Pokaż wyniki od 1 do 10 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Cheeroki

Domyślnie

Cieszę się że wywołałem dyskusję. Reasumująć wynika z tego że musze się pogodzić z wagą, brakiem stabilizacji i krótszą ogniskową (brakiem detalu) bo tak jak się spodziewałem nie przeżyję F4 po sprzedaży mojego ukochanego 17-55 2.8 IS na cropie... i nikt mnie nie przekona ze podkrecone iso zastąpi 2.8
    Ps. Śluby robię czasem bo nie przepadam i nie muszę.... a i tak czesto mam trudne warunki oświetleniowe.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cheeroki Zobacz posta
    Cieszę się że wywołałem dyskusję. Reasumująć wynika z tego że musze się pogodzić z wagą, brakiem stabilizacji i krótszą ogniskową (brakiem detalu) bo tak jak się spodziewałem nie przeżyję F4 po sprzedaży mojego ukochanego 17-55 2.8 IS na cropie... i nikt mnie nie przekona ze podkrecone iso zastąpi 2.8
    Ps. Śluby robię czasem bo nie przepadam i nie muszę.... a i tak czesto mam trudne warunki oświetleniowe.
    No to będziesz miał ból.

Ja bym w takim razie poniechał zmian, chyba że jesteś nastawiony całkiem rewolucyjnie.

EFs 17-55IS to jeden z canonowskich asów, których niewiele już zostało. W duecie z 50d czy 7d mają wyborny stosunek jakości do ceny.

Jeżeli szukamy następnych atutów (już dla prosumerów), to da się moim zdaniem wymienić jedynie bieda L-ki, począwszy od obśmiewanego 17-40 na 70-200/4IS i staruszku 100-400IS skończywszy.

Reszta to kwiczenie kolosa na glinianych nogach...
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna Awatar Cheeroki

Domyślnie

Pracuję na 40d to wg mnie optimum, 50tka i 7mka mają napchane pikseli a matryca zdaje się niezmieniona...

5D mk II kusi rozdzielczością, pięknym bokehem, małymi szumami przy wysokim iso, rozpiętością i gęstością tonalną, lepszym wykorzystaniem 70-200 2.8 i to w zasadzie tyle albo raczej aż tyle. Bo te parametry nadzwyczaj ułatwiają pracę...

Pozostaje wierzyć ze canon wypuści jakiś nowy zoom...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pracuję na 40d to wg mnie optimum, 50tka i 7mka mają napchane pikseli a matryca zdaje się niezmieniona...
    To gdzie je napchali, pod klapkę baterii?

5D mk II kusi rozdzielczością, pięknym bokehem, małymi szumami przy wysokim iso, rozpiętością i gęstością tonalną, lepszym wykorzystaniem 70-200 2.8 i to w zasadzie tyle albo raczej aż tyle. Bo te parametry nadzwyczaj ułatwiają pracę...
    Rozdzielczość - w przypadku body to głównie funkcja tego "napchania", które wcześniej skrytykowałeś. Piękny bokeh to też raczej nie tu się tworzy. Co do ułatwiających (i to bardzo) parametrów - no cóż, to właśnie jest ten Dzień Hutnika - jeżeli czymś kusi, to filmami. Podczas gdy Boże Narodzenie masz w tej samej cenie w sklepie obok.

40d i 17-55IS jest z pewnej perspektywy lokalnym ekstremum jakościowym Canona, więc nie dziwię się Twoim dylematom.

Przyrzekam już nie bić piany
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów