Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Fotografia Katalogowa - od czego zacząć ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A próbowałeś podejść do tego od drugiej strony?
    Może to osoba posiadająca/zakładająca sklep internetowy pyta?

Jak tak to moja rada (do autora wątku) - wynajmij zawodowca. Mniej fatygi i taniej i szybciej, niż kupno sprzętu i nauka.
    zawodowiec nie bedzie tu dobrym pomysłem :
    - na dzień dobry : ok 300-400 zdjęć ( nawet nie mam pojecia jaki jest koszt-widełki takiego zdjęcia ) , ogromną promocją pewnie będzie 1pln +22% vat :P

- dopiero startując i wygenerować ogromne koszty to ZŁO - nie będę miał z czego tego odliczyć

- sklep dopiero ruszy , wiec cześć z tych zdjęć zostanie usunięta, bo nie ma sensu trzymać rzeczy, które sie nei sprzedają. Pojawia sie nowe produkty i znowu koszty

- o ile dobre zdjęcie może podnieść sprzedaż w sklepie internetowym ?
    2-10% , na starcie lepiej moim zdaniem jest wzbogacić ofertę o kolejne produkty, co podciągnie zysk wyżej niż dobre/drogie zdjęcie.

- co gdy bede potrzebował zrobić zdjecia 5 czy 10 nowych produktów ?
    1) zadzwonić i się umówić (zgranie własnego wolnego czasi i fotografa, gdy nie ma innych zleceń)
    2) dojazd i powrót (czas + koszt a czas to też koszt)
    3) czas pracy fotografa

- produktów będzie dużo, aczkolwiek drobnych, będą sie zmieniać ( rotować)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Na początek określ jakie rzeczy chcesz fotografować: czy mają to być np. samochody, meble, ubrania, czy zegarki...?
    Na podstawie takiej informacji można będzie dobrać właściwy sprzęt.
    drobne art. dekoracyjne: drewno,porcelana, szkło, metal - rękodzieła lecz nie tylko
    Ostatnio edytowane przez Serwisant Usmiechu ; 03-10-2010 o 13:48 Powód: Automerged Doublepost
    500D , kit , EF50 1,8 II ... na wiosnę może coś dalej sie pomyśli
    Jeżeli powyżej napisałem coś niedorzecznego, to traktuj to z przymrużeniem oka :wink:

Świeżynek

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

sprawdz post odemnie na 1 str. moze go nie przeczytales

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Serwisant Usmiechu Zobacz posta
    produktów będzie dużo, aczkolwiek drobnych
    1. Namiot bezcieniowy - 5zł (http://www.digital-photography-schoo...ive-light-tent)
    2. Statyw - 50 zł
    3. Trochę inwencji twórczej i ćwiczeń - bezcenne...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shingo Zobacz posta
    Jeżeli tak to , moja rada jest ta sama, za to za co kupiles aparat i kupilbys sprzet do fot.bezcieniowej wynajmij fotografa, na forum jest ich wielu, a jezeli upierasz się przy tym że sam chcesz zrobić zdjęcia do własnego sklepu i żal ci wydać 500-800 zł na sprzet chociaz i tak wydałeś na lustro za duzo do takiej fotografii to wal śmiało foty jak widzisz, wal i sie nie przejmuj, interes napewno się rozkręci , zwłascza że klienci "nie kupują oczami"...
    Pewnie jesteś dobrym fotografem, jednak nie bardzo Cie rozumiem.
    Z jednej strony chcesz pomóc , a z drugiej negujesz.
    Juś odpowiadam na Twoje pytania:

- upieram sie przy tym, że chce sam robić, bo wolę sam sie nauczyć pstrykać, aniżeli patrzeć jak ktoś inny to robi kto sie nauczył

- pokażmi teraz miejsce w którym stwierdziłem, że żal mi jest wydać 500-800-pln na sprzęt ( dodam od siebie, że nie orientuję się tak w sprzęcie , jak i w jego cenach ... właśnie dlatego postał też ten wątek ).

- w którym miejscu powiedziałem, ze kupiłem sobie lustro do robienia fotek bezcieniowych ?

- lustro kupiłem w amsterdamie ( w SATURN'ie !!! ) co dziwne i mnie zakoczyło , to fakt, iż w tym czasie nie znalazłem tego samego lustra nowego w polsce taniej anizeli w holenderskim Saturnie !!!
    Kupiłem bo chce robić zdjęcia, teraz robię więcej fajnych, niż dobrych, ale z czasem to powinno się zmienić. Jeżeli opanuje manuala to pewnie kupie sobie fajne szkiełko, z kolei jezeli zapał mi opadnie, to zostanę z lustrem, które będe traktował jak "małpke" i faworyzował auto, raz do roku przerzucając na CA
    Juś odpowiadam na Twoje pytania:

- upieram sie przy tym, że chce sam robić, bo wolę sam sie nauczyć pstrykać, aniżeli patrzeć jak ktoś inny to robi kto sie nauczył

- pokażmi teraz miejsce w którym stwierdziłem, że żal mi jest wydać 500-800-pln na sprzęt ( dodam od siebie, że nie orientuję się tak w sprzęcie , jak i w jego cenach ... właśnie dlatego postał też ten wątek ).

- w którym miejscu powiedziałem, ze kupiłem sobie lustro do robienia fotek bezcieniowych ?

