Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wujek Zobacz posta
    A czego można się spodziewać po filtrze za 30zł? Będzie toto w ogóle działać?

http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...226556592.html
    Można się spodziewać braku ostrości...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Można się spodziewać braku ostrości...
    na podstawie czego tak wnioskujesz?
    sprawdzalem ostatnio z 5 polarow na stalce 300/4, wlasnie pod katem zachowania rozdzielczosci. a co jak co, akurat stalka 300/4 jest mordercza pod wzgledem ostrosci i przy tej ogniskowej wychwytuje latwo niedostatki optyczne.

nie ma zadnej roznicy w rozdzielczosci miedzy golym lensem, porzadnym Marumi Super DHG czy nawet dziadowskim, tanim Tiffenem. trzeba dopiero filtra zywicznego, zeby zobaczyc spadek jakosci optycznej - a i na to trzeba dopiero ogniskowej kolo 100mm, bo przy krotszych szklach, nawet jakby byly bardzo ostre, nie masz szans zobaczyc wplywu pojedynczego filtru na zdjecie.
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na podstawie czego tak wnioskujesz?
    Własnego doświadczenia...
    Testowałem kiedyś kilka różnych filtrów CPL dostępnych na rynku w cenach 20-200 zł (Selco, King, Digital, Hama, Hoya, Marumi, itp.).
    Wniosek: filtrami za 30 zł już nie zawracam sobie głowy... widać wyraźną różnicę w zdjęciu z filtrem i bez. Nie podpinałem tego do drogich L-ek, tylko do obiektywów w rodzaju kit, C70-300, S10-20.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Własnego doświadczenia...
    Testowałem kiedyś kilka różnych filtrów CPL dostępnych na rynku w cenach 20-200 zł (Selco, King, Digital, Hama, Hoya, Marumi, itp.).
    za Kinga czy Selco nie dam sobie reki uciac, a juz na pewno nie za Hame.
    ale Marumi moze byc zupelnie znosne. to nie jest jakies tam badziewie, tylko porzadny producent.
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale Marumi moze byc zupelnie znosne. to nie jest jakies tam badziewie, tylko porzadny producent.
    Zgadzam się. Osobiście jeżeli coś potrzebuję to wybieram Marumi lub Hoya, ale tych filtrów nie kupisz za 30 zł Oczywiście są lepsze produkty, ale to już poza moimi możliwościami finansowymi...
    Po zakupie 17-40 zbieram na M. DHG Slim
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Domyślnie

Witajcie,
    to mój pierwszy post z gatunku co kupić na Canon Board, chciałbym jutro zakupić tandem polaryzacyjny i szarą połówkę - w związku z tym zapytanie - jaki zestaw użytkujecie z tamronem 17-50 lub z innymi obiektywami?nie chodzi mi tu o odpowiedzi w stylu, wyższość hoya nad marumi(i odwrotnie), tylko o polecane tandemy które dobrze razem współpracują.
    Pozdrawiam
    Rafał

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Reykjavik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez \_Rafał_/ Zobacz posta
    Witajcie,
    ...nie chodzi mi tu o odpowiedzi w stylu, wyższość hoya nad marumi(i odwrotnie), tylko o polecane tandemy które dobrze razem współpracują.
    Pozdrawiam
    Rafał
    Geralnie to nie ma raczej takich tandemów. Zasada jest taka że albo używasz filtrów o bardzo wysokiej jakośći które nie powodują obniżenia jakości optycznej układu obiektyw+filtr, albo oszczedzając na filtrze tniesz w dół właściwości optyczne obiektywu, czyli masz tak, jak byś robił kitem, albo jeszcze gorzej
    Osobiście używam filtrów B&W i mogę je polecić, nie wiem tylko jak kształuje się ich cena w PL w stosunku do konkurencji typu Hoya.

Uprawnienia umieszczania postów