Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Szara połówka czy HDR.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Szara połówka czy HDR.

Witam,
    Jak sądzicie? Czy warto wydawać kasę na filtry połówkowe (zastanawiam się nad kupnem takowych, ale w grę wchodzą tylko Lee Filters), czy może pozostać na etapie HDR-ów. Sceny raczej są statyczne. Sporadycznie pojawia się ruch drzew, ale z tym sobie radzę.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szara połówka, albo bracketing i sklejanie kilku ekspozycji na kompie. Zrobienie dobrego, naturalnie wygladajacego HDR to nie lada klopot.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT: sklejanie, ale nie a'la hdr tylko np. maska gradientowa, co daje Ci podobny efekt jak przy uzyciu szarej polowki
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 13-10-2010 o 19:50 Powód: Automerged Doublepost
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Racja. Jest z tym trochę zachodu, ale mogę robić fotki na szerokim kącie z polarem w wersji slim(niekoniecznie w tym momencie do przyciemnienia nieba), gdzie przy użyciu połówek z uchwytem miałbym już chyba winietowanie, nie mówiąc już o użyciu osłony p.słonecznej.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

gdzie przy użyciu połówek z uchwytem miałbym już chyba winietowanie, nie mówiąc już o użyciu osłony p.słonecznej.
    Oslona i tak ci niewiele da,co do winiety,norma,trzeba kombinowac i tyle...ale połówki są lepsze niż nieudolny HDR
    EOS + L i kupa gratów ...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario3 Zobacz posta
    (...) gdzie przy użyciu połówek z uchwytem miałbym już chyba winietowanie, nie mówiąc już o użyciu osłony p.słonecznej.
    Jest uchwyt cokin do szerokich obiektywów, i ma tylko jeden slot na filtry. winiety nie zauważyłem, nawet jeśli przed holderem był dodatkowo nakrecony polar
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Oslona i tak ci niewiele da,co do winiety,norma,trzeba kombinowac i tyle...ale połówki są lepsze niż nieudolny HDR
    Ale chyba odblaski pojawiają się częściej na filtrach prostokątnych (prawdopodobnie pozbawionych powłok) niż wkręcanych a jeśli robię zdjęcie mając słońce po prawej lub lewej swojej stronie i pojawi się flara to i tak w większości sytuacji zdjęcie nie do poprawienia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Jest uchwyt cokin do szerokich obiektywów, i ma tylko jeden slot na filtry. winiety nie zauważyłem, nawet jeśli przed holderem był dodatkowo nakrecony polar
    A na jakiej ogniskowej robiłeś wtedy i APS-C czy FF?
    Ostatnio edytowane przez mario3 ; 13-10-2010 o 21:16 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario3
    Ale chyba odblaski pojawiają się częściej na filtrach prostokątnych (prawdopodobnie pozbawionych powłok) niż wkręcanych
    I to chyba największa wada takich filtrów. Jak zakładam ND hitecha i patrzę znad wizjera to na filtrze zawsze elegancko odbija się logo Canona :-)
    Z drugiej strony, filtry są jednak uniwersalniejsze. Można z nimi focić z ręki, nie trzeba się martwić o ruchome obiekty... no i miejsce na karcie się oszczędza, bo nie trzeba robić po 2, 3 ekspozycji jak przy HDR.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario3 Zobacz posta
    A na jakiej ogniskowej robiłeś wtedy i APS-C czy FF?
    Od 10mm na APS-C
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do hdr to to faktycznie ciężki temat, ale z doświadczenia powiem, że ogarnięcie go daje więcej frajdy niż zabawa połówkami. Połówką świateł punktowych nie przyciemnisz, hadeerem owszem. Tylko trza mieć statyw, albo przynajmniej wypadałoby (photoshop cs4 sobie radzi ze składaniem plików hdr z łapska)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

hdr to samo zło jest - jakaś architektura czy coś postindustrialnego może dobrze wyglądać zrobone tą techniką, normalny krajobraz prawie nigdy z naciskiem na prawie bo widziłem kilka dobrze zrobionych ale po nich nie było widac że to hdr - zdecydowanie połówka zakładasz robisz i masz większość pracy z głowy co do winietowania to w bajki przestałem wierzyć jakieś 35 lat temu - pokręć tym cokinem na 10mm to zobaczysz nie winietę ale cokina w kadrze, lee (z przykręconymi dwoma slotami) po założeniu na nakręcony filtr (nie slim) winietuje na 10 mm tzn. holdera nie widać ale winieta jest, łatwo usuwalna ale jest - wiem bo go kilka lat tak używam - ten sam lee po nałożeniu na dwa filtry (jeden slim) ma winietę jak cholera tzn. holdera nadal nie widać ale winieta jest duża, lee nakręcony bezpośrednio na obiektyw tzn. bez żadnych ekstra filtrów nakręcanych pomiedzy pieścieniem szerokokątnym lee a obiektywem nie wykazuje żadnej (ekstra) winiety tzn. jest tak samo jak było bez lee - w każdym połozeniu połowki np. pod kątem 45stopni. Co do winietowania cokina też coś wiem o tym temacie bo kiedyś miałem, w tym przypadku trudno mówić o winiecie to nie jest przyciemnienie narożników - to holder cokina włazi w pole widzenia obiektywu można mu nawet rozpoznawalny portret zrobić, winieta jest wtedy jak się przyciemniaja narożniki a tam po prostu kawałek holdera widać cokin szerokokątny lub obcięcie slotów standardowego odrobinę poprawia sytuację i słowo "odrobinę" jest słowem kluczem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów