Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Czy dobry sprzęt zakupiłem i co w nim zmienić?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    Co nie zmienia faktu, że i tak nie wiesz co kupiłeś. Inaczej nie byłoby tego tematu.
    Zadając pytanie chodziło mi głownie o obiektywy wiem ze kupiłem dobry aparat.

Cytat Zamieszczone przez MaD77 Zobacz posta
    A może autor w nieco zawoalowany sposób chciał po prostu podzielić się swoim szczęściem
    nic z tych rzeczy, głownie chodziło mi o obiektywy czy są dobre do większości zdjęć, jakby ktoś napisał że są złe to bym sprzedał i kupiłbym inne ale wiekszosć pisze ze na początek wystarczy więc jestem zadowolony z większości odpowiedzi, ale przepraszam że tak wyszło

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    co nie zmienia faktu, ze mimo niewiedzy udało mu sie dobrze trafic z zakupem :-) juz ma plus na starcie.
    Dziękuje,

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    pajlot nie powiedziane . Zależy jakie ma potrzeby, może się okazać, że lustro to zły wybór. Ja ostatnio odradzałem kobiecie w sklepie, bo skoro słyszała, że z lustra to od razu piękne zdjęcia wychodzą, nie miała kompletnie pojęcia o fotografii i wcale tego nie chciała zmieniać-chciała robić na auto, to sory nie widzę powodu żeby ze sobą taszczyć to wszystko, szczególnie, że kompaktem jeszcze zrobi od razu panoramę itp. a i kolorki z efektów jakie piękne wychodzą .
    Ofc może też być tak, że marekapn wielkim fotografem będzie. Nie ma reguły.
    Miałem aparat cyfrowy ale po po prostu mi nie wystarczał, nie znam się na fotografii ale lubię zdjęcia z długim czasem naświetlania, cyfrówka dawała marne efekty gdyż najmniejszy otwór przesłony to f8 a czas naświetlania to 30s, przykładowo robimy zdjęcie jadących samochód tak żeby zostały smugi swiateł, cyfrówką na jasnej ulicy tego nie zrobimy gdyż zdjęcie bedzie prześwietlone. Chyba że bym zainwestował w filtry szare. No i znowu szumy na zdjęciach, wiadomo na lustrzance troche to inaczej wygląda i brak montazu dodatkowej lampy, wiadomo jak wychodzą zdjęcia z lampą skierowaną na wprost. Od dawna planowałem lustrzanke ale marki Sony, ale że miałem okazje kupić 50D z obiektywami i całym zestawem to kupiłem.

Cytat Zamieszczone przez adrian17 Zobacz posta
    Mówisz zapewne o filtrach UV. Te przydają się głównie do ochrony obiektywu. Ale są jeszcze inne filtry: szare, połówkowe (b. przydatne przy krajobrazach), polaryzacyjne, róźnorakie efektowe etc.
    Wiem wiem, ale myśle że UV mi na razie wystarczą może kiedyś kupię "star" lub szare.

Cytat Zamieszczone przez tomekqrrr Zobacz posta
    wyłącz komputer
    zacznij robić zdjęcia
    Wtedy zauważysz czego ci brakuje
    jestem tego samego zdania, miałem wczoraj zrobic zdjęcia kaplicy na cmentarzu o 12 w nocy ale bałem się wejść :P Pozatym cały czas pada deszcz i zimno jest.

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Ja myślę że to bardzo fajny zestaw jak na poczatek,nie jedena osoba Ci tego zazdrości...puki co rób zdjecia to zobaczysz czego i jakiej ogniskowej Ci brakuje,mi brakowało by szerokiego kąta i za jakiś czas zakręcił bym się za canonem 10-22 albo sigmą 10-20 i wtedy miał byś już zestaw niemal idealny do wszystkiego....
    Dzięki, porobię zdjęcia i zobaczę czego mi brakuje.

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    dokładnie i olej nabijaczy postów od zdjęć dachów i cegiełek, którzy w swoim podejściu zaproponują Ci zacząć od małpki i strzelania byle jakich fotek.. specem nie jestem, ale wiem, że zakupienie nawet niższej klasy lustra z dobrym, jasnym szkłem pozwoli się szybciej rozwijać niż poprzez panoramowanie penem lub "kreatywne" stosowanie "trybów kreatywnych".

każdy od czegoś zaczynał, to że ktoś kupił sprzęt za kilka tysięcy zł nie znaczy, że zaraz ma być wziętym foto i pchać wystawę za wystawą, robić śluby, pogrzeby i akty.. ale na pewno ma sprzęt z którym przez dłuższy czas nie będzie mu wiele doskwierało i wszystko o czym przeczyta w necie, w książka, będzie mógł przepraktykować i poddać "pseudo-konstruktywnej" krytyce forumowiczów CB.

#
    Dzięki, dlatego też postanowiłem przesiąść się na lustro. Nie marzą mi się zadne wystawy nawet o tym nie pomyślałem, robie zdjęcia dla siebie.

Cytat Zamieszczone przez Shingo Zobacz posta
    skoro niewiesz czy to dobry zestaw to skąd wiesz ze to była okazja ;>? moim zdaniem bezsensowna chęć pochwalenia się tym że dostałeś coś fajnego w fajnej cenie ale w sumie to i tak niewiesz po co i dlaczego a w domu żona pewnie nie może sie o tym dowiedzieć.
    Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie, skoro nie wiem czy to dobry zestaw to wiem że to była okazja bo kosztowało mnie to 5tys. i w dodatku na raty, mógłbym to sprzedac i niezle zarobić ale nie chcę. Lubię robić zdjęcia, od zawsze lubiłem, robię zdjęcia nie zawodowo ale robię dla siebie, i wiem do czego służy aparat i wiem jak wykorzystać jego mozliwości,

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekapn Zobacz posta
    Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie, skoro nie wiem czy to dobry zestaw to wiem że to była okazja bo kosztowało mnie to 5tys. i w dodatku na raty, mógłbym to sprzedac i niezle zarobić ale nie chcę. Lubię robić zdjęcia, od zawsze lubiłem, robię zdjęcia nie zawodowo ale robię dla siebie, i wiem do czego służy aparat i wiem jak wykorzystać jego mozliwości,
    co nie zmienia faktu że jesteś jak to mówił pewien artysta polskiej sceny muzycznej "lepiej ubrany niż utalentowany" , trzymaj ciepło swoją okazję bo umiejętnosci i wiedzy okazyjnie nie kupisz

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

skoro niewiesz czy to dobry zestaw to skąd wiesz ze to była okazja ;>? moim zdaniem bezsensowna chęć pochwalenia się tym że dostałeś coś fajnego w fajnej cenie ale w sumie to i tak niewiesz po co i dlaczego a w domu żona pewnie nie może sie o tym dowiedzieć.
    co nie zmienia faktu że jesteś jak to mówił pewien artysta polskiej sceny muzycznej "lepiej ubrany niż utalentowany" , trzymaj ciepło swoją okazję bo umiejętnosci i wiedzy okazyjnie nie kupisz
    Nie przejmuj się.
    Z biegiem czasu odkryjesz/dojrzejesz do korzystania z bardzo przydatnej funkcji - "Ignore List" ;-)
    Szkoda tylko że jeszcze w cytatach człowiek to musi znosić.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Od dawna planowałem lustrzanke ale marki Sony, ale że miałem okazje kupić 50D z obiektywami i całym zestawem to kupiłem.
    oj, no to dopiero za parę lat docenisz, jak bardzo ta okazja uratowała ci skórę.
    masz przynajmniej prawdziwy aparat, a nie playstation ;-)

miałem wczoraj zrobic zdjęcia kaplicy na cmentarzu o 12 w nocy ale bałem się wejść :P
    he, he, mając tak profi sprzęt twardym trza być nie miętkim

wiem że to była okazja bo kosztowało mnie to 5tys. i w dodatku na raty
    uuaa, to sprawdź, please, jeszcze tylko numery w tym wątku: ;-)
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6442
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Coś Ty taki cięty ? a skąd wiesz ? Ty rozumiem od razu zostałeś fotografem ? skoro tak to czemu dodajesz na forum ? nie lepiej od razu na wystawe ?

Przepraszam ale poniosło mnie troszkę :P

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Nie przejmuj się.
    Z biegiem czasu odkryjesz/dojrzejesz do korzystania z bardzo przydatnej funkcji - "Ignore List" ;-)
    Szkoda tylko że jeszcze w cytatach człowiek to musi znosić.

Pozdrówka!
    Dziękuje bardzo.

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    oj, no to dopiero za parę lat docenisz, jak bardzo ta okazja uratowała ci skórę.
    masz przynajmniej prawdziwy aparat, a nie playstation ;-)

Też tak mi się wydaje

he, he, mając tak profi sprzęt twardym trza być nie miętkim

Może dzisiaj spróbuje :P

uuaa, to sprawdź, please, jeszcze tylko numery w tym wątku: ;-)
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6442
    Aparat jest pewny gdyż jakieś rok temu może pół kupił go mój tato (nie lubię słowa ojciec) i po prostu stwierdził że aparat super i wogóle tylko jemu jest to nie potrzebne. Wystarczy mu zwykła cyfrówka.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Coś Ty taki cięty ? a skąd wiesz ? Ty rozumiem od razu zostałeś fotografem ? skoro tak to czemu dodajesz na forum ? nie lepiej od razu na wystawe ?

Ostatnio edytowane przez marekapn ; 02-10-2010 o 13:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez underhand Zobacz posta
    i pamietaj ....jesli opuscisz jakakolwiek wystawe w swym rejonie to jestes prawie jak martwy
    ...jedyny ratunek to wlasna wystawa czegokolwiek... zapamietaj! i do przodu!!!
    Rozbroiłeś mnie tym, czyli uważasz że chodzenie na wystawy dobrych fotografów jest obciachem? Daruj sobie, faktycznie - lepiej przeglądać gnioty na digartach, czy innych flickrach
    PS. Jeśli chodzi o sprzęt, to mi by brakowało nieco szerokiego kąta, ale i tak, dla kompletnego amatora jest aż nieprzyzwoicie

Krytyką się nie przejmuj, tylko działaj, rób foty i ciesz się efektami.

PS. I licz się z tym, że taki zestaw jest wymagający - za byle jaki statyw do fotografii nocnej musisz zapłacić minimum 300 zł - inaczej zajdzie wysokie prawdopodobieństwo, że zaliczy glebę i coś się stanie. Polecam SLIK PRO 330X i wężyk spustowy na kabelku. Do zdjęć nocnych gripa odpinamy.

PS. Tak patrząc na to co chcesz robić, polecam dwie książeczki:
    "Fotografia cyfrowa w trudnych warunkach oświetleniowych" i
    "Ekspozycja fotografii cyfrowych (jakoś tak )"
    Obie autorstwa Michaela Freemana, z wyd. National Geographic.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 02-10-2010 o 15:17 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam zakupiłem aparat canon eos 50D z lampą 580exII, gripem, i 2 obiektywami Canon EF 85 mm f/1.8 USM i Canon EF 24-105 mm F4.0 L. Wszystko było w zestawie, myslicie że na początek mi to wystarczy ? chce fotografować wszystko, natura, krajobrazy, ludzie, zdjęcia nocne.
    Witam !

1. Do krajobrazu na APS-C bedziesz mial nieco za wasko.
    2. Te szkla co kupiles sa bardziej pod FF

Pod APS-C abys mial szeroko potrzeba Ci bardziej zakresu 17-50 niz 24-105

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

kupiłeś bardzo dobry sprzęt, rób zdjęcia a później się nimi pochwal

p.s. przykro mi, że niektórzy z forum są jacy są

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

1. Do krajobrazu na APS-C bedziesz mial nieco za wasko.
    2. Te szkla co kupiles sa bardziej pod FF

Pod APS-C abys mial szeroko potrzeba Ci bardziej zakresu 17-50 niz 24-105

Pozdrawiam
    jak mu bedzie potrzeba szerzej do dokupi 10-22. 17mm na APS-C to nie jest szeroko.

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Wystawa jest wyznacznikiem czego?

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów