na podstawie czego tak wnioskujesz?
sprawdzalem ostatnio z 5 polarow na stalce 300/4, wlasnie pod katem zachowania rozdzielczosci. a co jak co, akurat stalka 300/4 jest mordercza pod wzgledem ostrosci i przy tej ogniskowej wychwytuje latwo niedostatki optyczne.
nie ma zadnej roznicy w rozdzielczosci miedzy golym lensem, porzadnym Marumi Super DHG czy nawet dziadowskim, tanim Tiffenem. trzeba dopiero filtra zywicznego, zeby zobaczyc spadek jakosci optycznej - a i na to trzeba dopiero ogniskowej kolo 100mm, bo przy krotszych szklach, nawet jakby byly bardzo ostre, nie masz szans zobaczyc wplywu pojedynczego filtru na zdjecie.
Własnego doświadczenia...
Testowałem kiedyś kilka różnych filtrów CPL dostępnych na rynku w cenach 20-200 zł (Selco, King, Digital, Hama, Hoya, Marumi, itp.).
Wniosek: filtrami za 30 zł już nie zawracam sobie głowy... widać wyraźną różnicę w zdjęciu z filtrem i bez. Nie podpinałem tego do drogich L-ek, tylko do obiektywów w rodzaju kit, C70-300, S10-20.
pozdrawiam
Jacek
nie karmię troli...
Witajcie,
to mój pierwszy post z gatunku co kupić na Canon Board, chciałbym jutro zakupić tandem polaryzacyjny i szarą połówkę - w związku z tym zapytanie - jaki zestaw użytkujecie z tamronem 17-50 lub z innymi obiektywami?nie chodzi mi tu o odpowiedzi w stylu, wyższość hoya nad marumi(i odwrotnie), tylko o polecane tandemy które dobrze razem współpracują.
Pozdrawiam
Rafał
Geralnie to nie ma raczej takich tandemów. Zasada jest taka że albo używasz filtrów o bardzo wysokiej jakośći które nie powodują obniżenia jakości optycznej układu obiektyw+filtr, albo oszczedzając na filtrze tniesz w dół właściwości optyczne obiektywu, czyli masz tak, jak byś robił kitem, albo jeszcze gorzej
Osobiście używam filtrów B&W i mogę je polecić, nie wiem tylko jak kształuje się ich cena w PL w stosunku do konkurencji typu Hoya.