Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: Po tym filmie zrobilem wow

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jeśli helikopter ma układ stabilizacji lotu, a nie wyobrażam sobie żeby nie miał, przy takich zastosowaniach, to obsłuży to jedna osoba.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zresztą w podpisie filmu jest napisane, że był pilot, i dwóch operatorów kamery.
    Nie do końca. Tak się składa że trochę bawię się modelami RC i helikami i samolotami, wszelkie tego typu konstrukcje latające wymagają osoby sterującej modelem i osoby obsługującej kamerę, helik jest dość trudnym pojazdem latającym i nawet zwykły zawis wymaga stałej uwagi i mikromanipulacji drągami (dwoma w zakresie góra-dół, prawo-lewo, jeden drąg jedna ręka, więc po prostu nie ma już kolejnej ręki na obsługę kamery, jej pozycjonowanie prawo lewo i góra dół. Co innego latanie tzw. FPV (first person view) wtedy sygnał przesyłany jest albo do gogli albo na ekran laptopa i latanie przypomina latanie w symulatorze z wyświetlanym Hud-em, no ale z tego co wiem to nie odbywa się to z jakością HD (ograniczenia w przesyłaniu).
    Pozdrawiam
    Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Domyślnie

Sie ma
    Szklo to jest używane sigma 10-20 na 20mm tak pisal , bo na 10 + mu za szeroko.
    to jeszcze jeden filmik tego samego autora
    7d + red

pozdrawiam

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Nie do końca. Tak się składa że trochę bawię się modelami RC i helikami i samolotami, wszelkie tego typu konstrukcje latające wymagają osoby sterującej modelem i osoby obsługującej kamerę, helik jest dość trudnym pojazdem latającym i nawet zwykły zawis wymaga stałej uwagi i mikromanipulacji drągami
    Wiem jak trudno jest latać helikopterem, mam w tym jakieś doświadczenie, dlatego wspomniałem o stabilizacji typu np HeliCommand. Nie latałem z czymś takim, ale podobno wystarczy puścić drążki i heli sam wykona zawis. Mam zamiar w przyszłym sezonie ulotnić helikopter klasy 50 (Trex 600N) a tu koszty w razie łapania kreta są duże, więc chyba się pokuszę o stabilizator.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Widziałem heli command w akcji, OK, pomaga i w zawisie rzeczywiście można puścić drągi (aczkolwiek miałbym opory ) i w tym czasie obsługiwać kamerkę, ale...
    Zawsze jest ale, sterowanie kamerą musiałoby się odbywać z osobnej aparatury, nie bardzo wyobrażam sobie aby mieć na smyczy czy nawet na pulpicie dwa nadajniki, nie byłoby to zbyt ergonomiczne, po drugie nawet z HC helik jest w mniejszym lub większym dryfie, po trzecie latanie (nie zawis) wymaga pracy dwoma drągami (nawet z HC) więc brakuje ręki, helik to nie samolot który dobrze wyregulowany z optymalną prędkością przy bezwietrznej pogodzie leci po torze zbliżonym do prostoliniowego. Aby helikowi nadać ruch prostoliniowy wymaga to pracy dwoma dragami.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam okolo 1200 godzin nalotu na helikopterach RC.

Kamera zawsze steruje druga osoba. Osobny nadajnik/odbiornik pracujacy w innym pasmie np. 2.4Ghz helik i 5.8Ghz kamera z przesylem podgladu 480x320

Heli Command dziala do wydokosci max. 10 metrow. Sledzenie gruntu sonarem 4 wiazkowym. Przecietnie doswiadczonemu pilotowi zupelnie zbedny wydatek. W systemach profi do filmowania stosuje sie paskudnie drogie systemy stabilizacji zyroskopowej. "Zwykłe" zyroskopy stosowane do trzymania ogona czy uklady flybar-less sie nie sprawdzaja.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

To wszystko prawda, przesyłanie sygnału to inna częstotliwość, ja pisząc o drugiej aparaturze miałem na myśli tylko sterowanie ruchem kamery - prawo lewo, góra dół, co dałoby się zrobić za pomocą 2 serw i do tego zwykła druga aparatura 2,4 Ghz by wystarczyła.
    A tak przy okazji gratuluję nalotu, ja obecnie latam głównie samolotami, aczkolwiek może jeszcze wrócę do helikopterów.
    Pozdrawiam
    Smok

Bywalec
    Miasto
    nml

Domyślnie

do takich ujęć nadaje się mikrokopter.Czas lotu to około 20 min.Cena też przystępna.

http://www.pinkbike.com/news/dedicam...pery-2010.html

Model pochodzi z tej firmy -http://www.mikrokopter.de
    Niestety latanie nie jest już takie proste.Na targach w Poznaniu wystawiała się firma art cam, ze swoim heli.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedar6890 Zobacz posta
    do takich ujęć nadaje się mikrokopter......

Uhmmmmmm.... mikro.... Mój największy potwór (T-rex 700N) ma masę startową ok 4.5 Kg. Średni T-rex 450 to ok. 0.8 kg. Do filmowania z powietrza używa się monstrów o masie startowej powyżej 20 Kg

http://www.artcam.biz/index.php?action=3
    http://video.google.com/videoplay?do...&q=helicopter#

Janusz,

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Coraz popularniejsze są różnego rodzaju quadrocoptery, właśnie w związku z większą stabilnością. Stanowią świetne platformy do instalowania kamerek i zabawy z filmowaniem z powietrza, aczkolwiek podkreślam zabawy. Nawet na zwykłym T rexie 450, nie mówiąc o większych da się podwiesić aparat kompaktowy, sam widziałem. Popularne kamery HD to waga rzędu 300-400g, co nie stanowi problemu. Niedawno kupiłem model wzorowany na dronie Predatorze, który na polecanym setupie ma udźwig około 600g, a w związku z bardzo stabilnymi charakterystykami lotu świetnie się nadaje do filmowania z powietrza. Oczywiście kamera będzie zamocowana w położeniu stałym by dawać obraz od dziobu, a ponieważ model ma śmigło pchające więc nie będzie generowanych przez nią zakłóceń. Jest jedno ale Film będzie do obejrzenia dopiero po wylądowaniu, ale za to w HD.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Coraz popularniejsze są różnego rodzaju quadrocoptery, właśnie w związku z większą stabilnością. Stanowią świetne platformy do instalowania kamerek i zabawy z filmowaniem z powietrza, aczkolwiek podkreślam zabawy. .....

Zabawy i to w hali. :-) To jest stabilne za cenę szybkości przemieszczania. O jakimkolwiek locie podążającym nawet za rowerzystą mowy nie ma. Byle wiaterek i toto leci tak jak wszystkie "samozwisy" typu Lama ;-)

Optyka dobra niestety dobrze waży. 5D z obiektywem 35mm + serwa + stabilizacja + uchwyt to ładnych parę kilo. Tego 450-tka nie podniesie. :-)

Janusz,

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów