Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Jaki statyw oświetleniowy kupić

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jesli statyw ma być uzywany w plenerze z modyfikatorami światła, to warto zwrócić uwagę na jego wagę, im cieższy tym lepiej, sam mam dwa 296cm i mimo, że wyglądają prawie identycznie, to jeden jest sporo cięższy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    patrzac na sklepy i allegro są wersje ważące 1,7kg i 2,5kg
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 29-09-2010 o 21:35 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Dawaj linka bo też jestem zainteresowany. Ew na priv
    Proszę:
    http://tinyurl.com/3x5rnta

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli statyw ma być uzywany w plenerze z modyfikatorami światła, to warto zwrócić uwagę na jego wagę, im cieższy tym lepiej, sam mam dwa 296cm i mimo, że wyglądają prawie identycznie, to jeden jest sporo cięższy
    No nie wiem. Im cięższy tym ciężej nosić. Nie często używam takiego sprzętu w plenerze, więc może brak mi doświadczenia ale wydaje mi się, że wygodniej jest przygnieść podstawę lekkiego statywu torbą czy plecakiem niż się tarabanić z dodatkowymi kilogramami.

Chyba, że tylko przyjeżdżasz autem, rozstawiasz wszystko, pstrykasz i z powrotem do samochodu. Wtedy to nie ma problemu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja mam 2 w806 i widziałem Quantuumy i uwzględniając cenę pokrowca teoretycznie quantuum wychodzi taniej... ale nie do końca ten pokrowiec powiem Wam jest taki sobie.
    Widzialem w E-trade gdzie kupowałem statywy - też pokrowiec na nie za jakies 70 pln więc teoretycznie wychodzi 10 pln drożej, ale za to masz pokrowiec nie tylko na 2 statywy ale też i przegródki na parasolki lub 2 statyw i wg mnie trochę solidniejszy niz quantuuma. Ale docelowo dokupię pokrowiec chiński do chinczykow i 2 quantuumy, żeby mieć 2 statywy
    Quantuuma statywy są lżejsze (mają największą rurę mniejszej średnicy niż chińczyki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    znaczy się 2 zestawy 4 statywy szkoda że nie ma edit...
    Ostatnio edytowane przez checiu ; 30-09-2010 o 12:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    ale za to masz pokrowiec nie tylko na 2 statywy ale też i przegródki na parasolki lub 2 statyw i wg mnie trochę solidniejszy niz quantuuma.
    Nie chcę reklamować ani przekonywać, bo nie mam porównania z innymi, ale do futerału Quantuuma spokojnie mieszczą się oprócz statywów 2 parasolki. Wykonanie w mojej ocenie jest dość solidne.

Ale w istocie w Quantuumie najbardziej podoba mi się nie tyle dodatek w postaci futerału co poduszka powietrzna zamiast sprężyny amortyzującej. Można sobie odkręcić śruby i lampa powoli sobie do nas zjeżdża spod sufitu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

do futerału quantuma mi wchodzą 3x air 260 uchwyt do blend monopod z głowicą 4 parasolki 2 uchwyty na lampy systemowe i parasolki przewód 5m E-TTL do lampy

statywy są bardzo bezpieczne nawet jak nie dokręcisz śrub to lampa nie runie w dół tylko powolutku zjedzie na dół
    i nie są tak ciężkie żeby przeszkadzały w plenerze

do statycznej pracy w studiu warto jednak kupić coś o szerszym rozstawie nóg i bardziej sztywnego a za razem o większej masie aby obniżyć środek ciężkości

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Proszę:
    http://tinyurl.com/3x5rnta

No nie wiem. Im cięższy tym ciężej nosić. Nie często używam takiego sprzętu w plenerze, więc może brak mi doświadczenia ale wydaje mi się, że wygodniej jest przygnieść podstawę lekkiego statywu torbą czy plecakiem niż się tarabanić z dodatkowymi kilogramami.

Chyba, że tylko przyjeżdżasz autem, rozstawiasz wszystko, pstrykasz i z powrotem do samochodu. Wtedy to nie ma problemu.
    no ja zadnej torby w plenerze nigdy nie mam, to dodatkowe bezsensowne dzwiganie ;-) wole niesc nieco ciezszy statyw/statywy
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no ja zadnej torby w plenerze nigdy nie mam, to dodatkowe bezsensowne dzwiganie ;-) wole niesc nieco ciezszy statyw/statywy
    wiesz ale jak na plener mam donieść kilka miniejszych sprzętów to wole wrzucić to do torby niż oddzielnie tachać parasolki mocowania i statywy - odechciało mi się spinać wszystko gumkami żeby nie pogubić po drodze

Domyślnie

Dobra a może ktoś poleci coś bardziej Pro? Mam air'y, są ok, ale po zamontowaniu okty 180 już nie jest tak ciekawie, sprzęcik może bardzo łatwo polecieć ;]
    Szukam czegoś z czym nie będę się obawiał że zaraz mi sprzęt runie, jakieś manfrotto czy coś w podobie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    wiesz ale jak na plener mam donieść kilka miniejszych sprzętów to wole wrzucić to do torby niż oddzielnie tachać parasolki mocowania i statywy - odechciało mi się spinać wszystko gumkami żeby nie pogubić po drodze
    kwestia jak dojezdzamy na plener, ja mam wszystko wrzucone w auto, dojezdzam, montuje wszystko przy aucie i ide w plener z dwoma statywami

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Dobra a może ktoś poleci coś bardziej Pro? Mam air'y, są ok, ale po zamontowaniu okty 180 już nie jest tak ciekawie, sprzęcik może bardzo łatwo polecieć ;]
    Szukam czegoś z czym nie będę się obawiał że zaraz mi sprzęt runie, jakieś manfrotto czy coś w podobie?
    tu chyba firma nie ma kompletnie zadnego znaczenia, chodzi po prostu o rozstaw nog, wszystkie proste oswietleniowe statywy maja je dosc maly, wyjsciem z sytulacji jest zamontowanie na Twoich statywach obciaznikow, zeby obnizyc srodek ciezkosci

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Grubsze, cięższe i z większym rozstawem od air260, są W806 (95cm pomiędzy nóżkami). Lampa z oktą 150 stoi stabilnie. Mam takie 2 do lamp i 2 w zestawie statywowego mocowania teł.
    180 można powiesić.
    C-F-K - forever

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów