Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Voigtlander na allegro

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Fajne fotki, ładny Tarnów, ale powiedz, jak to szkiełko współpracuje z Kanionem i jak się sprawdza potwierdzenie ostrości? :-D
    Też się zastanawiam nad tym szkiełkiem, bo nie dość że ładnie rysuje, to jeszcze takie kompaktowe.
    Pozdrówka
    Dzięki !
    Tarnów tylko na dwu ostatnich zdjęciach, reszta to już nieco dalsze rejony :wink:

Współpraca taka (lepsza ?)jak z każdym szkłem systemowym po wyłączeniu AF, czyli:
    + sterowanie przysłoną z body
    + wszystkie dane w exifie(a nie jak w manualach z chipem - 10 szkieł i zawsze 50/2 albo 55/1,4)
    + praca we wszystkich trybach, a nie tylko AV i M
    + nie trzeba korekty ekspozycji związanej z przysłoną (jak w szkłach manualnych)
    + pełna współpraca z lampami w ETTL-u (jeszcze nie sprawdzałam osobiście)
    + nie trzeba przejściówek, bo to mocowanie EF:wink:
    + potwierdzenie działa, ale trzeba będzie lepiej sprawdzić jaką ma tolerancję (większość mam trafionych z ostrością w punkt, więc chyba nie jest źle)

Minusów na razie nie widzę, a bardziej widzę "potrzebę" posiadania równie kompaktowego Ultron-a 40/2 :-D

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Z kompaktów ja mam na razie nikkora E-series 50/1.8, ale to nie to samo co 40mm/2 - szkoda ze takie drogie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czemu nie będzie 58 1.4 ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Wola Filipowska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    ...potwierdzenie działa, ale trzeba będzie lepiej sprawdzić jaką ma tolerancję (większość mam trafionych z ostrością w punkt, więc chyba nie jest źle)...
    O właśnie - ta tolerancja mnie zainteresowała. Sprawdziłaś coś więcej?
    Mam Ultrona i tak się zastanawiam czy czasami lepiej nie trafiam 'na oko' niż przy pomocy potwierdzenia. Z drugiej strony to mogą być moje błędy - uczę się i manuala i Canona.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Sprawdziłaś coś więcej?
    Mam Ultrona i tak się zastanawiam czy czasami lepiej nie trafiam 'na oko' niż przy pomocy potwierdzenia. Z drugiej strony to mogą być moje błędy - uczę się i manuala i Canona.
    Z powodu chronicznego braku czasu, bardziej metodycznych prób nie przeprowadziłam i na razie się na to nie zanosi ...
    Tam gdzie trafi jest ostro, ale nadal nie doszłam do tego czy lepiej polegać na potwierdzeniu, podziałce czy własnym oku :-D

Miasto
    Wola Filipowska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Z powodu chronicznego braku czasu, bardziej metodycznych prób nie przeprowadziłam i na razie się na to nie zanosi ...
    Tam gdzie trafi jest ostro, ale nadal nie doszłam do tego czy lepiej polegać na potwierdzeniu, podziałce czy własnym oku :-D
    No to mamy to samo.
    A w ogóle prób nie będę przeprowadzał bo nie lubię i mi się*nie chce.
    Do szkła się przyzwyczajam i jakoś*idzie. Czy dzięki oku czy potwierdzeniu nie bardzo wiem. Ale działa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czemu nie będzie 58 1.4 ?
    Sam sobie odpowiem

Nie będzie, bo ... nie wiadomo czemu. Producent nie produkuje, a dystrybutor twierdzi, że nie można podpiąć szkiełka pod Canona nawet z przelotką bo nie ostrzy na nieskończoność, a mnie się udało Na specjalnie zamawianych adapterach pod Samyanga super działa i ma się całkiem dobrze.

Niebawem przetestuję to szkiełko, ale dwa sample już można obejrzeć pod adresem:

http://www.negatyw.org/test/voigtlander58/

pierwsze 1.4, drugie 2.0

Jak ktoś chce nabyć zestaw to wie gdzie szukać

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Sam sobie odpowiem

Nie będzie, bo ... nie wiadomo czemu. Producent nie produkuje, a dystrybutor twierdzi, że nie można podpiąć szkiełka pod Canona nawet z przelotką bo nie ostrzy na nieskończoność, a mnie się udało Na specjalnie zamawianych adapterach pod Samyanga super działa i ma się całkiem dobrze.

Niebawem przetestuję to szkiełko, ale dwa sample już można obejrzeć pod adresem:

http://www.negatyw.org/test/voigtlander58/

pierwsze 1.4, drugie 2.0

Jak ktoś chce nabyć zestaw to wie gdzie szukać
    A sample z tego szkła to mniut: http://www.pbase.com/smok53/foliage_...rt_photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na razie troszkę próbuję, na test trzeba będzie poczekać, ale już widzę, że zaletą tego szkiełka jest te dodatkowe 8mm i minimalna odległość ostrzenia to w praktyce ok 30 cm. Nie spłaszcza tak perspektywy jak 85mm a daje ładniejsze rozmycie tła od tradycyjnych 50 tek.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów