Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Po tym filmie zrobilem wow

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Złożyłem 450, zapakowałem kamerę Contour HD, do stabilizacji dodałem Flymentor'a, ale ciągle czasu brakuje i zaczynając w tym roku zabawę z heli RC mam nikły nalot i marne umiejętności. Ale coś tam już z góry widać, np. http://www.youtube.com/watch?v=gcz98U3YhOE&fmt=22
    Może w przyszłym roku będzie więcej czasu na naukę...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja podwiesiłem niedawno kamerke za 200 zł pod mojego T-Rexa 450. Rezultat w linkach. Dźwięk oryginalny, filmik nieobrabiany :-)

Lot raczej spokojny bez szczególnych akrobacji. Jak się zacznie latać hard 3D to na filmie niewiele widać :-) Zresztą lot "u mnie we wsi" gdzie dookoła domy i ludzie i trzeba latać trochę ostrożniej.

Filmiki w oryginale są sporo lepsze - konwersja youtuba jakoś mocno je spartoliła.

http://www.youtube.com/watch?v=ifC9BzOGjdI
    http://www.youtube.com/watch?v=x1x1CqBJ9MM

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Prawda, youtube masakruje video. Oryginały mam 60fps. Używałeś FlyCamOne?
    A teraz do rzeczy. W Twoim wykonaniu Januszu to jest lot. W moim jest to nieustanne niedopuszczanie maszyny do rozbicia O ile ja skupiam się na prowadzeniu a nagranie sobie leci ot tak, przy okazji, o tyle Ty już możesz coś świadomie sfilmować. Ale tak jak pisałeś, potrzebne jest doświadczenie i nalot (ja mam około stukrotnie mniejszy ).
    Pozdrawiam modelarza

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak, FlyCamOne. Z tym "świadomym" kręceniem bez podglądu z kamerką "na sztywno" pod kadłubem to nie jest takie łatwe. Helikopter jest przechylony w zawisie. Jak go podnieść na jakieś 100 m to trudno ocenić co się z nim dzieje. Raczej FPL + poruszanie w trzech osiach jest niezbędne. Przykład poniżej. :-) Miało być spokojnie, panorama a wyszło jak wyszło. Film znowu nieobrabiany z naturalnym dzwiękiem.

http://www.youtube.com/watch?v=ekXH60BBbEQ

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Taki zestaw rzeczywiście waży w sensie dosłownym i finansowym
    Nie odważyłbym się czegoś takiego ulatniać. Do Predatora przeznaczyłem popularną i poręczną kamerkę Toshiba, która daje dość dobrej jakości obraz w HD i generalnie na tle konkurencji jest dość tania.
    Poza tym trzeba wspomnieć o specjalnych kamerkach modelarskich, które ważą po 20-40g, ale jeszcze nie umożliwiają filmowania w HD.
    Każdy kto bawi się modelami RC myślę że przyzna że przez ostatnie parę lat na tym polu miała miejsce istna rewolucja technologiczna i mała modelarska kamerka HD jestem pewien, że pojawi się lada moment.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Miałem na myśli post o 5d i reszcie sprzętu, przepraszam , że nie zacytowałem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jak się zacznie latać hard 3D to na filmie niewiele widać :-)
    To jest jedna z przewag samolotów nad helikami, akrobacja 3d lub klasyczna samolotowa jest ładna, akrobacja 3d helikowa jest pokazem niesamowitego kunsztu, ale jest brzydka.
    Oczywiście jak wszędzie - de gustibus.....
    Ostatnio edytowane przez Smok ; 28-09-2010 o 16:12 Powód: Automerged Doublepost
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Poza tym trzeba wspomnieć o specjalnych kamerkach modelarskich, które ważą po 20-40g, ale jeszcze nie umożliwiają filmowania w HD.
    Ja bym optował raczej za przyzwoitą kamerą w ogóle. HD nie jest nikomu do szczęścia potrzebne. Na razie najlepsze małe kamery (włączając z to HD w stylu GoPro i podobne), nie oferują sensownej jakości obrazu nawet jak na standardy zwykłej telewizji.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

O i tu bym polemizował, nawet ze zwykłej amatorskiej kamerki obraz HD jest po prostu o niebo lepszy od obrazów w formacie PAL, czy formatów komputerowych, wystarczy raz spróbować.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

O i tu bym polemizował, nawet ze zwykłej amatorskiej kamerki obraz HD jest po prostu o niebo lepszy od obrazów w formacie PAL, czy formatów komputerowych, wystarczy raz spróbować.
    Ale co ma format do słabej dynamiki, silnego postprocessingu, wrażliwości na źródło światła w kadrze, dużych zniekształceń wynikających z prostego obiektywu. Widzę niestety co takie urządzenia produkują i proszę mi nie wmawiać że jest ok, bo jeszcze posądzę Pana o brak telewizora w domu.

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

TV co prawda mam, ale to prawda że coraz rzadziej oglądam, jakoś moje wymagania co do rozrywki telewizyjnej nijak się mają do lansowanej papki , ale to tak na marginesie.
    A co do porównania, to mi osobiście obraz w HD podoba się bardziej, ilość szczegółów jest większa, nasycenie kolorów lepsze, a mówiąc inaczej mój osobisty narząd wzroku widzi różnicę i co pocznę kiedy przeszłość (PAL, NTSC, różne formaty you tube itd itp ) już nie wabi .

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A co do porównania, to mi osobiście obraz w HD podoba się bardziej, ilość szczegółów jest większa, nasycenie kolorów lepsze
    To oczywiste, ale tylko w kontekście dobrej klasy urządzeń w stosunku do których amatorskie kamerki w modelach, nawet HD, są daleko.

PS. HD nie ma wpływu na nasycenie barw.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów