jesli moj monitor nie klamie to kolor skory jest bardzo naturalny (mloda sie niezle zjarala i z plazy przyszla do kosciola), w adobeRGB i sRGB wyglada to poprawnie
jesli moj monitor nie klamie to kolor skory jest bardzo naturalny (mloda sie niezle zjarala i z plazy przyszla do kosciola), w adobeRGB i sRGB wyglada to poprawnie
Canon 5dmII, 24-70 f2.8, 100 f2.8, 50 f1.8, KATA R-102
A swoją drogą to bardzo ciekawi mnie jaki naprawdę kolor ma ściana za głową dziewczynki![]()
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
tak wg mnie
kalibrowany eizo, tylko grzebane w LR
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
wickermann:
na jakim monitorze to ogladasz? pytam z ciekawosci bo podajesz wartosci cmykowe i zastanawiam sie czy fotki obrabiales w cmyku? kiedys pracowalem na sprzecie LinotypeHell i wszystkie korekcje zawsze w LAB robilem. teraz przy takich fotkach jak tutaj - wystarczy rgb i monitor ktory dobrze pokaze AdobeRGB
ja polecam taka opcje:
dobry lcd (p-isp) + munki photo + color checker = 1 klik i mamy fotke z idealnym WB (doklanie takim jaki byl tam gdzie robilismy fotke)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hmmm ale skoro eizo to dla czego nie robisz korekcji wb w szopie tylko w LR ?
LR ma jednak 1/10 czy 1/100 tego co mozna zrobic w szopie
a z ciekawosci kalibrujesz raz na tydzien/miesiac/rok i w jakiej przestrzeni rgb wyswietlasz na monitorze?
Ostatnio edytowane przez dolph ; 22-10-2010 o 11:19 Powód: Automerged Doublepost
Mi się wersja dolpha całkiem podoba.
google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.
dziekuje
balans bieli zrobilem w szopie ... w levelsach, wybieramy szara pipietke i szukamy miejsca neutralnego ... ja to robie na oko, tylko do tego musi byc dobry monitor zeby faktycznie pokazal prawde. pracuje na NEC PA241W - genialny lcd, spokojnie mozna go porownac z 2-krotnie drozszymi EIZO. do tego kalibruje go munki photo i takie polaczenie daje 100% pewnosc ze to co widze jest tez w pliku.
ale powtorze... szkoda naszego czasu na takie zabawy, caly WB zrobicie idealnie za pomoca X-rite checker passport. ma plugin do LR wiec super sie z tym pracuje.