Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Kwestia ceny i klienta to dwie rozne sprawy... ogolnie sprzet jest drogi nie ma co jesli ktos placi podatki wystawia rachunki i traktuje to jako jednorazowy srodek na zycie to nie ma co sie dziwic ze trzeba sie cenic.. podam dla przykladu ze moim hobby jest fotografia i w tym roku zaczalem dopiero sie w tym realizowac jako dodatkowe zajecie.. bo fajne przy tym co sie ma zarobic na cos czego sie nie ma a i ludzie czasami dobre slowo powiedza..powiem tak na tyle gratow co mam ja dla przykladu w Szczecinie biore 2300 z fotoksiazka uwazam ze to jest za malo dla amortyzacji wydanych przezemnie pieniedzy..
ale zeby ktos dal wiecej trzeba troche poczekac i sie nagimastykowac .. albo miec dobry marketing etc kalina .. pzdr
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
To i tak masz dobrze, bo na "moim rynku" mało kto by tyle zapłacił. W miarę akceptowalna cena w JG za całość (repo, plener, książka czy album - koszty), to ~1600zł.
Podobne zabawki i koszty, a rynek jednak ludzi biedniejszych, nasycony "fotografami" z wydmuszkami-lustrzankami-kitami i wymusza tak niskie stawki.
To jest kurna ból.
Mi w sumie nie chodzi tak bardzo o kase.. i to mowie szczerze.. ale dla wyzej podanego przykladu marketing jest wazny.. zobaczcie u mnie na blogu sesje Bony Clyde.. zrobilem ja za free moim znajomym oni do zdjec slubnych wzieli Julke i zaplacili cos kolo 5k... pytanie czy u mnie przeplacili czy moze tylko mi sie tak wydaje![]()
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl
drogi Dinderi,
jest takie coś w reportażu jak wyczucie momentu oraz "oko" - o wiele ważniejsze niż obróbka i torba z eLkami....
nie chcę być nieskromny, ale to wyczucie momentu czasami u mnie się "pojawia"..... podobnie jak "oko" - fakt, rzadko, zbyt rzadko, ale się pojawia. I uwierz mi - są ludzie (klienci) co to potrafią dostrzec. (na moje szczęście).
Fakt - portfolio mam nieaktualne (zwłaszcza obróbkowo) ale obiecuję poprawę.
Jak tylko zaktualizuję - nie omieszkam Cię powiadomić.