Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Fotografia plenerowa i problem z niebem

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

nikt nie wspomniał, że prostym zabiegiem w miarę możliwości jest zmiana ustawienia się lub modeli podczas zdjęć. na naszej półkuli niebo na północy jest zawsze ciemniejsze, więc warto zastanowić się, czy za plecami niebo nie wygląda lepiej. choć nie zawsze ma to zastosowanie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Eeej, Panowie, spokojnie. Nigdzie nie napisał, że bierze za to kasę. Dlatego o to go zapytałem dopiero...

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi0 Zobacz posta
    Od niedawna zajolem sie fotogrfia slubna, reportazowo- plenerowa.
    Mam nadzieję, że z Ciebie fotograf lepszy niż Twa ortografia

Myślę, że padło tutaj tyle porady trafnych, że nie sposób w końcu zrobić poprawne zdjęcie.

Od 6 miesięcy mam Canona. Szczerze mówiąc to czytam te forum od podszewki, postów mało, bo i wiedza dopiero napływa.

A co do sportu jakim jest fotografia ślubna dodam jeszcze fotografię chrzcielną Znajoma po zakupienia N d90, lampy i stalki 50mm 1.8 już zajmuje się chrzcinami... Pomiar punktowy tudzież, system strefowy to dla niej magia, ale jak dodała...tu kontrast, tam trochę ekspozycję podciągnę i 200zł w kieszeni

Boże chroń ludzi przed "fachowcami"...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwell61 Zobacz posta
    Mam nadzieję, że z Ciebie fotograf lepszy niż Twa ortografia

Myślę, że padło tutaj tyle porady trafnych, że nie sposób w końcu zrobić poprawne zdjęcie.

Od 6 miesięcy mam Canona. Szczerze mówiąc to czytam te forum od podszewki, postów mało, bo i wiedza dopiero napływa.

A co do sportu jakim jest fotografia ślubna dodam jeszcze fotografię chrzcielną Znajoma po zakupienia N d90, lampy i stalki 50mm 1.8 już zajmuje się chrzcinami... Pomiar punktowy tudzież, system strefowy to dla niej magia, ale jak dodała...tu kontrast, tam trochę ekspozycję podciągnę i 200zł w kieszeni

Boże chroń ludzi przed "fachowcami"...
    Wcale sie jej nie dziwie - jak patrze na to jakie zdjecia robia "zawdowcy" w moim rodzinym kosciele i kosciele zony, to powiem tyle ze kompletnie nikt nie wracal uwagi na techniczne wykonanie zdjecia. Ludzie i tak biora te zdjecia. Dla niektirych wystrczy, ze masz lustro i tytulujesz sie fotografem. Nawet jak ciotka zrobi techncznie lepsze zdjecie, to i tak kupia gniota o "fotografa", bo to fotograf :/
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ja znam ludzi którzy robią wesele z lampą i cały czas tryb automatyczny i biorą za to kasę. Mają sprzęt i szkła za kilka ładnych tysięcy ale co im tam jakieś tryby manulane, za dużo myślenia, kombinowania, a i ryzyko większe że coś nie wyjdzie. A tak na automacie bezpiecznie, spokojnie. To nic że światło zastane widoczne jest tylko w szczątkowej formie a podczas zabawy to już wogóle za pierwszym planem noc nieprzenikniona. Klient i tak cieszy się jak małe dziecko

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

no i z wątku o poradzie dla początkującego zeszliśmy na watek o krytyce frustracji i fotoziutkach i innych ... generalnie dajmy na luz, każdy wie jak jest, i fotoziutek czy tez inny amator widocznie ma racje bytu jeżeli utrzymuje się na rynku ... klient ma świadomość wyboru wiec nie ma co sie produkować
    Canon FF

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Standardowo temat się wyczerpał i schodzi się na inny. A że Polacy lubią narzekać to...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Eeej, Panowie, spokojnie. Nigdzie nie napisał, że bierze za to kasę. Dlatego o to go zapytałem dopiero...
    No właśnie, znów każdy widzi to co chce zobaczyć.

Chłopak napisał że zajął sie danymi tematami,
    co równie dobrze może oznaczać że jest na pozycji ucznia w tym temacie.

Sporo złośliwości, zawiści, jadu i innych "kwasów"... ale niewielu potrafi bezinteresownie pomóc.
    Bo po co... a nuż (widelec) "konkurencja"...
    Oj, wstyd Panowie, wstyd... odrobinę więcej cierpliwości dla początkujących, no i pokory...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Oj, wstyd Panowie, wstyd... odrobinę więcej cierpliwości dla początkujących, no i pokory...
    cierpliwość i pokorę to powinien okazać założyciel tematu - no sorry, ale nawet jak jest uczniem w tematyce ślubnej to powinien znać choć podstawy podstaw fotografii... a nie pytać się dlaczego ma przepalone niebo jak tego dnia nie było w ogóle nieba...
    Canon 855D + 8-200mm f4

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    ....
    Sporo złośliwości, zawiści, jadu i innych "kwasów"... ale niewielu potrafi bezinteresownie pomóc.
    Bo po co... a nuż (widelec) "konkurencja".......

eeeeee..... zupełnie nie tak. Nie wiem dlaczego powiedzenie prawdy w oczy to: ....złośliwości, zawiści, jady i inne "kwasy"....

Z tą "konkurencją" toś Waść palnął ;-).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów