TS'y zrobią ....po 1500![]()
No dokładnie - jak nie mogą walczyć jak równy z równym ze szkłami Canona z AFem, to powinni stanąć w szranki z tymi bez AFa - uderzyć w Tilt-Shift. Ja z chęcią bym nabył jedno-dwa szkiełka, żeby się pobawić w TS. 1500zł w sam raz.
to ciekawe ... M42 rybie oko 8mm ? 85 1,4 ? gdzie masz takie szkła ?
popularne 80 M42(lub inne manualne) mają światlo 2,8 i kosztują obecnie ok 400PLN... takie manuale ze światłem 1,4 np zeiss contaxa to cenki ok 1000$
to samo z 35mm ... najlepszy w miarę tani flektogon M42 2,4 chodzi po ok 500PLN
wiesz coś nie bardzo jesteś zorientowany ...
Co do tego wyżej, jest Peleng. Kosztuje tyle samo, co Samyang 8mm, ale jest pod pełną klatę.
Co do obiektywów, musiałem się pozbyć ts'a ze względów finansowych, ale bardzo bym się ucieszył widząc takie szkło u samyanga. Wymarzony duet? ~20mm f/4 i 90mm f/2,8)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ps, co do szkiełek, fajnie, jakby zrobili parę dłuższych szkiełek - 135/2-cośtam, 200/2,8 i te pe. Tym się przynajmniej łatwiej ostrzy![]()
Ostatnio edytowane przez _igi ; 12-09-2010 o 09:47 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Ostatnio edytowane przez popmart ; 12-09-2010 o 09:54 Powód: Automerged Doublepost
35 1.4, bez AF. Kto się zakłada ?![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
I to by była sensowna strategia.
Skoro nie robią AF, to niech wypuszczają to gdzie i tak AFu C i N nie daje albo gdzie AF nie ma aż takiego znaczenia. Kilka wersji Tilt-Shift o różnych ogniskowych, oraz może macro (taki tani 180mm f/3.5). Fish był dobrym pomysłem, widać po zainteresowaniu na forum. Także taki wynalazek Canona jak makro 65mm z wbudowanym mieszkiem, te dedykowane szkło do makro z powiększeniami x2, x3... też zdaje się AFu nie ma.
Nie ma o co się zakładać:-D . Już 2 miesiące temu przedstawiciel Samyanga potwierdził, że niedługo wprowadzą na rynek to właśnie szkło:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/816174/5
Cichy to pewnie już ma w domu paczki z tym szkłem tylko nie wolno mu sprzedawać do premiery![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Szkieł przeznaczonych do sprzedaży z pewnością jeszcze nie ma (oficjalna premiera obiektywu dopiero na Photokinie), ale zaryzykuję twierdzenie, że miał je w rękach ;-)
Tak na marginesie; robi się ciekawie pod względem dostępności szkieł o ogniskowej 35mm i świetle f1,4. Najpierw nowy CZ distagon, teraz Samyang...