lepszy a ten wyląduje jako dodatkowy ekran na narzędzia. Zajmuję się wizualizacjami architektonicznymi, czyli render + PS.
Nie wchodzi też w grę NECp221w, bo jest w praktyce droższy przez kalibrację i Dell 2209a, bo mimo że chcę kupić monitor w sumie przejściowy zależy mi jednak na minimalnym komforcie pracy a to rzekome "wypalanie oczu" go dyskwalifikuje. Do tego podobo nie ma czerni w praktyce.
Generalnie chcę kupić coś co będzie miało w tym zakresie cenowym najlepszą jakość w sensie przejść, czerni itp.
Znalazłem taki monitor - NEC Multisync EA 191M 19'VA - ma matrycę PVA więc jeśli będzie miał w miarę sensowne przejścia, "czarną" czerń i nie będzie miał jakiś wielkich przekłamań, to dam radę. Co sądzicie o tym modelu? Czy to jest jakiś wariant 3:4 jednego z monitorów o których była mowa? (mam na myśli te 22'' itp ).
Ja mam dokładnie taki monitor stojący na boku obok głównego Neca 2690WUXi. Jakiejś dużej różnicy w obrazie, jasności, kontraście, czerni, kolorach itp. między nimi nie widzę, nie miałbym żadnych oporów, żeby obrabiać na nim zdjęcia w razie potrzeby.
BTW, zależało mi właśnie na *VA, że względu na kąt widzenia monitora stojącego z boku. Szkoda tylko, że w większych modelach serii EA NEC nie daje podobnej matrycy...