- lustro kupiłem w amsterdamie ( w SATURN'ie !!! ) co dziwne i mnie zakoczyło , to fakt, iż w tym czasie nie znalazłem tego samego lustra nowego w Polsce (allegro/sklepy stacjonarne/online) taniej aniżeli w holenderskim Saturnie !!!
    Kupiłem bo chce robić zdjęcia, teraz robię więcej fajnych, niż dobrych, ale z czasem to powinno się zmienić. Jeżeli opanuje manuala to pewnie kupie sobie fajne szkiełko, z kolei jezeli zapał mi opadnie, to zostanę z lustrem, które będe traktował jak "małpke" i faworyzował auto, raz do roku przerzucając na CA
    Kupiłem, bo chciałem mieć zdjęcia z imprezki żaglowców Sail Amsterdam 2010, a zakup aparatu już kiedyś mi chodził po glowie.
    Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    1. Namiot bezcieniowy - 5zł (http://www.digital-photography-schoo...ive-light-tent)
    2. Statyw - 50 zł
    3. Trochę inwencji twórczej i ćwiczeń - bezcenne...
    hahahha , niezły ten namiot
    ok. dajmy na to, że mam 500 pln , nie popadajmy w skrajności :P
    Czy znasz może jakąś fajną ksiażeczkę, stronę internetową o tym jak robić tego typu zdjęcia, z czym mogą być problemy, na co uważać, ot. taki przewodnik.
    W zasadzie to mogło by być nie tylko o tym , laik jestem i ogólnie nic z tym lustrem nie potrafię zrobić ( auto mi jeszcze idzie )
    Ostatnio edytowane przez Serwisant Usmiechu ; 03-10-2010 o 14:14 Powód: Automerged Doublepost
    Jeżeli powyżej napisałem coś niedorzecznego, to traktuj to z przymrużeniem oka :wink:

Świeżynek

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Czy znasz może jakąś fajną ksiażeczkę, stronę internetową o tym jak robić tego typu zdjęcia, z czym mogą być problemy, na co uważać, ot. taki przewodnik.
    W zasadzie to mogło by być nie tylko o tym , laik jestem i ogólnie nic z tym lustrem nie potrafię zrobić
    Jak u Ciebie z angielskim?
    http://www.google.pl/search?hl=en&cl...=&oq=&gs_rfai=

Możesz też poczytać tutaj: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=37
    lub tutaj: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=38

Zapoznaj się z instrukcją aparatu (dobry podręcznik podstaw foto) i poszukaj w księgarni czegoś z tego zbioru: http://canon-board.info/showthread.php?t=7161
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

albo poprostu mam dobrą wiedzę w tym zakresie, a umiejętności żadnych ;> kto to wie , punkt widzenia zalezy od puntku siedzenia, mozesz sluchac i czytac a mozesz usiaźć i zastanawiać się nad tym jak zostało to zrobione, wiem jedno że moje początki nigdy nie było ani na forum ani przy ksiązkach tylko przy aparacie, tobie też tego radze, metoda prób i błedów, zobacz co ci daje taki efekt a co taki, jak widzisz gdzies cień i ci nie pasuje to trzeba go chyba usunąć? tylko jak? może można doświetlić, ale do tego trzeba kupic lampę, a może można w programie grafinczym poprawić to na warstwach? a może wystarczy na krzywych wyciągnąć z cienia ? jest tak wiele sposobów, każdy ma swój własny ja staram się mieć ich kilka na daną okazję, szkoda ze nie jestes z trójmiasta pokazałbym ci to i owo przy dobrym cieście

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

namiot bezcieniowy, na start dwa halogenki i ekrany pochłaniające światło. Statyw też się przyda.

To taki zestawik do pakszotowania na poziomie "amator",

pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Dziękuje Wam bardzo, to jest właśnie to!
    Dziękuje: Korona_PL , _Igi , Shingo - kto to wie , może kiedyś pobiegamy razem i popstrykamy razem , jednak jeżeli trafie w Twoje okolice, to na pewno nie predko i z całą pewnością będę już znał choć podstawy

Świeżynek

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    namiot bezcieniowy, na start dwa halogenki i ekrany pochłaniające światło. Statyw też się przyda.

To taki zestawik do pakszotowania na poziomie "amator",

pozdrawiam.
    Do tego dorzucić książeczkę o świetle i już można ładnie poustrzelać.

Znajomy robił zdjęcia zleceniowe 'drzwi'. Jak to bywa biedni studenci, zyskał na tym może ze 100zł, a sprzedaż skoczyła i to ostro. Gdyż nie były to zdjęcia katalogowe - tylko zwyczajne cyknięte i obrobione jak najstaranniej. Co prawda sprzętu dobrego nie miał, ale przydatną rzeczą na końców okazał się stolik/plastikowa podpórka pod małe obiekty - dawała ich odbicie. Zadowolenie klienta wzrosło i dostał 50 na piwo

Domyślnie

Stół bezcieniowy możesz zrobić sam. Arkusz mlecznego akrylowego szkła z marketu budowlanego plus kilka listewek na podstawe. Halogeny to kiepski pomysł. Pewnie minie nie posłuchasz i kupisz, ale szybko przyznasz mi rację. Proponuje od razu kupic trzy lampki typu CY-100 koszt nowej to około 200 zł, używane chodzą po 150 zł. Książka - Światło Nauka i Magia wydawnictwo Galaktyka autorzy Fil Hunter, Steven Biver Paul Fugua. To będzie Twoja najlepsza inwestycja. Ewentualnie dodatkowo Still Life and Special Effects Photography Roger Hicks i Frances Schultz. Nie wiem czy jest polskie wydanie, ale książka przyda się nawet ledwo czytajacym angielski. Więcej tam rysunków i zdjęc niż tekstu.
    Smiena 8M

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów