Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Dobry i tani obiektyw do portretów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Zależy od egzemplarza. Ja mam chyba dość dobrą sztukę, bo od f/1.8 nie są dokuczliwe, a przy dalszym przymykaniu są minimalne... Zresztą to jest jedyną wadą tego szkła. Przy tak dobrym szkle nie ma się co przejmować takim szczegółem.
    Pamiętaj, że Samyanga nie wykorzystasz już do repo czy sportu... A 85/1.8 jak najbardziej. A cena praktycznie taka sama (używany C).
    niby tak ale też kwestia czy kupujesz taki obiektyw mając potrzebe robić nim sport czy reportaż...

to już czytałem ale niewiele tam opinii osób mających jakiś staż z Samem 85 a do tego z potwierdzeniem to już prawie nic.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

canonowska 85 albo do portretu też jest dobry ale nie wiem czy na FF będzie dobrze chodzić 30/1.4 sigma

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sigma 30/1.4 jest pod cropa.
    Cytat Zamieszczone przez fotkowicz Zobacz posta
    niby tak ale też kwestia czy kupujesz taki obiektyw mając potrzebe robić nim sport czy reportaż...
    Może inaczej. Pytanie czy kupujesz obiektyw, który wyłącznie się nadaje do statycznego portretu. A jak przyjdzie okazja/potrzeba obfocenia czegoś, gdzie bez AFa ni da rady, albo będzie to męczarnia? Moim zdaniem Samyang wcale nie bije Canona, a tym bardziej na tyle, żeby zrezygnować z dobrego szkła z AFem...

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Nawet do statycznego portretu 85ka Canona jest lepsza. Jeszcze na analogu to mi się przyjemnie kręciło pierścieniem, ale w cyfrze to trochę męczące. Przesuniesz się o 10 cm w prawo i już masz GO gdzie indziej. Zresztą, to bardzo uniwersalny obiektyw, odkąd go kupiłem to chyba najczęściej mam go zapiętego. Na 5D miałem okazję używać - bardzo mi leżało takie połączenie.
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotkowicz Zobacz posta
    a Sama masz z potwierdzeniem czy nie i czy ciężko Samem (nie wiem czy masz z potw czy bez) trafiać ?

Jeśli chodzi o Canona to wiele opinii jest też o problemach z abberacją na pełnej dziurze.

Nikt już nic nie dorzuci ? Widać mało użytkowników Sama jest jeszcze
    Sama używam bez potwierdzenia, bo tylko do ujęć statycznych, czyli wszędzie tam gdzie nie ma pośpiechu. Potwierdzenie nie jest mi potrzebne, bo zawsze mogę powtórzyć ujęcie Foty są czasem nawet lepsze niż z Canona, ale nie każdemu pasuje ostrzenie ręczne. Przy serii xxxD byłoby ciężko, ale ja mam 50D i nie stanowi to problemu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    [QUOTE=Paviarotti;860643]Nawet do statycznego portretu 85ka Canona jest lepsza.

Skąd taka opinia u Kolegi się wzięła? Odsyłam do testu Cichego, bo wydaje mi się, że kolega Samiego nie miał w ręce i przy opinii wypadałoby dodać "IMHO" bo to Twoje zdanie
    Cytat Zamieszczone przez Paviarotti Zobacz posta
    Nawet do statycznego portretu 85ka Canona jest lepsza. Jeszcze na analogu to mi się przyjemnie kręciło pierścieniem, ale w cyfrze to trochę męczące. Przesuniesz się o 10 cm w prawo i już masz GO gdzie indziej. Zresztą, to bardzo uniwersalny obiektyw, odkąd go kupiłem to chyba najczęściej mam go zapiętego. Na 5D miałem okazję używać - bardzo mi leżało takie połączenie.
    Druga część odpowiedzi dotyczy cytatu :-(
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 30-08-2010 o 08:46 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Sama używam bez potwierdzenia, bo tylko do ujęć statycznych, czyli wszędzie tam gdzie nie ma pośpiechu. Potwierdzenie nie jest mi potrzebne, bo zawsze mogę powtórzyć ujęcie Foty są czasem nawet lepsze niż z Canona, ale nie każdemu pasuje ostrzenie ręczne. Przy serii xxxD byłoby ciężko, ale ja mam 50D i nie stanowi to problemu.
    no właśnie ja też chcę tylko do statycznych ujęć portretowych i aby max z tego wyciągnąć. Do ujęć gdzie nie ma czasu to używam Tamrona 28-75, 2.8 światło i z niego jestem bardzo zadowolony. Szukam więc coś co da mi dużo więcej niż Tami przy statycznych portretach gdzie mam sporo czasu na wszystko ale najważniejszy jest końcowy efekt.

Piszesz, że foty są czasem lepsze - hmm czasem ? Mam nadzieję, że decydując się na Sama i gdy złapię dobrze ostrość to będzie to zawsze lepiej bo inaczej to by nie miało dużego sensu (za mała różnica w cenie). Mam jeszcze pytanie - jak z pracą pod światło w Samie - daje radę ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie do końca zrozumiałes moją wypowiedź Czasem lepsze tzn,że jak jest ostro tam gdzie trzeba, to fota mi sie bardziej podoba. Ma ładny bokeh i kolory też są bardziej naturalne. Foty pod światło są IHMO lepsze niż z C85/1,8 ale tu rewelacji nie ma
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Optycznie Samyang prezentuje bardzo dobrym poziom, 85ka nawet mu w tym ustępuję (choć chyba nie we wszystkim). Te rzeczy wiem dobrze, bo jestem fanem tych koreańskich szkieł (sam posiadam fisha).
    Jednak do statycznego portretu nie dałbym rady co chwile ustawiać ostrość, czasami modelka ma "ten jedyny wyraz twarzy", który chcę uchwycić i manualne ostrzenie nie da mi pewności, że to złapię. Jeszcze pół biedy jak na sesji zrobi się kilkadziesiąt zdjęć najwyżej, ale jak by trzeba było latać cały dzień i ostrzyć to już trochę męczące
    85ka w pierwszym zdania to oczywiście Canon, zapomniałem dodać.
    Ostatnio edytowane przez Paviarotti ; 30-08-2010 o 11:05 Powód: Automerged Doublepost
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Nie do końca zrozumiałes moją wypowiedź Czasem lepsze tzn,że jak jest ostro tam gdzie trzeba, to fota mi sie bardziej podoba. Ma ładny bokeh i kolory też są bardziej naturalne. Foty pod światło są IHMO lepsze niż z C85/1,8 ale tu rewelacji nie ma
    Rozumię Jeszcze jedno pytanko - ostrzysz przez wizjer czy na live view ? Wydaje mi się, że bez potwierdzenia to łatwiej ostrzy się na live view a pewnie większość osób na upartego jedzie standardowo z wizjera

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Samyanga nie da się używać na standardowej matówce - głębia ostrości w wizjerze jest o wiele większa niż naprawdę
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów